Midweek Roeitocht Gramsbergen

Toertocht op de Overijsselse Vecht.

Om 8 u op 6 september vertrokken we met 4 auto's van Isala om met 18 roeiers vanuit Gramsbergen via de Overijsselse vecht naar Emlichheim te roeien. Vrijwel alle boten, ook een oudje compleet met spinnenwebben, moesten tevoorschijn worden gehaald in Gramsbergen om zo'n grote ploeg te water te kunnen laten. Pieter had in de aankondiging de afstand tot Emlichheim genoemd, waardoor meer trouwbootgramsbergen250pxmensen over de streep waren getrokken om mee te gaan dan wanneer de totale afstand heen en terug bij de inschrijving vermeld had gestaan. Dat moeten we dus in de toekomst misschien vaker doen. Heen en terug, bleken de 32 km nl ruim mee te vallen. Er werd regen voorspeld, maar gelukkig beginnend in het westen en veel oostelijker dan Gramsbergen kun je in Nederland bijna niet starten en zelfs daar vertrokken we oostwaarts. Die regen kwam dus ook pas op de terugweg in de auto's naar Isala.
We werden hartelijk verwelkomd met koffie en koek en daarna werden de boten ongeveer op lengte en ongeveer op ervaring ingedeeld. De Vecht kronkelt hier sterk, er is geen motorvaart, het is heel rustig op de landerijen erom heen, er zijn overal kleine vlotjes om aan te leggen, weinig dorpen of steden en daarnaast verrassend veel vangkooien voor muskusratten, kortom landelijker en meer mindful kon haast niet. Sommigen van ons konden hier beter tegen dan anderen werd duidelijk onderweg, waarbij er zo en af toe een grote behoefte bleek te bestaan om luidkeels Duitse of Nederlandse liederen ten gehore te brengen, afhankelijk van de locatie uiteraard. Om de feestvreugde nog wat te verhogen bleek er een trouwpartij georganiseerd te zijn bij de fraaie molen van Laar, waarbij nostalgische plaatjes werden geschoten op een heuse 'vechtezompe', een gerestaureerde versie van de boten die hier voeger in dit grensgebied handel dreven.
gramsbergeninriet250pxOns was in Gramsbergen uitgelegd dat we helemaal om Emlichheim heen moesten roeien tot een groot vlot waar je makkelijk met vier boten aan kon leggen. Wij hadden heel goed opgelet en hebben proberen door te roeien tot ver voorbij Emlichheim op zoek naar dit enorme vlot. Goede raad bleek duur omdat niet- smarte telefoons in Duitsland weinig te bieden hebben. Op de terugweg bleek uiteindelijk dat het wederom om een klein vlotje ging waarbij de boten aan een lange lijn weggelegd werden. Je moet het maar snappen. Na deze extra kilometers en een heerlijke lunch aan een iets te kleine tafel bleek op de terugweg dat de Vecht toch ook iets stroomt, in ons voordeel, waar we op de heenweg weinig van hadden gemerkt. De beelden op de grens werden nu beter herkend omdat we wisten waar we in het hoge gras naar moesten zoeken. Bij aankomst in Gramsbergen werden we wederom opgewacht en hebben we de boten keurig afgedroogd en opgeborgen . Dit weekend organiseert Gramsbergen een tweedaagse roeitocht in westelijke richting naar Zwolle. Na afloop zijn de Sallandse roeiers van plan hun ervaringen te delen, zodat we hier mogelijk volgend jaar ons voordeel mee kunnen doen.

Marijanne Dubbeldam

Kijk hier voor meer foto's