Weerribben 2015

‘Pieterburen’ in De Weerribben 

Weerribben2015 1Zondag 12 april 2015, vroeg in de ochtend, vertrekt onze ploeg (Ton van Unen, Marina Moerkens, Ceciel Wolfkamp en ondergetekende) richting de roeiclub ’t Diep in Drenthe. Helaas met één roeier minder, die de nacht ervoor onwel is geworden. Gelukkig komen we in ‘t Diep Marjolijn tegen, een super aardige roeier – die later ook nog eens heel kundig blijkt te zijn -  die wel bij ons in de boot wil stappen.

Rond 10 uur 30 kunnen we vertrekken. Het wordt een afwisselende toer over lange, brede kanalen met idyllische huisjes, brede meren met golven, en kleine, nauwe wateren, omgeven door riet en boomstruiken, en kleine bruggetjes, waar het zaak is om goed op te letten, zowel met sturen als het lezen van de routekaart!

Bij aanvang van de dag laat de wind zich niet onbetuigd. Dat merken we vooral bij het kruisen van het Giethoornse meer; de stuur komt na de wissel pas weer op temperatuur op een roeiersplek. Gelukkig breekt later op de dag de zon door.

We beleven ook een primeur: eenzijdig slippen en eenzijdig roeien, in combinatie met tegensturen. Dit zgn. ‘pieterburen’, in het gehuchtje Nederland, is een nieuw fenomeen voor ons!

Weerribben2015 2Spoorzoekers worden we op het zgn. Hoerenkind-water, door de niet helemaal samenvallende informatie van plattegrond en beschrijving. Met als gevolg: de boot gaat heen-en-weer, heen-en-weer (vrij na drs. P!), en we krijgen te maken met sanitaire nood, een overwerkte stuur en de dreigende maar gelukkig afwendbare blamage om als C4+ geklopt te worden door een Wherry.

De laatste 8 km, op het lange kanaal ‘huiswaarts’, doet de vermoeidheid zijn intrede. Met de wind in de rug blijft ‘the flow’ er echter goed in. Eenmaal bij ‘t Diep worden we ontvangen met sap, berenburger en soep.

Het was een heerlijke, volmaakte dag: 32 km (plus een paar extra t.g.v. het dwalen) inpikken en wegtrappen  en uitwaaien. Als extra bonus zien we een ooievaarsnest, als een penthouse kunstig gebouwd tussen de takken van een hoge boom. Tot slot: hulde voor de organisatie, die ons soms bijna letterlijk van het begin tot het eind door de Weerribben heeft geloodst.

 

Lise Bøgh-Sørensen

 

Bekijk hier meer foto's