Wel of niet roeien?  

Of je wel of niet mag roeien hangt af van een aantal omstandigheden, zoals de nachttemperatuur, ijs op het water en de waterstand. In het huishoudelijk reglement staan meer bepalingen over windkracht, mist, onweer en daglicht. 

Vaarverboden en vaargeboden volgens het Huishoudelijk Reglement van november 2013 + een update van het reglement tijdens de ALV apri 2017. 

 

Index 

Bevoegdheid 

Tijdstip 

Ongestuurd varen

Hoog water  

Mist  

Wind 

Onweer  

Vorst / Nachttemperatuur 

IJsvorming 

Watertemperatuur 

Zichtbaarheid 

Algemeen 

 

Bevoegdheid 

Het bevaren van vaarwater met een vaartuig is slechts dan toegestaan indien ten minste 40% van de bemanning van dat vaartuig in het bezit is van de voor het betreffende vaarwater en vaartuig verplichte vaarbevoegdheid (autorisatie en eventueel dispensatie) volgens de tabel 'Autorisaties' op de Isala website. Voor wedstrijdboten gelden mogelijk aanvullende gebruiksvoorwaarden (dispensaties) zoals gespecificeerd onder de menukeuze 'Wedstrijdroeien' en de tabel 'Dispensaties' op de Isala website.
Daarnaast is het verboden zonder geldige afschrijving gebruik te maken van een vaartuig, of de tijd waarvoor het is afgeschreven te overschrijden.

 

Tijdstip  

Het is verboden om tussen zonsondergang en zonsopgang te roeien.

 

Ongestuurd varen

Het is verboden om ongestuurd op de IJssel te varen, met uitzondering van:

  • Korte ongestuurde boten naar het Twentekanaal (skiff, 2-, 2x, C2).
  • Koersvaste boten met 3 - 4 roeiplaatsen, mits er een Yg bevoegde boegroeier is. Dit geldt voor de Pinguïn, de Zeemeeuw, de Zilvermeeuw en de Zwaan.
  • IJsselskiff bevoegde roeiers in een skiff richting Gorssel.

Hoog water  

In de grafiek hieronder staan de waterstand en de te verwachten waterstand bij Zutphen Noord.

  • Bij een waterstand tussen 6,50 en 7,00 m ter hoogte van Zutphen Noord geldt een volledig vaarverbod voor de IJssel. (Dus ook niet naar het Kanaal bij deze waterstand). 
  • Bij een waterstand boven de 7,00 m ter hoogte van Zutphen Noord geldt een algeheel vaarverbod.
  • Uiterwaarden: Er mag bij hoog water niet worden geroeid in de uiterwaarden en over ondergelopen kribben en dijken.

 

Mist   

Indien de boom aan de overkant slecht te zien is, mag er niet op de IJssel worden geroeid. Als het clubhuis van WSV ‘De Mars’ slecht te zien is, geldt een algeheel vaarverbod.

 

Wind  

Bij windkracht 5 Bft of meer in Zutphen mag er niet worden geroeid. De windverwachting van Meteoblue hieronder voor de komende uren is hierbij bepalend.

Ter aanvulling hierop ook de voorspelling van Windfinder

 

Vorst  / Nachttemperatuur

Indien de weersvoorspelling voor Zutphen overdag <=0 of voor de komende nacht < -3 °C is, mag er niet worden geroeid. 

Omdat Meteoblue niet altijd de juiste voorspelling geeft is hieronder voor test en vergelijk ook weerplaza en weeronline toegevoegd.

Weerplaza:

Weeronline:

Onweer  

Kijk voor je het water opgaat op www.buienradar.nl en naar de wolken bij het botenhuis. Ga bij onweer of dreigend onweer niet het water op! Mocht tijdens het roeien de lucht snel betrekken en donker worden, ga dan zo snel mogelijk terug naar het botenhuis. Lukt dat niet, ga dan aan land maar zorg ook daarbij voor je eigen veiligheid. Houdt afstand tot de boot en riemen (geleiders!), schuil niet onder bomen, maak je zo klein mogelijk door te hurken met je voeten bij elkaar. 

 

IJsvorming 

Bij ijsvorming op de haven geldt een algeheel vaarverbod.

 

Watertemperatuur 

  • Indien de watertemperatuur onder de 10 °C komt, mag er niet meer worden geskifft en in een boordtwee worden gevaren. 
  • Bij een watertemperatuur onder de 10 °C EN een waterstand boven 6,50 meter geldt een vaarverbod voor 2x en C2. Ook mag er dan geen Introductie- en Hg-cursus worden gegeven.
  • Bij een watertemperatuur onder de 15 °C wordt het dragen van een reddingssvest sterk aanbevolen voor alle bemanningsleden in een skiff, 2-, 2x, C2, 4+ en 4x+.
  • Indien de watertemperatuur onder de 10 °C komt, is de stuur verplicht een zwemvest te dragen. 

 

Beneden 5 °C maak je weinig kans om veilig een oever te bereiken. 
Kijk daarnaast voor je eigen veiligheid ook naar de combinatie: watertemperatuur, wind en stroming. Dat is niet specifiek, en geldt het hele jaar door. 

Rijkswaterstaat meet niet meer de watertemperatuur bij Eefde. Driel is nu het dichtstbijzijnde meetpunt. Deze temperatuur zal ongeveer gelijk zijn aan de IJssel bij Zutphen.

 

Watertemperatuur 

Overlevingstijd 
0 °C 2 minuten
5 °C 30 minuten
10 °C 1 uur
15 °C 2 uur
20 °C 4 uur

Tabel: overlevingstijd bij te water geraken in roeikleding.  

Deze tabel laat zien dat iemand die bij een  watertemperatuur van 5 °C in roeikleding in het water valt, een overlevingstijd heeft van 30 minuten. Deze gegevens van de KNRM zijn gebaseerd op “stilliggen en jezelf zo klein mogelijk maken”, dus ruim binnen de aangegeven tijd moet je uit het water zijn. Bij stilliggen moet iemand je dus wel zien!! Overlevingstijd is iets anders dan de tijd die je nodig hebt om je zelf te redden. Als je gaat/moet zwemmen is de tijd mogelijk maar een kwart van deze tijd, houdt er dus rekening mee dat je niet echt ver kunt zwemmen en dat de afstand naar de kant altijd verder is dan je inschat!

 

 

Zichtbaarheid

De volledige bemanning van een Isala boot is voor optimale zichtbaarheid verplicht om te allen tijde een fluorescerend geel shirt, hes of jack te dragen, m.u.v. de stuur mits deze een oranje zwemvest draagt. Als uitzondering op deze verplichting wordt bij deelname aan wedstrijden het voorgeschreven wedstrijdtenue gedragen.

 

Algemeen 

Het bestuur kan altijd een gedeeltelijk of algeheel vaarverbod instellen als de situatie dat vereist. Een eventueel vaarverbod wordt op de website aangegeven.