Zwarte Water Regatta 2012

Zwartewater Regatta 2012

Stormachtige wedstrijd 

 

ZwarteWaterReg2012 1Op zaterdag 23 juni 2012 ging Isala met drie ploegen naar de Zwartewater Regatta (ZWR) bij de Zwolsche Roeivereniging. Isala is trots dat het dit jaar haar eeuwfeest viert, maar de Zwolsche bestaat dit jaar al 125 jaar! En een jubilerende roeivereniging hoort haar leden en gastroeiers te trakteren. Waarschijnlijk heeft de Zwolsche dat gedaan door geen inschrijfgeld te vragen voor deze wedstrijd, want tot op de dag van vandaag is niet helder wie de inschrijving voor Isala heeft betaald. Het inschrijfbureau van de Zwolsche vertelde alleen dat dit al wasgebeurd. Met andere woorden: Zwolsche, bedankt voor dit gulle gebaar!

Onderlinge wedstrijd

ZwarteWaterReg2012 2Van Isala deden de volgende wedstrijdploegen mee: De Webmasters met roeiers Peter, René, Marcel en Rense onder de bezielende leiding van stuurvrouw Peggy in de Pinguin. De Jonghe Heeren met roeiers Stefan, Johan, Frank en Hans hadden het genoegen om Saskia de Nimmerzat te laten sturen. Beide ploegen hadden zich, als enigen, ingeschreven in het clubveld voor de gladde vieren in het ochtendblok, zodat er feitelijk sprake was van een onderlinge Isala-wedstrijd op het Zwarte Water. Belachelijk eigenlijk om hiervoor helemaal naar Zwolle af te reizen! In het middagblok deed de damesploeg 4 out of 6 mee, met Saskia, Loes, Vera en Jasmijn en als stuurvrouw Anita, in het dames-veteranenveld met de Nimmerzat.

Zwaar oproeien

De wedstrijd werd gehouden op het Zwarte Water en was 5,3 km lang. De start was zoals altijd in het centrum van Zwolle, maar voordat we daaraan toekwamen, moesten we eerst tegen de wind oproeien en dat ging niet bepaald van een leien dakje. Voordeel daarvan is wel dat je goed warm geroeid bent bij de start en tijdens de wedstrijd de wind in de rug hebt, met mogelijke toptijden als gevolg. Aangekomen in het centrum hebben we eerst nog een half rondje door de grachten van de stad geroeid. Er bleek ook een grachtenrace gehouden te worden, waarbij onder het mom van "hoe meer zielen, hoe meer vreugd" de wedstrijdroeiers van de ZWR ook werden ingeschakeld.

Woeste golven

De echte race begon voor ons natuurlijk pas bij de start aan de rand van het centrum. Binnen ons wedstrijdveld mochten de Webmasters als eerste starten en daarna de Jonghe Heeren. Na wat hindernissen in de vorm van aangemeerde binnenvaartschepen kregen we de slag goed te pakken. In de verte konden we de luide aanmoediging van stuur Peggy van de Webmasters goed horen en we kwamen steeds dichter bij dat geluid. We liepen in op onze voorganger in het veld. De Webmasters hadden er zichtbaar moeite mee om ons voor te blijven en het duurde niet lang of wij voeren ernaast en vervolgens voorbij. Daarna raakten ze steeds verder uit ons gezichtsveld. Op naar de finish! Dat was makkelijker gezegd dan gedaan: ondanks de aantrekkende wind (kracht 5!) in de rug op het laatste stuk, maakten de hoge golven het roeien behoorlijk lastig, maar we hadden geen reden tot klagen, want het blik kon ons niet meer ontgaan. Voor een goede tijd hebben we de laatste 300 meter nog even aangezet: we weten niet of het heeft geholpen, maar met een tijd van 19 minuten en 30 seconden waren we dik tevreden. De Webmasters hebben er 42 seconden langer over gedaan: 20 minuten en 12 seconden.

ZwarteWaterReg2012 3Het terugroeien naar de Zwolsche was geen sinecure: als je niet goed oppaste, raakte je zo aan lager wal met de harde wind.
Na terugkomst bij het botenhuis volgde al snel de prijsuitreiking, waarbij de blikken gretig in ontvangst werden genomen. Frank bleek op het moment suprême onder de douche te staan, maar dankzij het technisch vernuft van Saskia is hij toch op de foto van de winnaars terechtgekomen!