Toertocht Brummen 2013

Vroege zondagochtend-toerroeiers naar Brummen-Bronkhorst

Toertocht Brummen 2013 1We hebben op zondag 25 augustus 2013 de Isala-traditie hersteld om eens per jaar naar Brummen-Bronkhorst te roeien, een tocht die in feite voor mij al vrijdagmiddag begonnen was met de inspectie van de mogelijke aanlandstrandjes bij Brummen. Dank zij het zeer lage waterpeil van de IJssel waren er twee strandjes ten zuiden van het pontveer aan de Brummense kant, een voor de Zilvermeeuw en een voor de Flamingo.


Het weer was in eerste instantie, om 07.45 uur, nogal mistig, met weinig wind. Na een tussenstop met koffie bij het gat van Stam, waar we het nieuwe groene Nike-hemd van onze skiffende begeleider Herman Bessels mochten bewonderen, gingen we alras richting Bronkhorst-Brummen. Een mooi stuk van de IJssel, maar toen we toch gingen voelen dat we niet elke zondag een dergelijke grote toertocht maken, kwam het waarschuwingsbord in zicht voor de grote en kleine scheepvaart: "Oppassen voor de pont Brummen-Bronkhorst". Kortom, we waren er bijna en de pont was in het zicht. Een zucht van verlichting ging door de boot.

 

Toertocht Brummen 2013 2De Zilvermeeuw, met de stroopwafels aan boord voor de lunch, ging ons voor met de aanlanding op het kleinste strandje.  De handen van deze gestuurde twee kwamen op deze manier vrij om de Flamingo op haar strandje veilig te laten landen en later werd de Flamingo (met de gevulde koeken en pruimen aan boord) nog met vereende krachten naar de grasweide getild om haar een veilige ligplaats te geven. Zo kon de hele ploeg zich vlakbij de Zilvermeeuw neervleien voor een gezonde lunch met veel meegebracht lekkers ...

 

Toen we wegroeiden van Brummen-Bronkhorst zagen we de donkere wolken boven Zutphen hangen, waar we last van kregen met een verfrissend buitje, maar na het gat van Stam werd het weer mooi roeiweer. Ten slotte passeerden we met een zoveel als mogelijk "perfecte haal" de kunstmarkt van Zutphen op de IJsselkade en trokken veel bekijks; inderdaad, goed roeien is een hele kunst!

 

Na een grondige spuitbeurt gingen de Flamingo en Zilvermeeuw weer schoon en gepoetst het botenhuis in.

 

Het was een bijzonder roei-zondag, zo vroeg op de mistige IJssel ...

 

Pieter Arkesteijn

 

 Bekijk hier de foto's.