MWR Hemus Amersfoort 2013

Midweekroeien Hemus Amersfoort 2013 

 

Acht Isala-roeiers togen op 31 juli naar Amersfoort met als vooruitzicht een roeitocht over de Eem. Geen tocht tot onder de A1, maar deze keer verder richting het oude gemaal Eemnes.

De Eem op haar mooist

Foort 1In een wat grijze ochtend die op het eerste gezicht niet veel goeds in petto leek te hebben, vertrokken we om 8 uur vanaf ons botenhuis richting Amersfoort. Daar aangekomen klaarde het weer op. We werden allerhartelijkst ontvangen door de Hemusleden Diet Huygen en Arnold Hanou. Na wat koffie en koek en nog een presentje van Isala aan Hemus voor al hun bemoeienissen en voor de vriendelijke ontvangst, stapten we in de klaarliggende boten. Met Diet als stuurvrouw van C4 de Maatweg en Arnold als stuurman van de Hete Choco, roeiden wij het industriegebied van Amersfoort uit. Met een beetje tegenstroom en wat zijwind richting Soest en Baarn. De Eem is op haar mooist buiten de Amersfoortse bebouwing. Buigend riet, frisse bries, zo'n 24 graden, met boven ons voortjagende witte wolken in een af en toe blauwe lucht. In de weilanden hier en daar koeien en schapen, waterkippen in het riet. Hollandser kon het niet.

Jarige

Foort 2Bij roeivereniging De Eem in Baarn legden we aan voor drank en versnapering. We hebben BWV de Eem gefeliciteerd met hun 90-jarig bestaan en als aandenken ons digitale Isala-vaantje overhandigd. Deze heugelijke gebeurtenis is met diverse foto's voor de eeuwigheid vastgelegd. 

 


Roerdomp

Foort 3

Hierna vertrokken we richting het Gemaal Eemnes. Na de A1 te zijn gepasseerd kwamen we in het poldergebied tussen Eemnes en Spakenburg. De wind kreeg hier vrij spel. Af en toe schoten vogels op. Plotsklaps zag ik een bruinachtige reiger voorbij vliegen, ik herkende een roerdomp. Zelden zie je deze vogel vliegen. Je kunt hem/haar wel horen. Het dreunende geluid van de roerdomp houdt het midden tussen dat van een loeiende koe en een misthoorn. Typisch een vogel die zich in moerassig land als deze polder ophoudt.


Roei-primeur bij het gemaal

Foort 4Zo tegen half een legden we aan bij het gemaal Eemnes. Klauterden op de kant en aten en dronken wat. De heren van de Historische Kring Eemnes stonden al klaar om uitleg te geven, interessante uitleg over historie en werking van het gemaal. We keken in oude stoommachines van o.a. Machinefabriek Pannevis uit Utrecht en kregen voorlichting via een filmpje van Klokhuis over waterhuishouding en de werking van het gemaal. Waterschap Vallei en Veluwe kan trots zijn op dit gemaal en de degelijke uitleg die door vrijwilligers wordt verzorgd. Wij blijken de eerste roeiers te zijn die vanuit Amersfoort roeiend dit gemaal aandeden.


Stramme benen

Foort 5Zo tegen tweeën togen we weer richting Amersfoort. De wind was flink toegenomen en na een uurtje roeien met veel zijwind kwamen we weer aan bij De Eem in Baarn. We strekten de benen daar een beetje en velen begonnen last te krijgen van wat zure benen. Wat stram gingen we toch de boten weer in en zo tegen vijven legden we aan in Amersfoort. Iedereen heeft genoten van deze roeitocht over de Eem en het gastvrije onthaal door roeiclub Hemus. Hulde, hulde aan Pieter Arkesteijn maar zeker ook aan Hemusleden Diet en Arnold voor organisatie en begeleiding. Een echte aanrader voor alle Isala-leden om zo'n tocht eens mee te maken.

 

Ton de Haas

 

Naschrift

Dankmail van de voorzitter van BWV De Eem, Jan-Maurits de Jonge:

 

"Sinds kort is ons clubgebouw opgeleukt met een eervol object, namelijk een ISALA-vaan in een lijst, met een vriendelijk bijschrift. Ik hoorde dat dit een attentie was van de ploeg die in het kader van midweekroeien een bezoek aan "De Eem" heeft gebracht, enkele weken geleden.

 

Graag wil ik jullie hiervoor hartelijk bedanken. Het is leuk om de verbondenheid tussen de verenigingen tot uiting te brengen. Voor mij persoonlijk dubbel aardig, omdat mijn grootvader en diverse ooms en tantes generaties lang hebben geroeid bij Isala; ikzelf herinner mij - waarschijnlijk uit mijn vierde levensjaar - dat ik in een roeiboot zit (waarschijnlijk zonder zwemvest want die bestonden in die tijd nog niet voor kleuters) en dat mijn grootvader en een oud-oom mij vermaken door als grote bleke vissen onder de boot door te duiken. Mijn allereerste keer op het water! In een wherry, denk ik.

 

Ons bestuur hoopt dat jullie afvaardiging een leuke dag heeft gehad met mooi weer. Onze rivier is dan wel anders dan de IJssel, maar we roeien hier ook met heel veel plezier. Ik hoop dat er een tegenbezoek komt, al weet ik dat niet."