MWR Amersfoort 2012

Midweekroeien - bezoek aan Amersfoort 

 

Van Koppelpoort tot A1 

Kortste rivier

Ons roeidoel was de verkenning van de Eem, de kortste rivier van Nederland (18 km), die stroomt van de historische Koppelpoort naar van oudsher de Zuiderzee, met een verval van 2 meter. Waar heel vroeger tussen Amersfoort en de Zuiderzee het Eemmoeras was, werd in 1556 de Eemstroom verdiept tot een riviertje, om ruimbaan te geven aan het regenwater en het kwelwater dat zich ophoopte rond Amersfoort, met alle natte gevolgen van dien. De nieuwe rivier maakte een betere aan- en afvoer mogelijk naar Amersfoort, tot groei en bloei van de turfhandel en de 350 brouwerijen die er toen binnen de stadsmuren waren.

 

We begonnen onze roeitocht bij het begin van de Eem, bij de Koppelpoort, die we dan ook zo dicht mogelijk probeerden te naderen. Alleen grote zwarte boeien met kettingen er tussen weerhielden ons ervan om de poort ”te nemen”, maar de startlijn van onze Eemtocht was hiermee wel gemarkeerd.

Hollands weer

Roeiend langs de Prodentfabriek en een afvalverwerker lieten we alras met onze twee C-vieren het bedrijventerrein achter ons en kwamen we uit op de landelijke Eem. De rivier stroomt al slingerend door de polders van het Eemland, en langs Soest en Baarn, onder de A1 door op weg naar zee, via Eembrugge, Eemnes en Eemdijk. Het weer was Hollands, zo nu en dan een flinke regenbui, veel wind en mooie luchten met ook nu en dan een zonnetje. Het roeien viel niet licht met de wind en soms ook de regenbuien tegen, maar gelukkig konden we rond lunchtijd afmeren aan het overdag verlaten vlot van de Roeivereniging De Eem te Baarn, waar blijkbaar altijd overdag een deur openstaat aan de waterkant voor roeigasten. Zodra we hadden plaatsgenomen in de ruime kantine van De Eem, begon het buiten weer flink te plenzen. Maar wij zaten hoog en droog met een mooi uitzicht op de polders van Eemland.

Midweek-ambities

Na de lunch was het inmiddels weer droog en zonnig en met een zekere overmoed zeiden we tegen elkaar: ”Laten we pas keren als we onder de A1 zijn doorgeroeid!” om later te kunnen zeggen bij het passeren van het Eemviaduct in de A1: ”Hier stroomt de Eem en hier ben ik onderdoor geroeid.” Toch wel ambitieus, die midweekroeiers ...

 

Met de zon en een flinke wind in de rug roeiden we van de A1 terug naar Amersfoort. Normaal een tocht van een uur, vertelde onze Hemus-stuurvrouw, wij deden het in drie kwartier, waarvan akte!

 

Na afloop bij de thee, maakten we alweer plannen voor 2013;  we komen dan graag terug bij Hemus en op de Eem, voor de verkenning achter de A1…!    

 

Het was een mooie en gezellige Hollandse roeidag.

 

Pieter Arkesteijn

 

Bekijk hier de foto's