Vroege Voorjaarstocht Amsterdam

Terwijl op 18 maart nog een roeiverbod gold voor de Amstel, vanwege temperaturen onder nul, werd de Head of the River afgelast, was het op 25 maart plots mooi voorjaarsweer. Tijd voor onze vroege voorjaarstocht op de Amstel, langs ARTIS en door de grachten van Amsterdam, op uitnodiging van de RV de Amstel. Rond 11.00 uur werden we, 14 leden van Isala, door de toercom van De Amstel welkom geheten en konden we onze Giraffe tekening voor het Amstel bestuur aanbieden, na eerst nog de illustere bestuurskamer te hebben bewonderd, waar ook ons IJsvogel tableau van een vorige tocht nog prominent aanwezig was..!
giraf-ton-250-pxDe vroege voorjaarstocht voerde ons dit keer eerst langs de monumenten aan de Amstel, met een afslag net voor de Hermitage richting ARTIS, langs de gebouwen van de Universiteit, en rakelings langs het toekomstig huis van ons teamlid Cecile Gunning, die in de loop van het volgend jaar daar gaat wonen en zal gaan roeien bij De Amstel. Volgende keer sta ik op de brug vertelde ze…! Terwijl we ARTIS naderden steeg de spanning aan boord, zouden de giraffen aan de waterkant net zo zichtbaar zijn als bij vorige tochten. Toen we het giraffenpark naderden, was er wel een mooie gelegenheid om aan te leggen voor rondvaart en roeiboten, maar helaas de giraffen hadden er dit keer voor gekozen om niet aan de waterkant te verpozen, hoe reikhalzend we ook naar ze uitkeken voor een mooie foto. Gelukkig had Ton de Haas zijn giraffe foto en tekening al vorig jaar gemaakt.. zie bijgaand.
Weer terug op de Amstel voerde onze tocht verder door de Keizersgracht, waar op nr 123 het recent gerestaureerde Het Huis met de Hoofden opviel, met zijn prachtige gevel met 6 markante Hoofden. In de zeventiende eeuw woonde hier de familie van de Geer, die toen asiel boden aan de Tjechische filosoof /pedagoog Comenius, die zij eerder in Zweden hadden ontmoet. Momenteel is in dit pand de Ritman Library gevestigd, met een prachtige en unieke collectie filosofische en religieuse boeken, oa van Spinoza en Comenius. De bekende internationale bestseller schrijver Dan Brown (oa van de Da Vinci code en Oorsprong) is hier kind aan huis en heeft vorig jaar een schenking gedaan van euro 300.00 aan de Ritman Library. Onze grachtentocht voerde ons verder van de Keizersgracht via de Brouwersgracht naar de Prinsengracht, waar we langs de Jordaan roeiden en ook de Westerkerk in het zicht kwam. We waren inmiddels wel toe aan een terrasje om even de benen te strekken en een kleine versnapering te nuttigen. Maar toen we plotseling op het pand Prinsengracht nr 96 zagen staan: De laaving staat gereed, waar is het dorstend leed..? ( dichtregel van J.Luyckx) was onze zoektocht naar een terrasje snel geeindigd, en kwamen ze op Prinsengracht 96 bijna stoelen tekort….en dat aan de voet van de oude Wester, zou Johny Jordaan gezongen kunnen hebben.
Via de Eglantiersgracht verlieten we de Prinsengracht om dwars door de Jordaan te roeien met snelle inkijkjes in heel smalle straatjes. Na de Eglantiersgracht was het goed kaartlezen om weer terug te komen op de Prinsengracht, de juiste route voerde tenslotte door de drukke Leidsegracht maar ook andere mooie routes zijn gevolgd om weer terug op de Prinsengracht te komen. Na het passeren van de brug in de Utrechtse straat over de Prinsengracht roeiden we plots door een winterlandschap met veel kunstsneeuw en veel rood wit gekleurde afzettingen,en veel druk doende mensen rond grote containers …..
hier werd de film The Goldfinch opgenomen met een Amerikaanse crew, op een rustige zondagmiddag, bleek later bij het lezen van de Volkskrant op maandagmorgen.
Al roeiend en met een lente zonnetje bereikten we de Amstel, de 'overlast' van de rondvaartboten in de grachten was mee gevallen, het seizoen moest duidelijk nog beginnen.
Via de Amstel en het Amstel kanaal bereikten we tenslotte het vlot van de RV De Amstel, waar het ook inmiddels rustig geworden was, maar een skiff coach ving ons op en wees ons de weg in het grote botenhuis.
We kijken terug op een geslaagde vroege voorjaarstocht en het nieuws van de toercommissie van de RV De Amstel dat ze overwegen om mee te gaan doen aan de RIJM 2018, op ons rivier roeiwater.

Pieter Arkesteijn

 

Kijk hier voor  foto's