Van RZV Naarden naar RV Pampus

Van RZV Naarden naar RV Pampus

13 augustus 2021

Een fantastische roeidag met uitwisseling van boten en verhalen. De aanleiding? Herhaling van de tocht op 19 augustus 2020. Ook toen met Bela en Remke als leden van het team ‘Dutchess of the Sea’, samen met 8 andere roeicollega’s van Isala. In twee viermans-coastals van jachthaven Naarden/RZV naar RV Pampus in Almere. Met ….. een wat langer verblijf rond de sluis Almere dan gepland.

Je wilt roeien; het water op. Maar zelfs zo’n ritje van Zutphen naar Naarden kan leuk zijn. Natuurlijk door gezellige kletspraat onderweg met leden die je misschien nog niet zo hebt kunnen leren kennen. Maar dat ritje door Zuphen ……... geweldig! Nooit geweten dat die route ook kon of mocht! Dwars door die binnenstad in smalle straatjes; ook voor auto’s bedoeld? Met navigatie-adviezen van twee dames aan de mannelijke bestuurder. Die zelf – evenals ik – regelmatig twijfelde aan die elkaar snel opvolgende adviezen. Maar goed dat de stem van ‘t navigatiesysteem er niet nog een duit in zakje bij deed. Maar vraag je je misschien af: je kunt toch zo naar de hoofdweg vanaf Isala? Aanleiding? Nog even een onmisbaar attribuut ophalen bij een van ons thuis. Achteraf voor mij even genieten op de achterbank.

in-de-coastal-250pxRZV Naarden

Boten te kust en te keur daar in de jachthaven. Goed uitzicht op dat alles bij onze roeicollega’s in Naarden. Het mooie weer maakt het weerzien tussen RZV Naarden en Isala nog mooier. Otto van der Wal, Frans Douque en Aimee van der Pavert zijn er om ons te ontvangen. De 1e verhalen worden uitgewisseld. De rest moet maar wachten tot na het roeien. Maar niet nadat Pieter Arkesteijn de RZV-Naarders bedankt heeft. Met een passend verhaal over onze ‘Dutches of the Sea’, de sponsoring en als dank: een bijzonder cadeau: een “ roeipotige gestileerde watervogel “” als herinnering aan deze dag en versiering in hun prijzenkast. Het schilderwerk was van onze Ton de Haas. Een mooi weerzien van bekenden over en weer; en nieuwe kennismakingen; een mooi begin van onze toertocht.

Aan de boorden; het water op!

Niet overdreven zo’n coastalboot op het Gooimeer. Heerlijk die golven. De boot is in zijn element. En wij ook. Met niet in de laatste plaats: Bela op boeg. Heerlijk die golven laat zij zo nu en dan weten.

Tijd gaat snel als je het naar je zin hebt. Voor je het weet vaar je weer in rustig water in de haven van Almere. Altijd weer genietend van die omgeving van een haven. Terwijl je wacht op je collega’s in de 2e coastal.

En wachten op de sluiswachter

Blijkt dat we net niet in die kleine havenkomsluis kunnen door een paar boten voor ons. Even wachten dan maar. Hoort er bij. Dachten we. Totdat even later blijkt dat de sluiswachter daarna , om precies 12 uur, eerst een uurtje moet lunchen. Nee hè! Dan maar een niet gepland terrasje in Almere haven. En …. even een belletje naar wachtende bekenden bij roeivereniging Pampus natuurlijk.

RV Pampus

Na de sluis roeiend via de Lange Wetering naar onze wachtende roeicollega’s bij RV Pampus. Onderweg veel uit onze roeifocus gehaald door alles wat er te zien is aan groen, woningen, woonboten, en een heus kasteel! Nou ja, een gepland kasteel; een ambitieus project dat helaas de eindstreep niet heeft gehaald. Best bizar om te zien.

op-het-terras-250pxEen warm onthaal wederom bij RV Pampus. Met natuurlijk dezelfde aandacht van Pieter voor de sponsors van het eerste uur en onze intermediairs naar het Holland Acht Team, welke in sept 2020 meewerkte aan een kringgesprek en een prachtige groepsfoto met onze oceaanroeisters. Met enige tegenzin stappen we weer in de boot. Zonnetje, gezellig buiten zitten, even bijkletsen. Maar we liggen flink achter op schema en willen ze niet te lang laten wachten in Naarden.

Na onze terugtocht door de Wetering kunnen we lekker losgaan op het Gooimeer. De golven lijken nog ietsje hoger door de wind. En de korte route betekent lage wal. Heerlijk, zeker als je samen mooi in cadans kunt blijven roeien. Daar horen ook een paar waterspetters bij om het plaatje compleet te maken. Geen idee of ons ontvangstcomité ongerust is geworden door opgelopen vertraging. Maar met zo’n mooie tender boot met z’n tweeën het water op om je gasten tegemoet te varen, lijkt mij bijna zo leuk als roeien..

Terug aan wal

Terug aan wal een landingsbiertje. Of twee. Meerdere redenen om te proosten:

Een van de twee coastals is in reparatie, waardoor RZV Naarden tijdelijk beschikt over een huurboot. Een mooie, snelvarende coastal. De blauwe op bijgaande foto. Het blijkt dat zij op de dag dat wij er mee op pad mochten, die boot hebben aangeschaft!

Een tweede reden voor een toost? De overtuiging dat dit soort uitwisselingen tussen roeiverenigingen gestimuleerd moet worden. Gebruik makend van elkaars vaarwater en boten. Zonder gesleep met botenwagens. Aan RZV Naarden en Isala zal het niet liggen. Zij en wij gaan met veel plezier door op die ingeslagen weg.

 

Jan Knol