Winterzwemmen 2022 - een Verslag

Nadat het geplande Winterzwemmen vanwege Corona verschillende keren moest worden afgeblazen was het afgelopen vrijdagochtend dan echt zover.

Inge van de RAC organiseerde, samen met Merlijne Opstal - Feeling Fit  een sessie Winterzwemmen in de Marshaven voor Isala leden.

Voor de ‘watersensatie’ was er plek voor 12 leden en er was ook een mogelijkheid alleen het theoretische gedeelte bij wonen. Het was geweldig dat er voor deze activiteit zoveel animo was dat er zelfs een wachtlijst was.

winterzwemmen250pxDe ochtend startte met een Power Point presentatie over wat er gebeurt met je lichaam in koud water. Erg interessant voor een ieder die in de winter roeit.

Daarna volgende er voor de ‘koudwatersensatiedeelnemers’ eerst een warming up van drie kwartier. Een - voor mij pittige -cardiotraining, waarna we ons verplaatsten naar het eerste strandje aan de Zutphense kant van het botenhuis.

Verdeeld in 2 ploegen van 6 gingen we het water van de Marshaven in. Watertemperatuur 8,3 graden. Luchttemperatuur 10 graden, met een lekker zonnetje en weinig wind, kracht 2-3. Chique omstandigheden voor koudwaterzwemmers dus. 
Gezien deze omstandigheden mochten we 1,5 minuut in het water van Merlijne.

Ik - Ice woman Marja - zat in de eerste groep. In badpak liep ik volgens de instructies tot mijn knieën het water in, daarna maakte ik mijn handen en polsen nat om mij vervolgens tot aan de nek in het koude water te laten zakken.

“Ohhhh wat is DIT koud” denk, ik de eerste - naar mijn idee - 15 seconden. Dan positioneer ik mij door mij ‘klein’ te maken, in een - voor mij toch al wel heel lang geleden - soort foetus houding en dat voelt oke.

Ik kon zelfs rustig om mij heen kijken, het voelde goed en na een poosje zelfs prima. Ik hoorde alles van de groep en lette vooral op Merlijne. Alles wat zij zei wilde ik volgen. Dan zegt zij al vrij snel “nog 15 seconden en dan gaan we eruit” en dan weet ik dat ik dit kan want ik voel me prima en die 15 seconden zijn voor mij makkelijk vol te houden.

In euforische stemming loop ik dan het water uit, droog me af, trek mijn Isala trui aan, sla de handdoek erom heen en loop naar het botenhuis en wacht tot er een douche vrij is. Niets koud, niets naar, ik ben niet alleen blij dat wij dit hebben gedaan, ik voel mij ook supersterk! Wat een ervaring. Winterzwemmen is cool ;-). Ik ga dit vaker doen en een strippenkaart winterzwemmen kopen bij Merlijne 

Wat is dan de les voor ons als (winter) roeiers?

  • Ga naar de voorlichtingsavond “roeien in de winter”.

  • Draag een reddingsvest.

  • Probeer niet in paniek te raken.

  • Zorg dat je voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden,

  1. Neem je telefoon mee

  2. Neem een Isolatiedeken mee

  3. Bij calamiteiten, zorg altijd eerst voor jezelf en je ploeggenoten.

  4. Probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn, cursus Winterzwemmen helpt echt.

Meer beelden vind je hier


Groet, IJsvrouw Marja