Ons roeiwater

Marshaven 


Op het kaartje dat hiernaast staat zie je waar ons botenhuis precies ligt. Het bevindt zich in de Marshaven, de grootste haven van Zutphen. Nieuwe leden zonder roeiervaring leren hier roeien.

Het voordeel roeien van op de haven is dat je geen last hebt van stroming en van passerende vrachtschepen. Je kunt je dus helemaal concentreren op je roeitechniek. De Marshaven is samen met de Industriehaven circa anderhalve kilometer lang, wat - zeker in het begin - nog een hele afstand is.

IJssel en Twentekanaal 

Drie verschillende routes worden vaak gevaren, alle zijn in anderhalf tot twee uur te doen:

  • Vanuit de haven kan je naar het Twentekanaal varen: de haven uit en daarna een stukje stroomafwaarts. Op het kanaal kan je tot aan de sluizen bij Eefde varen. Het Twentekanaal leent zich door de lengte en de afwezigheid van stroming goed voor technisch goed en geconcentreerd hard roeien.
  • Vanuit de haven kan je ook stroomopwaarts naar de "nieuwe brug" varen. De nieuwe brug is de brug waar de N48 (Arnhem/Apeldoorn - Zutphen) overheen loopt. Dit stukje is landschappelijk mooi, je vaart eerst langs de stad met het mooie IJsselfront tot je in het landelijk gebied komt. Voordeel van deze route is ook dat je heen stroomopwaarts roeit en terug stroomafwaarts. Nadeel is dat het door de snelle stroming van de rivier niet goed mogelijk is technisch perfect te roeien. Ook zitten er voor roeiers die niet aan stroom en/of scheepvaart gewend zijn nogal wat moeilijke stukken in.

  • Een derde mogelijkheid is om vanuit de haven stroomafwaarts te varen tot voorbij het Twentekanaal. Je vaart dan langs prachtige IJsseloevers en je ziet vaak veel vogels. In het voorjaar zijn de bomen met de vele ooievaarsnesten nabij ruïne De Nijenbeek een geliefde bestemming. Eventueel kan je nog doorvaren naar het Zandgat van Gorssel. De terugtocht stroomopwaarts vormt dan een extra uitdaging.