De Nationale Avondtocht 2018

Roeiend langs en over ”Open Monumenten”

Dit jaar deed Isala weer mee met de Nationale Avondtocht van RV De Amstel met 4 wherries (vorig jaar 3 wherries), we zijn daar inmiddels een “goede bekende”. Ons team begon de roeitoertocht in de wherry “Boerenwetering” via het Amstelkanaal, de Amstel, langs theater Carre en dan de eerste brug onderdoor, stuurboord uit naar Artis. Het veld ligt dan voor de brug nog dicht op elkaar en met veel stuurmanskunst lukte het ons vanuit de kluwen aan wherries en Cvieren snel en heelhuids de brug te passeren. De brug die beroemd geworden is als podium voor het traditionele bevrijdingsconcert. Na het passeren van de UvA  was het koersen op de bocht naar Artis. Daar aan de noord zijde is het giraffe verblijf aan het water, de spanning steeg, zouden de giraffen er dit jaar eindelijk weer eens voor hebben gekozen om zich aan de waterkant  te verpozen… ? We hadden geluk, op een zichtbare afstand zagen we dat drie giraffen in draf ook naar dit prachtige moment  reikhalzend uitgekeken hadden… !!! We voelden ons als op een giraffensafari en uit verbazing vergaten we een foto te maken. We besloten hierna even te pauzeren.

Na het oppakken van de boot was alweer snel het steunpunt van de RV De Amstel in zicht, waar we een zak met “goodies” en flesjes water in ontvangst mochten nemen. De Oud Amsterdammer blokjes kaas werden snel aangesproken. Met nieuwe energie kwam de Amstel nu snel in zicht. We zouden moeten koersen op de Keizersgracht, maar tenslotte moesten we toch de Herengracht in i.v.m. de vroegtijdige afsluiting van de Keizersgracht voor de ALS City Swim, welke op zondag gehouden zou worden en later op de avond definitief zou worden afgelast i.v.m. de slechte kwaliteit van het zwemwater. Het was druk op de Herengracht, het is hier vooral voorrang geven, je niet ergeren aan de borrel-sloepen en sloepjes, maar wel genieten van de fraaie gebouwen om ons heen. Het was “Open Monumentendag” en op Herengracht 502 hing dan ook de hierbijhorende vlag uit, dit was het huis met de twee zuilen, de Amsterdamse burgemeesters woning van Mw de Burgemeester. We hebben heel goed gekeken maar we hebben haar niet gezien, maar we  zagen wel veel bezoekers naar binnen gaan op zoek naar de mooie woning of haar bewoner. Voorzichtig roeiden we de Herengracht af, we werden steeds handiger met het  passeren van de vele bruggen door de handles van de riemen snel  binnenboord te brengen en snel weer uit te zetten en de boot weer op te pakken, te beginnen met de boegroeier. Bij de haakse bocht naar de Brouwersgracht stonden vrijwilligers van de Amstel het vaar -verkeer te regelen, we waren verbaasd  hoeveel vrijwilligers beschikbaar waren, allemaal gekleed in een Amstel Toercommissie roei- jasje !

nat-avond-tocht-adam-250pxDe Brouwersgracht is een gezellige woon-gracht, met veel woonboten, zonder veel kantoren, geen brouwerijen meer, maar wel met veel cafe’s en woonpakhuizen. We roeiden de Brouwergracht helemaal uit, met aan het eind een bocht bakboord uit, langs de Nassaukade. Terug naar het Centrum was het roeiwater hier breed en niet druk, veel  sloepjes- verhuur en woonboten langs de kant en zelfs een zwembad waar we zo naar binnen konden kijken. We vervolgen de Nassaukade en na de bocht de Leidsegracht in en naar de Prinsengracht. Hier gebeurde het, een lid van onze bemanning zag de klassieke Krul, vlak voor Dikker enThijs, en wilde daar graag gebruik van maken. Hier was ook een halteplaats voor de hip on/off  boot. Gelukkig ging het aanleggen vlot en ons bemanningslid was snel op de wal in de klassieke Krul toen de hip on/off boot er aan kwam. Het moet gezegd worden, hij wachtte keurig tot onze bemanning weer compleet was…alhoewel hij nu en dan de boefschroef even luid liet werken om duidelijk te maken dat hij bij zijn halte wilde aanleggen.

Wij roeiden verder langs het oude Prinsengracht Ziekenhuis, dat nu achter een groot gordijn  wordt omgebouwd tot “Hof Prinsengracht”, een complex voor dure woningen en kantoren achter de oude en vertrouwde gevel. Hierna roeiden we de Spiegelgracht in en vervolgens  haaks via de Lijnbaansgracht naar de Stadhouderskade, een moeilijk stuk, met veel slippen en harde halen, maar roeiend langs het Rijksmuseum maakte veel goed!  Vervolgens roeiden we onder de Stadhouderskade door de Boerenwetering in, ons laatste rechte traject. Tussen de Ruysdaalkade en de Hobbemakade wachtte ons nog bijzondere verassing, wij roeiden immers in de wherry met de naam Boerenwetering, de wetering waarin al in de 17e eeuw de boeren en tuinders ten zuiden van de snel  groeiende stad Amsterdam groenten, fruit en melk producten in hun schuiten naar de markten in het centrum  brachten. Eerst nog via een overtoom aan de Stadhouderskade, later werd het waterpeil tot in het huidige Amstelveen op gelijk niveau gebracht.                                         

Al roeiend zagen we op de beide kaden een tweetal glazen lift huisjes en later afritten naar beneden, die kon alleen maar naar een ondergrondse parkeer garage voeren, toen we de auto’s zagen in en uit-rijden. Later bleek dat we over de allernieuwste onderwater parkeer garage “Albert Cuyp “roeiden, in april jl, na een natte bouwtijd van 2 jaar, (zie foto) geopend voor 600 auto’s en 60 fietsen. Er ontstond aan boord van de Boerenwetering wherry een gevoel dat wij het waren die deze snelle roei-verbinding, de Boerenwetering,  naar het Rijksmuseum weer heropend hadden voor roeiende  “boeren en buitenlui”. We realiseerden ons dat we geroeid hadden over een modern “Open Monument” van bouwtechnologie op deze landelijke Monumentendag. De Albert Cuyp buurt kan weer gerust ademhalen, de bekende markt heeft nu ook een ondergrondse parkeer garage. Tenslotte kwamen we uit in de Kom, aan het vlot van de RV  De Amstel, waar met vereende krachten de boot werd schoongemaakt en naar binnen het botenhuis in gereden. Boven in de Societeitszaal wachtte ons een heerlijk Indische buffet voor de meer dan 100 roeiers, waarna wij ons bekend tableau met de Winterkoning tekening van Ton de Haas hebben aangeboden met als dichtregel :    

Verstoken door een zeer laag waterpeil van onze IJssel als roei-rivier

Vonden wij juist nu, aan de Amstel en de Grachten, weer ons roei-plezier

RV De Amstel toercommissie bedankt !!

 

Team Wherry Boerenwetering

Pieter Arkesteijn

Ton de Haas

Henk Midderham