Mosterdtocht 2015

Dit jaar, 2015, wordt het toerroeien bij Isala  al 100 jaar beoefend.  

Het toerroeiseizoen 2015 is nu geopend, maar helaas zonder de jaarlijkse openingstocht, de Mosterdtocht. 

 

De vorige twee Mosterdtochten in 2013 en 2014  hebben we prachtig weer gehad. Maar uitgerekend op zondag 29 maart 2015 bleken wind en regen te gaan samenspannen, ‘vol op de kop’ richting Doesburg, zoals dat bij de Ank werd verwoord. We konden toen niet anders besluiten, als we het roeien ook nog leuk en veilig wilden houden, dan tijdig onze goed voorbereide tocht uit te stellen tot in het najaar als we ons toerroeiseizoen op de Oude IJssel afsluiten. We weten immers nu waar Abraham de mosterd(soep) haalt!

 

Want: 

Nog niet eerder was er zoveel belangstelling voor onze Mosterdtocht op de Oude IJssel, met vijf Isala-boten (27 deelnemers, waaronder 2 fietsers). Maar ook de  belangstelling vanuit de Ank, met 15 roeiers, en Daventria  (17 roeiers met drie C-vieren  en een ongestuurde wedstrijdtwee) was groot. Voor 60 personen werd een mosterdsoepbuffet besteld bij onze cateraar. Dat zouden we halverwege de tocht in de haven van Doesburg geserveerd krijgen.

 

Met recht kan de Isala-deelname als een verenigingactiviteit bestempeld worden. Ook veel onlangs bevoegde KG’ers, relatief nieuwe leden, hadden zich opgegeven voor de mooie toertocht op het rustige roeiwater van de Oude IJssel, van Doetinchem naar Doesburg en terug. Ook WSV De Oude IJssel  in Doesburg raakte enthousiast. Normaal gesproken worden hun ligboxen gebruikt door zeilers en motorboten, maar nu konden de nog lege ligboxen gebruikt worden door de toerroeiers die daar relatief gemakkelijk konden aanleggen. Wat een gastvrijheid! Zelfs een speciale schoonmaakactie ‘handen uit de mouwen’ werd daar op zaterdag 28 maart op touw gezet om op het jachthaventerrein ‘schoon schip’ te maken.

 

Het mag duidelijk zijn dat we met onze  jaarlijkse Mosterdtocht, samen met onze IJsselzusterverenigingen Daventria en de Ank in de stedenvierhoek Deventer, Zutphen, Doetinchem en Doesburg  een aantrekkelijke toerroei-evenement op de kaart hebben gezet, over noabers gesproken! Zoveel roeiers op de Oude IJssel zou op zondag  29 maart ‘wereldnieuws’ geweest zijn in het oude vestingstadje Doetinchem, waar een tableau de la troupe foto met alle 12 boten voor de IJsselkade met de Walmolen op de achtergrond een mooie plaat op zou gaan leveren, die later in het botenhuis van de Ank een mooie plek zou krijgen.