MWR Oudewater 2014

Wherrytocht Woerden-Oudewater 

 

Over de Korte en Lange Linschoten naar Oudewater aan de Hollandse IJssel 

 

Met een zestal Isala-midweekroeiers vertrokken we woensdag 14 mei naar de RV de Krom in Woerden, gelegen aan de Oude Rijn.

De Oude Rijn maakte deel uit van "de Limes“, ofwel de grens van het Romeinse Rijk. Deze grens liep van Katwijk via Utrecht en Arnhem langs de Rijn in Duitsland. Hiermee is de Limes het grootste archeologisch monument van ons land. Hij wordt daarom binnenkort voorgedragen als Unesco Wereld Erfgoed. Kortom, een mooie kwalificatie voor een mooi en smal roeiwater.

 

Kastelen en landgoederen 

Met een klassieke houten en een moderne wherry gingen wij samen met een gastheer en gastvrouw van RV de Krom op pad. We roeiden vlak langs woningen aan het water, dakpannenfabrieken en kaaspakhuizen en kwamen zo uit op de buitengracht van Woerden, langs het imposante Kasteel van Woerden (1410). 

 

We verlieten Woerden richting de A12, waaronder wij rustig doorroeiden. Ons stoplicht stond hierbij gelukkig steeds op groen, we roeiden hier immers in het Groene Hart op het prachtige en rustieke riviertje de Kleine Linschoten. We passeerden het Landgoed Linschoten, met 450 hectare het grootste landgoed in de Randstad, met een groot parkbos en 14 boerderijen. Gesticht in 1637, als Huis te Linschoten door een gefortuneerde sigarenfabrikant uit Utrecht is het al 100 jaar niet bewoond en nu open voor bezoekers en concertgangers, maar ook Pieter van Vollenhoven vergadert er regelmatig, wist onze ter zake kundige gastheer ons te vertellen. Hierna kwamen we in het zeer kleine stadje Linschoten met een raadhuis uit het begin van de vorige eeuw, direct aan het riviertje de Lange Linschoten. Linschoten maakt inmiddels deel uit van de gemeente Montfoort, en het leek er ons goed wonen. 

 

Hemelwater in Oudewater 

Bij het Groene Hart hoort natuurlijk ook nu en dan een flinke bui. Hoewel we daar min of meer op waren voorbereid, werd de roeitocht van Linschoten naar Oudewater door een aantal flinke buien wel langer … Gelukkig werd het net weer droog toen wij, toch wel een beetje nat en koud, konden afmeren bij de prachtig gerestaureerde sluis van Oudewater, die ons naar de Hollandse IJssel had kunnen brengen. 

Wij kozen echter samen met onze gidsen voor een bezoek aan de Markt van Oudewater. In Eethuisje ’t Baeckertje werd voor ons koffie met een hartverwarmend ”Oud Watertje” geschonken en een lekkere soep. Sommige van ons bezochten de markt en kwamen met warme spullen weer aan boord. Helaas was er te weinig tijd om het beroemde touwmuseum te bezoeken en aan het Waagmuseum hebben wij ons maar niet gewaagd.

 

Op onze tocht terug langs de andere kant van de buitengracht van Woerden zagen we in de haven een houten replica van een Romeins troepenschip (met dieselmotor ...). De Woerdenaren zijn de Romeinen nog niet vergeten. 

 

Plannen 

Het prachtige groene en meanderende riviertje de Lange Linschoten is een tweede bezoek vanuit Isala meer dan waard. Maar dan varen we ook door de sluis van Oudewater, de Hollandse IJssel op. En terug door de schutsluis met puntdeuren van Goejanverwellesluis, en vervolgens via de dubbele Wiericke terug naar de Lange Linschoten; warm aanbevolen door onze gastheer van RV De Krom.

 

Pieter Arkesteijn