Coastal rowing Rotterdam Harbour sprints, 9 September 2018

Tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam wordt dit jaar voor het eerst een wedstrijd Coastal Rowing georganiseerd. Het is de 4e klassementswedstrijd voor het NK Coastal Rowing. De Rotterdamse studentenvereniging Skadi organiseert sprintwedstrijden in de Rijhaven en daaraan zijn de coastal races gekoppeld. De dag ervoor brengen we de boot al naar Skadi en krijgen een rondleiding door hun imposante botenloods: een zeer goed gevulde voor de recreatieve roeiers en een nog waanzinniger gevulde loods voor de wedstrijdroeiers.

ijsselbravoos-rdam250pxOp de Wilhelminakade op een steenworp afstand van Hotel New York, is het wedstrijdterrein ingericht. Met een wiebelige pontonnetje. Waar niet alleen de 140 kg wegende coastal yoles in en uit moeten, maar waar het ook een komen en gaan is van gladde vieren en achten. En gelukkig voor ons, staan er 10 sterke studenten klaar als we aankomen met de trailer. Zij tillen, boven de hoofden, de yoles netjes voor ons in het water. Naast de vele kilo’s zijn er nog al wat andere obstakels: een supersmalle loopbrug, geen ruimte om de boot te draaien en een halve meter overbruggend van kade naar ponton. Wat een service!

De combinatie van de sprintwedstrijden in vieren en achten en de 4 heats van de coastal race, maakt dat het een dynamisch gebeuren is op het pontonnetje, het terrein en de haven; de organiserende studenten keurig in het pak. De sfeer is goed, een bandje en bij blik wordt het clublied gezongen. Een aantal studentenploegen racen mee met de coastal wedstrijd.

Onze start is 500 meter voor de Erasmusbrug. Dat betekent een flink stukje oproeien. Alleen dit onderdeel is al gaaf: het eiland rondend langs Hotel New York en pakhuizen, tussen de watertaxi’s door manoeuvrerend en begeleid door motorbootjes. Op een zeer woelige Maas, met veel waterverkeer (demonstraties) en massa’s mensen op de been. Niet zo zeer voor ons, maar het voelt wel lekker. De start van de races wordt gevolgd op grote schermen.

Vanuit Isala doen De Franke Froue en de Ijsselbravoos mee. De start bij coastal rowing is anders: met een vlag en toetersysteem worden de 3, 2 en 1 minuten aangegeven en daarna volgt het startsignaal (gelijk aan zeilwedstrijden). De ploeg kiest zelf hoe ze starten: vanuit vaste positie of met een vliegende start. De Franke Froue gaan dit keer voor de vliegende start: al flink op vaart stomen ze op naar de startlijn, direct beroering gevend in het veld. De tocht onder de Maasbrug en om het noordereiland is spannend en ze eindigen als derde. Later blijkt dat ze net 2 seconden te vroeg door de startlijn zijn gegaan en krijgen 2 minuten strafpunten. Jammer! Verkeerd gegokt. De start is ingewikkeld, met opkomend tij en wind mee. Grote golven en veel deining brengt dit teweeg; stil liggen is er niet bij. Ook de mannen hebben er last van: ineengestrengeld met andere boten voor en van op zij worstelen ook zij zich met kracht uit het startmoment en bij de Erasmusbrug hebben ze twee teams uitgeschakeld en liggen ze derde. Bikkels als zij zijn komen zij als tweede over de finish!

Er is zoveel te doen tijdens de Wereldhavendagen, dat het heen en weer lopen van ponton naar startveld en dan naar de finishplek al een belevenis is. Langs lekkere koffietentjes en foodhallen, waterspuitende schepen, waterscooters, enorme vrachtschepen en dan opeens in de verte een kleine, eenzame wherry die ook vandaag een tocht maakt.

Een mooi evenement en supergaaf om hier een wedstrijd te kunnen roeien. Spannende races, uitdagend in concurrentie en wateromstandigheden en dat onder de skyline van Rotterdam. Wij hebben genoten!

IJsselbravoos: Marcel, Wim, Evert, Peter en Thera

Franke Froue: Marja, Nynke, Inge, Colette en Daan

Kijk hier voor meer foto's