Sluitingstocht 2022 naar De Kribbe in Wilp, snert halen

Met dit jaar 21 Isala deelnemers, waaronder nieuwe leden, marathonroeiers en bestuursleden en 12 gastroeiers van Jason (Arnhem), VADA (Wageningen) en De Grift (Apeldoorn). Wat minder dan vorig jaar omdat Daventria een eigen activiteit had.
Jason en VADA zijn onze ‘rivierburen’ en in september mochten wij van hun gastvrijheid gebruik maken tijdens ons vaarverbod op de IJssel. Daarbij ontdekten wij tijdens het roeien bij Jason de geheimzinnige Defensiehaven ten westen van Arnhem, onderdeel van de voormalige IJsselinie. En enkele dagen later leerden wij over de Cuneratoren in Rhenen, het hoogtepunt van de toertocht vanuit VADA westwaarts. Later bleek dat Jan van Goyen al in 1647 deze plek met de Grebbeberg  vanaf het water met oog voor het detail  had vereeuwigd. Sinds kort hangt dit schilderij, een topper uit de gouden eeuw in het Stadsmuseum van Rhenen.
Kortom roeien bij de buren is boeiend en geeft een besef van ‘Oost Nederland roeit met elkaar‘!

Bij de welkomstkoffie werd dit door de aanwezige bestuursleden van Isala, Jason, Vada en ook de Grift gelukkig telkenmale bevestigd, maar dit vraagt natuurlijk wel een bestuurlijke follow-up in 2023. We gaan het zien..!

De voorbereiding van de sluitingstocht in de week vooraf verliep dit jaar over veel hobbels, zoals veel  plotselinge afzeggingen, maar ook weer verlate aanmeldingen, het uitvallen van de Drieteen en zelfs op donderdagmorgen de dreiging dat er in het weekend in het botenhuis geen leidingwater beschikbaar zou zijn. Toen we al werkten aan een noodplan kwam gelukkig op donderdagavond de voorzitter via een mail met het bericht “weer stromend water”, met dank aan Douwe en Vitens voor de snelle reparaties. Met een tweede briefing werd iedereen vrijdagavond weer bijgepraat, over wie in welke boot.

Zondagmorgen 23 oktober was het dan zover, de twee Isalavlaggen werden gehesen, de kantine zat om 11.30 uur al aardig vol, en na een laatste palaver over het veilig aanleggen gingen we om 12.00 uur richting het vlot. De hernieuwde Topper verliet dit als eerste, vanwege de verkenners- en walkapiteinsfunctie op ons strandje in Wilp met de twee witte stoelen, waar later veelvuldig gebruik van werd gemaakt. Na de goed en ordelijk verlopen aanlanding van alle boten ontstond er een sliert van ontspannen roeiers wandelend door het gras en over het fietspad richting uitspanning De Kribbe. Bij aankomst stonden de kannen koffie en thee al klaar en was het witte doek opgesteld in de grote zaal voor een fotopresentatie van Toerroeien Isala 2022.

 

cunera-2022-a cunera-2022

Na de presentatie met de mooiste en “sprekende” plaatjes  van de toertochten en de Lustrumactiviteiten in het afgelopen jaar, was de hoofdrol weggelegd voor Carla van Dijk en Suzan van der Linden met de  presentatie over hun deelname met 9 Isalaroeiers  aan de 51e Rheinmarathon (42,8 km) op de Rhein bij Dusseldorf, voorwaar een “grensoverschrijdende ” roeiactiviteit. Zij deden dit samen met een Daventriateam en de  Daventria botenwagen. Er deden 900 roeiers en 101 roeiverenigingen mee. Naast Duitsland ook teams uit o.a. Nederland, Frankrijk, Engeland, Zweden en zelfs de USA. Het weer was: veel regen en harde windstoten op een in onze ogen wel heel breed roeiwater, de Rhein bij Leverkussen/Dusseldorf. Aan het eind van haar presentatie  werd het marathonteam van Carla van Dijk, met  groot applaus, de blauwe Isalawimpel aangeboden, voor hun bijzondere roeiprestatie. Met een welgemeend “Oost Nederland roeit!” sloot Carla onze powerpoint sessie af.

Het snertbuffet met roggebrood en spek kon toen worden geopend. Gelukkig hield iedereen zich goed aan het tijdschema, want er werd gezellig gekout aan de tafels van de Kribbe. Op tijd waren we  weer op ons strandje voor de terugreis. Roeiend nu met onze twee witte stoelen aan boord, moesten we soms onze hoosblikken gebruiken na het passeren van een veel te snel varende speedboot. Bij  steeds mooier wordend roeiweer, waren we rond 17.00 uur alweer in onze thuishaven, waarbij de Topper als laatste arriveerde, na de serieuze uitvoering  van hun verkenners- en walkapiteintaken bij het heen en weer terug roeien.

Topper bemanning bedankt! Het was een geslaagde Sluitingtocht.

 Pieter Arkesteijn

kribbe-sluitingstocht-2022