De Zutphense Roei en Zeil Vereniging Isala is opgericht op 1 juli 1912. In het begin werd er ook nog wat gezeild in de toen populaire zeilwherries, tegenwoordig wordt er uitsluitend geroeid. We roeien in wedstrijdboten en in toerboten, van eenpersoons tot vierpersoons met en zonder stuur.

Het huidige ledental schommelt de laatste jaren rond de 200, waarvan 20 jeugdleden in de leeftijd tussen 10 en 18 jaar .

Isala heeft een moderne vloot van 38 boten, waarvan 12 brede stabiele boten en 26 slanke “gladde” boten voor de geoefende (wedstrijd)roeier. Op een houten wherry na zijn al onze boten van kunststof.
De meeste boten zijn ingericht op scullen, d.w.z. roeien met twee riemen per persoon, maar we hebben ook een aantal boten die geschikt zijn voor boordroeien, daarbij hanteert de roeier één riem met twee handen.

Via Isala is deelname mogelijk aan landelijke wedstrijden en de toercommissie organiseert deelname aan prachtige toertochten door het hele land.

Isala heeft verschillende opleidingstrajecten om nieuwe leden te leren roeien en/of veilig te leren varen, eerst op de Marshaven, daarna op de grillige IJssel en het Twentekanaal (officieel zelfs "de Twentekanalen").  Mensen met roei-ervaring kunnen meestal via een individueel traject snel ons roeiwater leren kennen. Voor mensen met een beperking kijken we graag naar naar wat mogelijk is.

Isala is gehuisvest in de Marshaven. In 2021 is een gloednieuw botenhuis in gebruik genomen. We genieten van de ruimte om de vloot te stallen, maar zijn ook erg trots op de kantine met fenomenaal uitzicht op de IJssel. Binnenshuis hebben we een werkplaats waar we boten repareren en een ruimte om binnen te trainen.

De visie van het bestuur
Isala is een roeivereniging waar leden ongeacht hun ambities met plezier kunnen sporten. Alle leden moeten zich comfortabel en veilig voelen binnen de vereniging. Isala kent een gemoedelijke en open cultuur die uitnodigt tot sportieve en sociale bijdragen. Het initiatief en de sturing daarvan ligt zoveel mogelijk bij de leden zelf.