Roeifietsen

Roeifiets1Vorig jaar, of misschien al wel langer geleden, mocht ik al eens een proefritje maken op de roeifiets van Dennis. Een leuke ervaring. Ik zag mezelf al door Zutphen rijden met een mooi gangetje, maar de praktijk bleek toch iets lastiger. De eerste meters waren niet veel anders dan toen ik als kind leerde fietsen. De fiets deed niet wat ik wilde en door de enorme boegspriet raakte ik snel gedesoriënteerd. Daarbij kwam het vastklikken van de voeten in de pedalen als extra handicap ... en de zwaartekracht deed de rest. Echt een proefrit kon je het niet noemen, zeg maar meer dat het een proef was. Verder dan onderaan de dijk richting Marshaven kwam ik niet.

 

Toen kwam een paar weken geleden een mailtje van Frank met het idee om een paar roeifietsen bij Isala neer te zetten om te oefenen. Dennis zou een paar fietsen mee nemen uit Zeeland waar hij dat weekeinde meedeed aan het EK roeifietsen. Prachtig initiatief en na mijn laatste ervaring een mooie gelegenheid om het nu echt onder de knie te krijgen. Gelukkig waren er meer Isalanen die het wel zagen zitten en het plan kon door gaan.

 

Roeifiets2Na een paar sessies op de dijk met Frank hebben we de omgeving wat meer verkend. Eerst samen met Jan, en Frank als begeleiding, over het industrieterrein en nieuwe brug richting Eefde. Ook het fietspad langs het kanaal leent zich prima om te oefenen en ons roeiwater eens vanuit ander perspectief te zien. Vorige week donderdag ging ik voor het eerst alleen op pad. Mijn ervaring is dat het echt leuk is om te doen en de blikken van voorbijgangers geven ook wel een kick. De spieren die je gebruikt voor het roeien worden flink op de proef gesteld. Prima training dus. De naam van de fietsen, ‘Rowingbike’, is wel wat misleidend, want je moet het echt zelf doen.

 

Dennis en Frank hebben me nu wel overtuigd dat roeifietsen bijdraagt aan een betere prestatie op het water. Zie de resultaten van beide heren in Gramsbergen. Maar ook mijn eigen ervaring, dat ik daags na het roeifietsen meer spierpijn heb dan na het roeien. Morgen maar weer eens in de boot.

 

René Kooij