De Mosterdtocht 2022, terug van weggeweest

Het was dit jaar alweer 10 jaar geleden dat op 7 april 2013 de eerste Mosterdtocht, van Doetinchem naar Doesburg, werd georganiseerd, vanuit de Ank, Daventria en Isala, waar Ineke Boerwinkel zowel lid bij Isala als bij de Ank was.

Ons gemeenschappelijk doel was om roeiers uit onze regio naar de in april ‘te rustige Oude IJssel’ te brengen en de roeisport in de Achterhoek te promoten. In 2020 en in 2021 werden er om de bekende reden geen Mosterdtochten georganiseerd. Maar nu in 2022, op 24 april, kunnen we met enige trots melden dat onze doelstellingen uit 2013 ruimschoots gehaald zijn. Afgelopen zondag mochten wij 44 gasten ontvangen voor ons Mosterdsoepbuffet bij de WSV de Oude IJssel, waar dit keer ook het flexible vlot van de RV de Grift al beschikbaar was, dat op zaterdag 30 april wordt ingezet bij de mooiste Achterhoekse Roeiwedstrijd, de Oude IJsselrace, voor ongestuurde twee en skiff boten, bijna 100 deelnemers uit heel Nederland worden verwacht.

groepsfoto-mosterdtocht300pxOnze Mosterdtocht werd dit jaar geopend met een palaver waarin oud Isala voorzitter Martin Bakker de Ank feliciteerde met haar nieuwe zelfstandige status binnen de WSV de Ank, als Achterhoekse Roeivereniging de Ank, ARV de ANK, nu een van de jongste roeiverenigingen binnen de KNRB. Aan de Mosterdtocht namen dit jaar deel, 18 roeiers vanuit Isala, een C4+ boot vanuit Jason, 2 leden van Daventia en 14 roeiers van de Ank. Na het tableau de la troupe voor de Stadsmolen, nu maar hopen dat deze foto de regionale krant haalt, werd koers gezet op Doesburg. Het bleek ons al snel dat de bemanning van de Visarend veel in hun mars had, al waren ze hier voor de eerste keer, het waren marathon roeiers die normaal de Oude IJssel overslaan, later vertelden ze dat ze eigenlijk al eerder voor de gezelligheid aan een Mosterdtocht hadden moeten mee doen, vooral toen familie en kinderen zich bij hen voegden voor het Mosterdsoepbuffet in Doesburg. Ook mochten we verwelkomen een tweetal nieuwe leden, die zich deze kans om het regio roeigebied snel te leren niet lieten ontnemen. Onze Mosterdtocht begint altijd met het opladen van de botenwagen op zaterdagmiddag, dit jaar voor het eerst vanuit het nieuwe botenhuis. De nieuwe volgorde is geworden: demontage van de riggers in het botenhuis, riggers bij elkaar binden, de boot met veel handen naar buiten dragen over onze walbrug, de twee deuren op de walbrug wijd open en vastzetten, en vervolgens de boten laten rusten in de singles, om tenslotte opgetild te worden naar de plek op de boten wagen. Dit gaat met vereende krachten aanmerkelijk sneller dan de oude methode af vlot, door het water en de uiterwaarden naar de singles en daar het demonteren van de riggers, een belangrijke ervaring als we de botenwagen moeten gaan opladen ivm onze deelname aan de RIJM 2022. Nu ook wedstrijd roeiers de Mosterdtocht ontdekt hebben kijken we vol vertrouwen uit naar de Mosterdtocht 2023, weer op de zondag voor de laatste zaterdag van April met de mooiste Achterhoekse Roeiwedstrijd ‘de Oude IJsselrace’.

Roeiend Nederland heeft inmiddels de Oude IJssel in de Achterhoek ontdekt, in april is dit een van de mooiste roeilocaties van Nederland, de nieuwe ‘Achterhoekse roeivereniging de Ank’ beschikt nu over een ’aantrekkelijke’ roeilocatie.Pieter Arkesteijn