Skøll Cup

Zaterdag 16 en zondag 17 april was Isala vertegenwoordigd op de bosbaan tussen de vele studentenroeiverenigingen. De 22e editie van de Skoll Cup vond plaats. Isala was vertegenwoordigd met drie ploegen. Na wat logistiek gepuzzel, is het gelukt om de boten op tijd in Amsterdam te krijgen want naast dat Isala dat weekend op de bosbaan werd vertegenwoordigd, werd er in Doetinchem de Oude IJsselrace geroeid.

 

Zaterdag moesten twee ploegen starten. Eerst Mitchell en Daniel in de J18 2X, daarna Hidde en ik. Voor de jeugd was het de eerste wedstrijd. Na een halfjaar flink trainen was het tijd om te voelen hoe het is om een wedstrijd te roeien. Bij Mitchell en Daniel zaten vijf ploegen in het veld, wat betekende dat er maar één race zou worden geroeid. Bij Hidde en mij waren twaalf ploegen, waardoor er een voorronde en een finaleronde moesten worden geroeid.

 

Het was zaterdag erg vroeg, te vroeg zelfs! Om 9 uur moest de jeugd aan de start verschijnen, maar anderhalf uur van tevoren moesten we ons melden. Half 8 in Amsterdam dus, wat betekende dat we al om kwart voor 6 uit Zutphen reden. In ieder geval voldoende tijd om wakker te worden.

 

De eerste wedstrijd voor de 2 km begon al met aardige vertraging. De wedstrijd zou om 09:00 beginnen, maar liep uiteindelijk een kwartier uit. Er was een skiffeur omgeslagen. Er stond dan ook een behoorlijke wind vanuit het zuidwesten, wat vol wind mee betekende. De jongens startten goed en stoven naar de eerste 500 meter. Ze roeiden aardig dicht bij hun tegenstanders. Daarna moesten zij toch hun meerdere kennen en liep hun veld uit. De golven hadden fase ‘vaarverbod’ bereikt, hoog en wit, maar er werd doorgeroeid op karakter. We kunnen trots zijn op onze jongens!

 

Om 11:00 waren Hidde en ik aan de beurt. De wind stak nog iets meer op, waardoor het meer een overlevingstocht leek dan echt roeien. Daar lagen we aan de start, ons startje goed voorbereid in ons hoofd. Na de eerste 15 halen lagen we voor, met Amstel en Wetterwille op onze hielen. We wisten dat we zo snel en gecontroleerd als we konden door moesten stoten naar de finish. Halverwege kwamen we in ‘vaarverbodwater’ en een snoek hier en daar was onvermijdelijk. We wisten dat een top drie voldoende was voor de A-finale en probeerden de rest van de race onze voorsprong te behouden. Met succes! Als eerste kwamen we over de finish. ’s Middags mochten we weer aan de bak in de A-finale.

 

SkollcupIn de A-finale kwam ik nog bekenden tegen. De heren van Euros kende ik nog van drie jaar terug. Toen waren ze altijd iets sneller dan mijn ploeggenoot en mij. De heren van Orca hadden afgelopen Lingebokaal de winst voor onze neus gepakt in het 2X-veld. We wisten wat ons te do

en stond, hard en stevig naar de finish. Onze tactiek was zo snel mogelijk de eerste dertig halen maken en daarna constant doorbeuken. En dat lukte! Wij schoten als snelste uit de startblokken met Orca op onze hielen, de andere boten al aardig ver achter ons gelaten. Deze wedstrijd ging tussen ons en Orca. Orca liep steeds op ons in of uit, maar passeren lukte niet. Het derde kwart van de race, het moment dat de man met de hamer om de hoek komt kijken, bleven we sterk roeien en liepen we steeds meer uit. We wisten dat we deze voorsprong moesten houden, want het tempo kon niet meer opgeschroefd worden. Met de bruggen in zicht in onze ooghoeken, zagen we dat Orca het tempo begon op te voeren. We hielden ons hoofd koel, bleven sterk trappen en wisten dan ook met drie seconden voorsprong te finishen. BLIK!

 

Zondag was de wind gaan liggen. Zo anders dan zaterdag scheen de zon ook nog eens volop. Een prachtige dag, mooi roeiwater, hier zouden we (Wim, Stefan, Douwe en ik) weleens goede tijden kunnen neerzetten. We startten in de 4e voorwedstrijd van de 7. De beste 6 eerste plaatsen gingen naar de A-finale. De slechtste nr 1 en beste vijf nummers 2 naar de B-finale. We hadden dan ook 36 boten in ons veld.

 

In onze voorwedstrijd zaten alleen maar studentenploegen. Ook hier verliep de start goed. We schoten weg naar de eerste 500 meter. Argo en Proteus op onze hielen, Skoll en Triton waren al uit het zicht. Dit ging boven verwachting goed! De boot lag als een huis, er werd stevig op de benen gestampt en we lagen zowaar voor. Op naar de 1000 meter! inmiddels lag Argo ook al verder achter, alleen Proteus bleef op onze hielen, vervelende jongens daar uit Delft. Ook tijdens deze race kwam de man met de hamer. Het derde kwart zakten we in, flink zelfs, maar we wisten ons te herpakken. We wisten onze voorsprong te behouden en begonnen licht te versnellen. Ons tempo zat op ons maximum. Helemaal aan de andere kant van de Bosbaan roeide Proteus stevig door. We gaven alles en zagen Proteus steeds verder inlopen, steeds verder, steeds verder. Hun boegbal passeerde onze boegbal, maar gelukkig vlak over de finish. We waren eerste! Wie had dat gedacht!

 

Een finale roeien ’s middags was een ding dat zeker was. Welke finale zou nog spannend worden. Helaas voor ons waren we de slechtste nummer 1. De B-finale zou voor ons ook een pittige finale worden. We hadden de tijden van de tegenstanders eens goed onder de loep genomen en moesten toch concluderen dat ze allemaal veel sneller waren dan wij in de voorrondes. We wisten wat ons te doen stond, harder en sneller roeien.

 

We schoten uit de startblokken en passeerden als één-na-laatste de 500 meter lijn. Proteus op onze hielen. We gaven alles, want laatste was wel het laatste dat we wilden worden. Op de helft van de race stonden we nog steeds vijfde. De nummers één en twee al uit het zicht. Wéér was de derde kwart het zwaarste deel van de wedstrijd. Onze voorsprong met de laatste wisten we niet te behouden, ze stoven ons voorbij met een opzetje. We herpakten ons op het laatste stuk, maar het mocht niet baten. Met drie seconden verschil op de één-na-laatste

en ruim 22 seconden op de nummer één, kwamen we over de finish. Uiteindelijk de B-finale, wat toch maar betekent dat we 12e van de 36 zijn geworden. Een prestatie waar we trots op mogen zijn.

 

De skoll cup was een mooie ervaring. Boord-aan-boord tegen vijf (of vier) andere ploegen, vanuit stilstand 2 km rechtuit. Geschreeuw en gejuich vanaf de kant, in (zonnig) weer en (veel) wind. Isala heeft zich goed vertegenwoordigd. Helaas was er geen paparazzi vroeg in de och

tend, dus zijn er geen foto’s gevonden van de jeugd. De andere foto’s zijn al voorbij geweest op de facebookpagina van Isala. Voor de roeiers rest niets meer dan veel trainen voor de volgende wedstrijden om meer blik naar Zutphen te brengen.

 

Alle uitslagen zijn hier te vinden.  

Bekijk hier de foto's van Skøll cup