Rijn IJssel Marathon 2023

Rijn IJssel Marathon 2023, een landelijk recreatief rivier-roei-evenement

Na het 10e lustrum van de Rijn IJssel Marathon (RIJM) in 2022, hebben we dit jaar de inschrijfperiode voor Isala eerder opengesteld in de hoop dat er meer aanmeldingen zouden komen. Dat gebeurde. Ook de Topper deed mee dit keer en zoals gebruikelijk werd de Zwaan weer beschikbaar gesteld voor de uitleenpool van de RIJM. De Lepelaar en Zilvermeeuw bleven achter.

Ook de inschrijfdatum op de RIJM website werd vervroegd, wat ons handig leek voor de planning. De eerste inschrijving was een wherry van VADA, daarna bleef het heel  lang rustig.

In de laatste twee weken voor het sluiten van de inschrijftermijn gebeurde het echter, we werden totaal overdonderd door de snelle aanwas tot 157 deelnemers. In 2022 waren dat er 110. De naamsbekendheid is blijkbaar het afgelopen jaar snel gegroeid, waarbij we ons afvroegen waar dat aan lag. Zit recreatief roeien in de lift, kregen we meer bekendheid door ons vogelboekje, was VADA heel actief met de RIJM promotie?

De landelijke inschrijvingen waren vanuit Leeuwarden, Maastricht, Brussel, Naarden, Leiden, Den Bosch, Arnhem, Deventer, Nieuwegein en natuurlijk weer veel deelnemers van VADA en Isala.

foto-sluis-toevoegen-verslag-pa-rijm-2023

Kunnen al die boten wel tegelijk starten bij VADA en kan Isala wel zoveel roeiers en gasten ontvangen voor het Italiaans buffet? Dat waren er 185 en vorig jaar 135.
Het RIJM-restaurant in ons botenhuis kreeg dankzij heel veel vrijwillige hulp capaciteit voor 190 gasten. Ook het eten was erg goed hoorden we van onze deelnemers. Maatje heeft terecht dan ook  2 RIJM medailles uitgereikt aan ons Catering Zutphen team.De verbinding naar de vaste strandwal middels onze loopbrug en het vlot, zorgde voor goede logistiek, want de vele boten die aankwamen konden snel via het strand op de botenwagens worden geladen.

Nieuw dit jaar:

 • Onze gastroeier uit Brussel, lid van de Circle des Regattes de Bruxelles, die met een Isala team heeft meegeroeid. Hij vertelde ons over zijn ervaringen met de Traversée de Paris, de ambitie die mee te roeien heeft Isala ook.
  Uit zijn verslag: “met een fijn team mag ik mee roeien. Best pittige afstand, zeker in de hete zon, die volop van de partij is. Volop afwisseling van mooie stukken natuur en af en toe een saai landschap met vervolgens weer het  volgende stuk mooie natuur……..na afloop is er een lekkere maaltijd”.
 • Het integraal team van de Maastrichtse Watersportclub MWC, een last minute aanmelding, waarvoor Daventria nog een C-vier beschikbaar had.
  Uit hun verslag: “7000 halen geroeid en 9000 kilocalorieën verbrand, meer dan drie dag eten………. We kijken met tevredenheid terug op deze megatocht, het was na de IJsselkop  30 km manoeuvreren tussen pleziervaart en golven ontwijken”.
 • De deelname van het Donauteam van RV de Hertog uit Den Bosch met 2 C-vieren, die in augustus op de Donau gaan roeien. Zij hebben inmiddels een clinic ‘sturen en roeien op stromend water’ bij Isala achter de rug en komen op 9 juli weer terug voor een 2e
  Eerder is Isala wezen gastroeien bij de Hertog en een Hertog team nam deel aan onze sluitingtocht. Kortom een goede samenwerking over en weer.
 • De vele watertoeristen, aangetrokken door het zomerse weer, die met hun waterscooters en speedboten ons het roeien in heel onrustig IJsselwater lastig hebben gemaakt. We gaan kijken of we voor de volgende keer de waterpolitie kunnen vragen voor meer aandacht op handhaving van de toegestane maximum snelheid voor dit type boten.
 • Helaas waren dit jaar de Scouting wisselplaatsen niet Voor volgend jaar hopen we dat het wel lukt om weer bij hen terecht te kunnen.

Naast de Elfsteden roeitocht die een wedstrijd roeien door de nacht in Friesland met rond 1000 deelnemers en de Weerribbentocht in de Kop van Overijssel met zo’n 300 deelnemers, heeft Oost Nederland er nu een recreatief landelijk  roei-evenement van formaat bij gekregen: de Rijn IJssel Marathon dat inmiddels landelijke bekendheid heeft gekregen. Niet de grootste in aantal deelnemers, maar wel met eigen kwaliteiten zowel voor integraal als voor estafette roeiers,

Gelderland Rivierenland, ook voor onze recreatieve rivierroeiers!

Pieter Arkesteijn