Toertocht Gramsbergen 2015

Toertocht Gramsbergen 10-4-2015 

 

Gramsbergen2015 1Vrijdag 10 april vertrokken we met 18 personen naar roeivereniging Salland in Gramsbergen. Roeier no. 19 werd onderweg, fietsend van Eefde naar Zutphen, aangetroffen en opgepikt.

We werden hartelijk ontvangen door Vrouwke en Karel met koffie en thee.

 

RV Salland stelde ons vier C4 boten ter beschikking. Helaas kwamen we een persoon te kort om alle boten compleet te bemensen.

Terwijl de eerste boten vaarklaar werden gemaakt hebben we nog iets kunnen zien van de keuring, door het Duitse TÜV, van de recent te water gelaten Vechtzomp, die door vrijwilligers was gebouwd.

 

We zijn uit het haventje vertrokken, linksaf het Coevorden’s kanaal op.

Even slippen en vallen bij de eerste brug en dan door naar de eerste sluis. En die zat dicht!

Gelukkig kwam

Vrouwke langs in de auto. Nadat zij met de monteur, die een storing aan het verhelpen was, had gesproken, ging de sluisdeur open en konden we onze weg naar de volgende sluis (die stond gewoon open) vervolgen.

 

 Tussen de twee sluizen kruist de Vecht het kanaal. Je merkt daar niets van; de stroming in de Vecht stelt niet veel voor, vergeleken met die in de IJssel. Misschien als het een keer hard geregend heeft in Duitsland?

 

Het was heerlijk weer om te roeien en dan ben je ook zo in Coevorden. Daar was het even puzzelen op de goede route; uiteindelijk kwamen we in de haven in de binnenstad uit. Mooie steigers, voor ons iets te hoog, dus met beleid uit- en instappen.

Gramsbergen2015 2Op het marktplein hebben we onze boterhammen opgegeten en degenen die dat wilden, hebben heerlijk geluncht bij het “Grand Café”.

Daarna wat rondgelopen door het “Coevordense”, het kasteel bezocht en ook de toch wel bijzondere architectuur van Coevorden bewonderd.

Veel oude elementen zijn opgenomen in nieuwbouw en sommige gebouwen zijn prachtig gerestaureerd. Mooi om een keer gezien te hebben. Ik heb nooit geweten dat Van Heutz in Coevorden is geboren (er staat een monument).

 

Terug roeien, over het zelfde kanaal, verliep zonder problemen.

Bij aankomst stond, na het binnenbrengen van de boten, de thee met koek al klaar.

Pieter heeft namens ons allen onze gastgevers bedankt voor het onthaal en daarbij het “Isala vaantje” overhandigd.

Tijdens het theedrinken nog even nagepraat en werden we ook nog verrast door Maatje, die in Coevorden voor iedereen een groepsfoto had laten afdrukken. Maatje, bedankt.

Daarna omkleden, afscheid nemen en….weer naar huis.

 

Het was, mede door het mooie weer, een prachtige dag.

 

Aan de toercommissie een “hartelijk dank je wel!”  voor het organiseren.

 

Paul Waart

 

gramsbergen1_300Bekijk hier meer foto's.

 

Nog een paar “links” voor de liefhebber:

Salland roeien 

Hardenberg 

Coevorden