Weerribbentocht 19 april 2017

Na een koude nacht (lokaal -9 C 10 cm boven de grond) vertrokken we met 12 Isalianen naar roeivereniging 't Diep in Tuk vlakbij Steenwijk met drie nederlandse tuk tuk's. De slimme tom tom leidde ons een groot gedeelte langs de IJssel – zo van weten jullie het zeker, willen jullie echt wel ergens anders roeien – om bij Twello dan maar ook echt de snelweg te nemen.

Niet als eerste vertrokken, maar wel als eerste aangekomen bij de roeivereniging en waren allen er precies op de geplande tijd. Met een warm welkom bij de deur van Anje en Heleen kregen we al een eerste indruk van het mooie verenigingsgebouw en waren Willemijn en Anita boven in het gebouw al bezig met de voorbereidingen voor de koffie en thee met echte Tukker koek. Bij de koffie kreeg een ieder een info boekje met daarin leuke verhalen uit de Steenwijder Courant en de geplande route.

Tijd is tijd en het plan was om vijf over tien de vier wherry's in het water te hebben en om half vier weer terug te zijn. Bij het naar buiten brengen van de wherry's kregen we een completer beeld van het mooie verenigingsgebouw en de vele boten. Ik had me geestelijk voorbereid op zware houten wherry's, maar wat bleek: allemaal van kunststof en zelfs hele nieuwe.

250px weerribbentocht 19.04 4747Nadat de bemanning was verdeeld over de vier wherry's met in iedere boot een van de eigen leden van de vereniging begon onze weerribbentocht in de zon en voor de wind en de temperatuur begon te stijgen. Via het Steenwijkerdiep en Wetering kwamen we aan in de Muggenbeet (gelukkig waren ze niet thuis) en na het Giethoornse meer kwamen we bij het voetveer in Jonen. Onderweg al vele mooie plekjes en vogels gezien, zeer zeldzame waren daarbij zoals de blauwe reiger, roepie roepie, polifinario en kluut. Om het half uur werd gewisseld in de boot, de slag en boeg konden gaan sturen en de stuurlieden werden verdeeld over boeg en slag. Het was een soort stoelendans in de wherry, maar dan met een gelijk aantal deelnemers en zitplaatsen.

Via de slingerende smalle Vaartsloot met prachtige rietovers kwamen in de Kijfhoek, een gedeelte van de Beulakker wijde. Daar er geen geschikte plek was om te lunchen roeiden we door naar even voor Dwarsgracht waar een mooie plek was om aan te leggen voor de vier boten. Bij de lunch werden we getrakteerd op soep en konden vele het riet eens van heel dicht bij bekijken.

Na de lunch had ik niet verwacht te kunnen slippen met een wherry dwars door de gracht van Dwarsgracht. Via de Thijssengracht en het Kanaal sloegen we weer bij Heerenbrug rechts af naar de vereniging. Na de wherry's weer uit het water te hebben gehaald en afgedroogd te hebben schrokken we wel van een kras op de boot (stuurboordzijde bij de boeg ter hoogte van/ net boven de waterlijn, hoop dat het niet door ons is gebeurd).

Na afloop werden we weer getrakteerd op koffie of thee en bedankte Ton de Haas namens allen de organisatie voor deze geweldige mooie Weerribbentocht en overhandigde hij een schildering van een grutto. Na een groepsfoto gingen allen weer voldaan, met mooie herinneringen en geeuwend terug naar huis.

Allen dank voor deze mooie tocht,

Daan Moes


Kijk hier voor meer foto's