Roeien met Rieu

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 organiseerde de Maastrichtse vereniging MWC de "Boucle de Maastricht" zo ongeveer: de ronde van, en de klinkende naam was : ROEIEN MET RIEU! 
Rieu zat niet bij ons in de boot maar er was de mogelijkheid om vrijdagavond op het Vrijthof de happening bij te wonen.
Vier roeiers vanuit ISALA deden mee, we kregen een ervaren stuurvrouw van Maastricht aan boord. Vrijdag overdag een stukje stroomafwaarts, onder de oude (herbouwde, maar op grond van de oude Romeinse) brug, en weer terug, langs de Pietersberg, stroomopwaarts naar Eijsden. De laatste kilometers roei je dan met aan de Westkant Belgie en in het Oosten nog Nederland.
In Eijsden kwamen de verhalen los hoe de Duitse keizer Wilhelm in 1918 om 6 uur 's ochtends op het station liep te ijsberen, wachtend op toestemming om in Nederland asiel te krijgen. Dat was zo bekokstoofd door Engelse geheime dienst, die tegen hun Nederlandse collega's zeiden: "Wij weten niet wat we met hem moeten doen, geef hem asiel dan schreeuwen we wel moord en brand om zijn uitlevering, maar we doen verder niets"!
rmr2-250pxNa een lunch even wachten tot een stortbui voorbij was, en weer in 3 kwartier terug naar het botenhuis, stroomafwaarts. Snel gedouched en omgekleed naar het Vrijthof: de binnenstad was in een fort veranderd met betonnen anti-terrorisme schotten, hekken en veel security. Er gaan in totaal zo'n 15 duizend mensen op het plein, inclusief alle terras en cafebezoekers. Wij hadden zo'n terras arrangement: eten in afwachting van de maestro en dan alles op grote schermen volgen. Sommigen vonden het jammer dat we niet voor het podium zaten maar dat heeft ook zijn keerzijde: vooraan kijk je omhoog tegen het podium op, en zit vier uur op een klein stoeltje; op een terras wordt je bediend, je kunt je even opfrissen en na de pauze mag je aan het hek gaan staan, vanwaar uitzicht op toneel. Zwaaien, dansen meedeinen, ondertussen zwaaiend met je techno LED toverstok! Gelukkig ben ik nauwelijks herkenbaar op het filmpje.
Op zaterdag was er meer volk van MWC zelf, alleen Michiel de Groot deed mee vanuit ISALA.
Ik vond het geweldig; de organisatie was enigszins rommelig (niet duidelijk wat je uit het programma kon kiezen) maar alles werd met enorme gastvrihejid opgelost. Waard om er volgend jaar een officiele ISALA toertocht van te maken!
Maarten Boer