RIJM 2014

Rijn IJssel Marathon - 15 juni 2014 

 

Twee jaar geleden vierden Vada en Isala beide hun honderdjarig bestaan en leek het idee van een eenmalige tocht tussen beide clubs zeer voor de hand te liggen. Het succes was echter zo groot dat tot een herhaling werd besloten. Die viel vorig jaar helaas in het (extreem hoge) water, maar dit jaar lukte het wel. Het weer was perfect: niet te warm, niet te koud, droog, alleen later een beetje wind.

 

 

RIJM2014 1Wisselaars en niet-wisselaars 

Maar liefst 130 mensen aan de start met 26 boten van verschillende clubs, zelfs een boot uit IJmuiden deed mee. Bijzonder waren ook de kajaks van Anax; konden roeiers wisselen, hetzij met een ploeg van de wal, hetzij met de mensen die op het bankje van de wherry stuurden en commentaar leverden, maar de kanoërs moesten de hele klus alleen klaren. En deden dat ook!

 

Perfecte voorbereiding 

De voorbereiding was weer helemaal in orde, Pieter Arkestein en de zijnen hadden niets aan het toeval overgelaten, we werden zelfs door boten van Rijkswaterstaat vergezeld. Gelukkig niet door het gevreesde vuilgele slagschip dat al menige roeier in problemen heeft gebracht, maar door lichte opblaasboten, bekend van Greenpeace. De eerste vergezelde ons tot aan de IJsselmonding, waar de tweede het overnam. Op drie plaatsen konden bemanningen wisselen, zodat de meesten uiteindelijk ruwweg de helft van de 68 kilometer daadwerkelijk per boot aflegden.

   

Bottleneck 

De enige bottleneck in het hele parcours bleek weer de sluis bij Driel; afgesproken was dat alle 26 boten in één keer gesluisd zouden worden, dus pas nadat de laatste boot is aangekomen en dat duurde lang, want bij Vada konden maar twee boten tegelijk afvaren. Als er dan op dat moment ook nog een salonboot komt aandobberen, gaat die natuurlijk voor. Gelukkig mochten we achter aansluiten en dan blijkt weer hoe groot die sluis is als je het over roeiboten hebt; er hadden er zo nog 26 bij gekund.

 

Door deze vertraging kwamen pas na zessen de laatste boten in Zutphen aan waar we werden ontvangen met een lokaal kruidenbitter en een prima lopend buffet. De botenloods op de dijk was een goede locatie, maar de meeste roeiers kozen er toch voor om de tafels naar buiten te dragen en daar te eten. Pieter maakte van die gelegenheid gebruik om alle deelnemende clubs een ingelijst aandenken te overhandigen zodat we zeker weten dat het allemaal echt gebeurd is.

 

Zowel bij de voorbereiding als bij het opruimen waren er veel mensen zodat alles snel voor elkaar was en zo hoort het ook. Een compliment voor de organisatie en de vele vrijwilligers lijkt me dan ook op zijn plaats.

 

André Klaassen

RIJM 2014 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor foto's.

Lees hier het bericht in de Stentor. 

Bekijk hier meer informatie over deze tocht.