Weerribben 2-daagse 25 en 26 maart 2023

Maart roert zijn staart.

Dat geldt voor heel veel Isalanen die wegens regen en/of harde wind het water niet op konden, maar in het bijzonder voor de organisatoren van het weekend roeien in het Nationaal Park Weerribben op 25 en 26 maart. Pieter en Emmy moesten op het laatste moment een plan B realiseren voor de zaterdag. En wat voor een plan! Na koffie en een heerlijke lunch die door Jan de Wit en zijn vrouw werd verzorgd, verlieten de 21 deelnemers het botenhuis van ’t Diep richting Steenwijk. Deze oude vestingstad herbergt een eind negentiende-eeuwse villa omgeven door een schitterend park. De Villa Rams Woerthe is zowel binnen als buiten vormgegeven in Jugendstil en bevat in het souterrain een groot aantal werken van Hildo Krop. De beroemde beeldhouwer die een tijd lang stadsbeeldhouwer van Amsterdam was (kijk maar eens op diverse bruggen aldaar) is in Steenwijk geboren. De Isalanen bewogen zich met bewondering soepeltjes door de rijk gestoffeerde en gemeubileerde kamers om in de grote eetzaal te worden vergast op thee of koffie met een in het Oosten zo geliefd kniepertje.

Toch nog kletsnat.

Omdat er nog wat tijd over was maakten we o.l.v. Job een wandeling over door Menno Koehoorn ontworpen stadswallen. Richting de parking lopend zette Pluvius de sluizen open en waren velen blij in hotel Geertien droge kleren aan te kunnen trekken.

Het driegangen diner was voortreffelijk en het tekent de Isalanen dat zij na een rijkelijk bevloeide maaltijd nog aandacht konden opbrengen voor een pop-up presentatie van Michael Linskens getiteld “Meervoudige gebiedsontwikkeling Weerribben”. Klik hier voor de volledige presentatie.

Zomertijd

In verband met de flinke afstand die er zondag zou worden geroeid werd er vanaf 7.30 uur ontbeten. Daar werd de volgende ochtend verschillend op gereageerd: De één had moeite op dit ongepaste uur het bed te verlaten en de ander stond tot woede van het personeel al om 7.15 uur in de eetzaal. Voorzien van een alweer uitstekend lunchpakket vertrok iedereen naar ’t Diep om vanaf 9.15 uur bij droog weer en niet al te veel wind de wherry of C2 te bemensen voor een schitterende tocht door de Weerribben. Doordat vrijwel al het riet gemaaid was had je een adembenemend uitzicht over de “Wetlands”. Na de koffie bij de Otterskooi was het pieterburen geblazen in Dwarsgracht en Chinezen ontwijken in Giethoorn. Helaas kon niet worden voorkomen dat enkele van die fluisterboten een walsplitsing uitvoerden. Bij een uitkijktoren werd gezellig geluncht en maakten de deelnemers zich op voor de terugtocht. Een prachtige tocht die het uiterste vergde van het uithoudingsvermogen. Ondanks de hulp van Jan de Wit, die steeds bleef wachten totdat de laatste wherry was gepasseerd werden verschillende routes geroeid. De overeenkomst was dat alle routes tegen een fors aanzwellende wind ingingen. Moe maar voldaan bereikten na meer dan 35 kilometer roeien de meesten tegen vijf uur de finish: het fraaie botenhuis van ’t Diep. Voor de liefhebbers was er nog koffie, maar velen stapten direct in de auto.

Conclusie: Fantastisch weekend, geweldige sfeer, fijn gemêleerde gezelschap, voortreffelijke organisatie, volgend jaar weer!

Fokke Jan Dijkstra

 

Voor foto’s: klik hier