Zwarte Water Regatta 2014

Het Zwarte Water in Zwolle eind juni: altijd gezellig, zonnig en voor zover ik me kan herinneren: altijd wind. Kortom: de Zwarte Waterregatta is inmiddels een klassieker voor Isala-wedstrijdploegen.

 

Last minute 

Maar dit jaar kwam de inschrijving voor de wedstrijd van 22 juni bij de damesploegen niet erg van de grond. De heren (Stefan Zwaferink, Hans Ottens, Sebastiaan van den Worm en Johan van der Walle) waren er al weken over uit dat ze zouden gaan, maar wij kregen de boot niet vol. Totdat zo’n 8 uur voor de sluiting van de inschrijving de moderne communicatiemiddelen hun werk begonnen te doen. Via Whatsapp hadden we ineens binnen een uur een ploegje bij elkaar gecombineerd. Een trainingsavondje gepland om even aan de formatie te wennen, en toen togen we als een soort last minute op 22 juni naar Zwolle: Lingkan Runia, Ineke Boerwinkel, Ankie Hazewindus en ondergetekende. Maatje Jonkers was onze pittige en flexibele stuurvrouw.

 

In de ochtendheat roeiden de heren met Ankie aan het stuur, ze werden tweede in hun veld. Wij mochten rond 14 uur gaan oproeien. De mannen hadden de Stormvogel al voor ons opgeriggerd, dus we konden zo het water op.

 

Omroepinstallatie 

Maatje moest van ons worden aangesloten op de cox box, zodat we haar op boeg met tegenwind ook goed konden verstaan. Voor haar was dit de eerste ervaring met de ‘omroepinstallatie’, en ze vond het wel wennen. Voor de boegen was het een groot voordeel: we konden haar gulle lach ook voor in de boot luid en duidelijk horen! En haar nuttige en kalmerende aanwijzingen kwamen goed door … De instructie ‘zorg dat de navels in verbinding staan’ had ik in een wedstrijdvoorbereiding nog niet eerder had gehoord …

 

Reddingsboot 

Halverwege de oproeibaan: panne! De kabel aan het roer functioneerde niet meer, dus waren we stuurloos. Dankzij de wind waaiden we wel de goede kant op, maar al gauw bleek dat we zonder roer toch niet goed genoeg konden manoeuvreren. Maar redding was nabij: de reddingsbrigade deed zijn naam eer aan! Ze kwamen langszij en peuterden net zolang aan de kabel totdat hij weer werkte. Superservice, en zo waren we nog net op tijd aan de start.

 

Nog meer pech onderweg 

’t Starten was zo gebeurd, maar ook zo weer gestopt, want bij de eerste brug kwam ons een motorjacht tegemoet gevaren waarvoor Maatje het commando: ‘Laat lopen’ moest geven. Dat was mooi balen, net op gang en we lagen alweer stil. De boot achter ons hoefde minder te houden en haalde ons zo in. ZWR1 

 Verder dan maar, met tegenwind natuurlijk, en roeien voor wat we waard waren. Het was onrustig water vanwege de pleziervaart, maar Maatje wist de golven te bedwingen. Het was ons bij de finish direct duidelijk dat we geen recordtijd hadden neergezet, maar gezien onze voorbereiding hadden we er uitgehaald wat erin zat.

Bij de winderige finish zagen we de reddingsboot wederom in actie komen om een aan lager wal geraakte gladde vier los te trekken van de kant, geen overbodige dienst dus!

 

Na aanleggen, afriggeren, opladen en een biertje togen we weer naar Zutphen voor de afronding van 'Isala reist naar Zwolle' editie 2014. Reprise in 2015! 

 

Loes Hiddink

 

De uitslagen van de wedstrijd vind je hier.

Een reportage van RTV Oost over deze wedstrijd vind je hier.

Foto's kun je hier bekijken.