Toertocht Kampen bij RV de IJssel

Nieuwsgierig hoe het daar bij de RV de IJssel uitziet en wat ons te wachten stond,vertrokken we, Maatje Jonkers, Marica Hofstede de Groot, Ton Rotteveel, Froukje Groenewoud, Henk Midderham, Pieter Arkesteijn en mijn persoon richting Kampen.
Zonder veel oponthoud arriveerden we ruim voor tienen bij de roeivereniging.
Liselotte Schutte, van RV de IJssel heette ons hartelijk welkom met koffie en gebak.
De lokatie ligt perfekt aan het Ganzendiep. Breed water en op het moment dat wij op het terras koffie dronken was het zeer rustig met weinig pleziervaart.
Het was bijzonder dat we nu daadwerkelijk een toertocht konden maken, georganiseerd door roeivereniging de IJssel. Die club waar we steeds kontakt mee probeerde te zoeken en ons nu zo hartelijke ontving!
Noodzakelijk en belangrijk is dit eerste kontakt met de roeivereniging de IJssel vanwege de HANZE Roei Marathon volgend jaar op 17 juni 2017 in het kader van de Internationale Hanzedagen, waaraan natuurlijk ook Isala wil deelnemen!

Toertocht KampenHanzedagen zijn bijeenkomsten van Europese Hanzesteden. Ieder jaar organiseert één van de Hanzesteden (totaal 183 Hanzesteden in zestien landen) een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten.
Deze aanstaande 37ste Internationale Hanzedagen organiseert Kampen van 15 tot en met 18 juni 2017 en is daarmee gastheer van dit evenement.

Onze boten (C-vier en C-twee) werden te water gelaten en zo tegen half elf roeiden we het Ganzendiep op. Heel veel riet en plompebladen langs de oevers. Vrij snel lieten we de bewoonde wereld achter ons en roeiden door leeg vlak laagland.

Het Ganzendiep komt uit in het Zwarte Meer, waar het Zwarte Water weer in uitkomt.
Dit meer is ontstaan in 1940 door de aanleg van de Westelijk ervan gelegen Noordoostpolder.
Buiten de vaargeulen is het meer niet dieper dan 1 tot 2 meter. Her en der liggen biezenvelden als eilandjes zo groot.
Het weer hield zich goed. Bij het pontje Pieperpolder werd even gestopt voor de lunch.
We roeiden terug om het Kamper eiland heen, weer via het Ganzendiep. Onderweg plotseling het zicht op de zeldzame purper reiger.
Deze vogel komt vrijwel niet voor in West Europa. In het waterrijke Nederland vindt hij in enkele goed beschermde reservaten nog rustige broedplaatsen zoals hier, in en om het Kampereiland.
Zo tegen drieen werd weer aangelegd en net op het moment dat de we boten uit het water hadden gehaald en de boten omgedraaid op de bokken lagen, viel het met bakken uit de hemel.
Het was een bijzonder mooie roeitocht van bijna 25 kilometer om het Kampereiland heen. Een prachtig natuurgebied en een aanrader voor iedereen die in de gelegenheid is zo'n rondje te roeien.

Hulde en veel dank aan Liselotte en RV de IJssel die dit allemaal faciliteerde en borg stond voor dit roeiplezier.

 

Klik hier voor meer foto's

Ton de Haas