Gastroeien in Cuijk

Cuijck Boxmeer 2Afgelopen donderdag 18 augustus nam een Isala roeiers deel aan de landelijke midweek roeidag van de KNRB bij de RV DDP in Cuijk. Er waser was weer veel belangstelling voor deze dag, die bedoeld is voor de onderlinge contacten tussen de RV die actief zijn op het gebied van midweek roeien.

 

Omdat Isala vertrouwd is met rivierroeien kregen wij de geheel gerestaureerde boordroei rivierwherry ”de Schie” ter beschikking. Deze boot is gebouwd bij Busman (nu Wiersma) in Overschie.

 

Na een kennismaking met onze gastheren en gastvrouwen van DPP en de gasten van RV deLaak, Jason, Viking en Salland gingen wij het water op. Vanuit de Industriehaven Cuijk stuurboord uit de Maas op. Het was even wennen op het water, maar al snel hadden we de slag te pakken op het brede en rustige Maaswater. Wij passeerden eerst aan bakboord de ingang van het Maas-Waalkanaal, de verbinding met de Waal via een sluis bij de Waal, voor het grote scheepvaartverkeer.

 

Cuijck Boxmeer 1Al rivierroeiend over de Maas en de stuurboord wal houdend viel het ons op dat er regelmatig stevige populieren aan de oever (en de overkant) stonden, heel dichtbij de waterkant, steeds op voor ons op gelijke afstand (500 meter) van elkaar, eerst dachten we nog aan oeverversterking, maar later bleek dat het hier om zg ” Bakenbomen” ging. Deze prachtige bomen, van het soort zwarte populieren, zijn in de dertiger jaren, toen de Maas werd gekanaliseerd vlak langs de rivier geplant, tussen Den Bosch en Venlo. Het waren bomen die schippers ooit bij hoog water moesten duidelijk maken, en soms nu nog, waar de rivier ophield. Wij ontdekten al rivierroeiend nog een nieuwe functie als schaduw- en rustboom, op deze prachtige roeidag onder een strakblauwe hemel.

 

Het scheepvaart verkeer was veel rustiger dan wij op de IJssel gewend zijn, maar in de ochtend werden we nog ingehaald door een heel klein particulier stoombootje (zie foto) die met een mand hout aan boord voor een dag stomen, , hoorden we later, zijn stoomketeltje voor de voortstuwing laat zorgen.

 

Roeiend naar Boxmeer (14 km)passeerden we talloze dorpjes aan de rivier, veerponten, spoorbruggen, maar weinig scheepvaart in deze landschappelijke mooie Maasvallei. Rond 13.00 uur arriveerden we bij de WSV Boxmeer, waar in het botenhuis een lunchtafel voor ons gedekt stond, met een warm voorafje en koffie en thee van het huis. Over Limburgse en Brabantse gastvrijheid gesproken… !

 

Op de terugreis leek het wel of het heel mooie weer heel watersportend Limburg op de Maas had gebracht, we kregen zowaar last van flinke golven van veel waterscooters en motorboten, maar onze rivierwherry de Schie kreeg, ook door onze stuurmanskunst bijna geen water binnen.

 

Na nog een gezellige tussenstop op een rivierstrandje met de ander boten van de vloot, keerden we met flinke boordhalen terug naar onze thuishaven, alwaar rond 17.30 uur na het opbergen van de boten een stevige soep werd gereserveerd, waarbij ook tijd was om elkaar beter te leren kennen.

Het was me het roeiweekje wel….!!

 

Teamcaptain Pieter Arkesteijn