Rijn IJssel Marathon

Rijn- IJssel marathon 12 juni 2016

Een sportieve prestatie langs zeer fraaie waterwegen.
Extra uitdagend door de buitengewone omstandigheden van ongebruikelijk harde stroming met hoog water op de Rijn en de overvloedige wolkbreuk op de IJssel.

Gezien deze reeds voorspelde omstandigheden was het niet geheel zeker of de tocht doorgang zou vinden, maar gelukkig kwam enige dagen vooraf het ja-woord.
De organisatie was wel genoodzaakt de deelname van wherry’s te annuleren vanwege de te verwachten stroming. Daarnaast werd het aantal wisselpunten verminderd in verband met het hoge water.

RIJM1Isala deed met 5 boten mee: de Topper, Zilvermeeuw en 3 C4+ (Flamingo, Zeemeeuw en Visarend) Voor de deeltijdroeiers kostte het door de verminderde wisselpunten enig gepuzzel om voor iedere ploeg een gelijke inspanning en roeitijd aan te bieden.

Zondagmorgen in alle vroegte opstaan en verzamelen voor de autorit naar Wageningen, voor ons (team Zeemeeuw) 10 man in 2 auto’s en aankomst rond half acht in de binnenhaven aan de Rijn van VADA. Vriendelijke ontvangst in een wat druilerig ochtendzonnetje met een kopje (niet al te sterke) koffie en een vrij komische introductie over wat ons deze dag te wachten stond.

We vonden onze boten, opgeriggerd en vaarklaar naast het botenhuis in heuvelachtig terrein enkele meters boven het wateroppervlak. Er deden 13 boten mee o.a. van VADA, Daventria, RIC en Isala.

Na de ter waterlating startte ons groepje 1 stroomopwaarts van Wageningen naar het stuwcomplex van Driel. De tocht werd begeleid door enkele volgboten van deelnemende verenigingen en op de Rijn door een schip van Rijkswaterstaat.

De dag begon met een aangename temperatuur op een prachtig traject langs de Stuwwal van de Veluwe. De tegenstroom op de Rijn was ongebruikelijk sterk door het openstaan van de stuw van Driel. Kort voor de sluis van dit complex was er even rustig vaarwater.
De niet-roeiers stonden de ploegen op te wachten bij de sluis.
De roeiboten die aankwamen in een voor hen veel te grote sluis op een stille rivier, maakte op mij een surrealistische indruk.

Daarna weer een kort stuk stroomloos tot het traject waar een uiterste krachtinspanning werd vereist.
Groepje 1 had het zwaar, zeker omdat als 1e rustplaats (koffie/versnapering) Camping/Jachthaven Rijnoever te Oosterbeek was gekozen en zij daarna nog verder moesten tot de afgesproken wisselplaats, op 21 km, Roeivereniging Jason in Arnhem Het laatste stuk deed door de sterke tegenstroom denken aan een finish bergopwaarts van de Tour de France.

Wat zijn wij gezegend met ons botenhuis met groot vlot in Zutphen. Bij Jason was het voor de uitgeputte roeiploeg dringen geblazen op het kleine vlot voor de wissel met een vers team.

Maar ook deze ploeg kon even snuffelen aan wat de anderen gepresteerd hadden met de tegenstroom, door nog een stukje tegen de stroom van de Rijn te roeien tot de verlossing kwam bij het binnen varen van onze geliefde IJssel.

Wie echter dacht dat ze een relaxte terugreis naar Zutphen zouden krijgen, had geen rekening gehouden met de toorn van de weergoden.

RIJM2Als een veilige thuiskomst niet door een krachtige tegenstroom kon worden belemmerd, dan waren er andere opties om de roeiers op de proef te stellen. Kort na een nieuwe wissel (na 18 km) bij Rhederlaag kwamen pikzwarte dreigende wolken de roeiers achterop. Ware wolkbreuken, gelukkig zonder onweer, striemden de ruggen van de zwoegende roeiers op weg naar de nieuwe wissel bij scouting Dieren (oude sluis van Apeldoorns kanaal) na 10 km.

Groepje 2 roeide van Dieren naar Isala met afnemende regen tot opnieuw vanaf Het gat van Stam tot ons thuis in de Marshaven een druilerig zonnetje zich liet zien.
In de Marshaven nog even strongpeddel tot het botenhuis om te voelen dat we na deze uitdaging nog helden zijn.

De borrel met hap, prima verzorgd door catering Zutphen onder een stralende zon, was een goede afsluiting. De slotwoorden van Pieter Arkesteijn als Isala’s coördinator van toertochten waren vriendelijk en geestig met name die over onze rivier de IJssel.
De twee ploegen van RIC, die de tocht integraal hadden geroeid, kregen een boek over de IJssel aangeboden. Vooral ook om de eeuwige vrees van westerlingen de IJssel over te gaan, te neutraliseren.

Voor mij persoonlijk was het de eerste toertocht sinds mijn eerste roeislagen ruim 2 jaar geleden bij Isala. Een geweldige dag, in een prachtige natuurlijke omgeving, in een prima sfeer, onder een gedegen organisatie. Het zal niet mijn laatste toertocht zijn.

 

Kijk hier voor meer foto's

Roger Sassen