Onze midweekroeitocht Wageningen op dinsdag 6 september 2022.

Van Rietgors Tureluur en Lepelaar

Om tien uur komen wij in Wageningen aan waar we vriendelijk worden welkom geheten door Liesbeth Feith en Jan Tempelaar, onze VADA gastvrouw en gastheer voor deze dag. Enthousiaste roeiers die ons deze mooie zonnige dag op sleeptouw nemen over hun mooie Rijn. Om precieser te zijn de Nederrijn. De boten worden via een hefboom te water gelaten en we roeien de jachthaven uit.

We bemannen twee C vieren, de Tureluur en de Rietgors met Jan en Liesbeth als stuur en gids voor deze tocht. We verlaten de haven stuurboord uit richting Rhenen.

Wat een schitterend weer, prachtig roeiwater en ons geklets in de boten is over het stille Rijnwater goed te horen. De rood witte bladen klieven door het water. Gelukkig weinig vrachtverkeer. Zodra we de haven achter ons hebben gelaten zien we lage brede oevers en weilanden aan beide zijden van de rivier. Al snel doemt de Blauwe Kamer op. De Blauwe Kamer is een rivieroeverreservaat aan de noordelijke oever van de Nederrijn tussen Wageningen en Rhenen. Dit gebied is vernoemd naar een steenfabriek de Blauwe kamer die er ooit stond rond 1900.

vadagastroeihomepage350px"Hoh, hoh hoh !! even vaart minderen!" Daar vliegt een lepelaar over: stuurboord 10 uur. Hij of zij scheert in glijvlucht bijna boven ons. Het is bekend dat in dit gebied veel lepelaars zitten. Na dit natuurgebied te zijn gepasseerd, biedt zich een ander natuurgebied aan: de Grebbeberg.

Een 52 meter hoge heuvel die de zuidoostelijke punt vormt van de Utrechtse Heuvelrug. Dit is het gebied waar op 11 tot 13 mei 1940 zo vreselijk is gevochten tijdens de Duitse inval.

We moeten even op de benen want we willen het voetveer bij Opheusden veilig passeren. Het bijliggende restaurant 't Veerhuis Opheusden ligt er heel mooi bij zo te zien vanaf het water. Het duurt niet lang of we naderen Rhenen.  Weldra komt Rhenen langszij. We hebben prachtig zicht op de Cunerakerk met haar fraaie toren. Een ware toplokatie in dit stukje Nederrijn. Weer geroep uit de andere boot. Er vliegen nu wel tien lepelaars in formatie over: het moet niet gekker worden.

Na zo'n 9 kilometer geroeid te hebben draaien we om. We zoeken een geschikte plek om de meegebrachte lunch te verorberen.

Uitgerust roeien we verder. Het is erg warm, bijna 30 graden met een mild briesje.

We roeien terug en leggen weer aan bij Watersportvereniging VADA. Een zeer geslaagde dag, Wij bedanken gastvrouw en gastheer heel hartelijk voor de goede zorgen en rijden voldaan huiswaarts.

In ons botenhuis drinken we nog een glaasje. Toosten op de goede afloop en zakken nog wat door.

Het was een bijzondere roeidag. Een ware roei-experience in de Rietgors en de Tureluur met groepen lepelaars boven ons.

 

Ton de Haas  

 

Kijk hier voor beeld

Kijk hier om nog eens goed het natuurgebied rondom de Grebbeberg te bekijken: