Mosterdtocht

De Mosterdtocht 2019

Van regionaal naar interregionaal nouberschap

In de plaatselijk krant “”Stad Doetinchem”” heeft de Mosterdtocht dit jaar met foto de voorpagina gehaald, de kop was “”roeiend naar Mosterdstad Doesburg”’. Vorig jaar haalden we met bijna dezelfde foto het regionale katern van de Gelderlander, met als kop “” traditionele kanotocht naar Doesburg”” Kortom de PR inspanning om met de Mosterdtocht promotie te maken voor de roeisport in de Achterhoek begint te werken. Roei en Kanovereniging Het Anker uit Ulft, maakt sinds haar oprichting twee jaar geleden nu een snelle groei door, voor het eerst roeiden zij deze Mosterdtocht mee in een eigen boot, met in het team een gastroeister van de Reeserruderverein 1905, uit Rees am Rhein.

mosterdtocht-doetinchem-doesburg-v-v-14apr19-cjwbol-dtc-2-middel-250px-3De Mosterdtocht is vanaf nu dus interregionaal, omdat deze roeivereniging uit Rees am Rhein nu al heeft toegezegd volgend jaar met een eigen boot te komen. Ook de Clever Ruder Club heeft zich al aangemeld voor de Mosterdtocht 2020 via de penningmeester, toen hij en zijn vrouw op Paasmaandagmiddag laat een bezoek brachten aan ons botenhuis, na een stevige roeitocht in een ongestuurde twee vanuit Kleve am Rhein , via de Nederrijn , IJsselkop en IJssel naar Zutphen, naar de boothelling in de Marshaven. Via de Isala website was hun komst aangekondigd. Kortom het grens -roeiverkeer komt op gang. Het was voor de vijfde maal dat de Mosterdtocht werd gehouden, eenmaal was er een afgelasting vanwege stromachtige westenwind, recht op de kop. Over de afgelopen jaren is de tocht steeds meer een tocht geworden , georganiseerd door enthousiaste roeiers, voor enthousiaste , ook nieuwe, roeiers, die het rustige en schilderachtige van de Oude IJssel in April weten te waarderen en ook haar functie als roei instructie rivier. Dit geldt zeker voor Isala , aanwezig met 28 roeibankjes, waaronder 2 ROC Boten. De oudste deelnemer, naast de boten van RV De Ank en RV Jason was de Scheehouten wherry de Harp uit 1905., met aan boord naast captain/eigenaar Joost Dikken ook de bekende columnist, over onderhoud, van het blad Roei !, Cor Splinter. Goed onderhoud loont ! Helaas was Daventria , een van de drie initiatiefnemers van de Mosterdtocht 6 jaar geleden naast de RV De Ank en Isala, afwezig, dit jaar roeide alleen de contactpersoon midweek roeien bij Daventra, Dick van de Vecht mee als gastroeier bij Isala. Het is de uitdrukkelijk wens van de RV De Ank dat de Mosterdtocht een interregionale toertocht blijft, voor en door toerroeiers rondom de Oude IJssel, maar wel aan beide kanten van de grens, dus zonder vermelding in de KNRB Toerkalender.

mosterdtocht-schilderij-oude-ijssel250pxDat de Oude IJssel niet alleen een oude verstilde rivier is, bleek dit jaar in Doesburg, waar momenteel een vispassage gebouwd (EU –project) wordt rondom de stuwen en binnenkort wordt gestart met de bouw van een kleine waterkrachtcentrale, welke volgend jaar gereed zal zijn. Maar het echte geheim van Doesburg is inmiddels de voortreffelijke Mosterdsoep welke de afgelopen jaren door de vrijwilligers bij de WSV De Oude IJssel , ons rust en keerpunt, wordt gerserveerd in een eigen partytent met een buffet. Met een dergelijk keer- en pauze punt voor ogen passeerden we snel de agressieve jachthaven bij Laag Keppel, Bommen Berend, waar roeiers niet welkom zijn . Maar op de terugweg pauzeerden we maar al te graag bij de Ambachtelijk IJsman, dichtbij de kanostoep Laag Keppel, met een bolletje van een euro krijg je daar weer voor kilometers frisse energie. Last but not least op deze plek is goed zicht op de Nieuwe Oude IJssel welke in de oorlog daar met eenvoudige middelen is gegraven, waardoor de loop van de Oude IJssel kon worden verlegd van bovenover het landgoed Keppel, naar onderlangs het landgoed Keppel, de route naar Doesburg, werd daardoor aanmerkelijk verkort, maar met een meander minder zoals deze zo mooi zijn geschilderd door G.J Delfgaauw in 1910, met zijn schilderij Gezicht op Doetinchem, dat hangt in het Stadsmuseum Doetinchem.
We zijn nog niet uitgekeken op de Oude IJssel, de schilderachtige en rustige rivier in onze regio…

Pieter Arkesteijn

Kijk hier voor meer foto's van deze tocht