Vroeg op en roeiend naar een film met roeipotigen en andere vogels

dauwtraptocht01-250pxAls roeivereniging met een hele vloot roeiboten met vogelnamen en dat al 110 jaar lang, dit jaar, was de Dauwtraptocht 2022 een mooi moment om daar aandacht aan te geven. Samen met de Vogelwerkgroep Zutphen en onze vogeltekenaar Ton de Haas hadden we blijkbaar een zo’n aantrekkelijk programma opgesteld, dat we met 40 roeiers in De Kribbe aan het Dauwtrapontbijt zaten, inclusief onze gasten van Daventria (13) en de Grift (4).

Last minute aanmeldingen deden dit jaar een groot beroep op onze flexibiliteit, Heel vroeg weg – 7.00 uur - werd vroeg weg om 7.30 uur, om maar gelijktijdig te kunnen aanschuiven samen met Daventria uit Deventer aan de ontbijttafel bij de Kribbe. Maar niettemin het vroeg roeien als enige op de IJssel rivier, bracht wel in beeld het onderstaande gedicht van Ida Gerhardt(1905-1997), dichteres te Zutphen.

dauwtraptocht03De boerenmenschen hier , die zeggen “de revier”.
Wat heeft zoo’n woord een zwier.
Dan zie ik water , riet en eindeloos ’t verschiet.
Ziet gij dit alles niet.

Zeker een gedicht om niet te vergeten, geef het een plek in onze kantine zou ik zeggen.

Eenmaal allemaal bij de Kribbe ‘aangeland’, zat de zaal vol om eerst naar de in diavorm getoonde vogeltekeningen van de Ton de Haas te kijken. Ton vertelde dat hij blij was om zijn collectie vogeltekeningen, aan het eind van zijn carrière, toch nog met hulp van Isala in de vorm van een Lustrum vogelboekje ‘de Roeipotigen en andere vogels’ aan de leden en overige vogelvrienden te kunnen aanbieden. Vooral het grote witte film doek maakte van de vogeltekeningen grote portretten, die indruk maakten omdat ze zo dichtbij waren en zich nu goed lieten bekijken…….

Na deze voorfilm was het tijd voor het dauwtrapbuffet, altijd weer goed verzorgd bij de Kribbe, dit keer met ook regionale producten en in de beneden ruimte geserveerd, er was nu voor ieder ruim plek.

dauwtraptocht02Na het ontbijt presenteerde Johan Blanksma van de vogelwerkgroep Zutphen zijn film ‘Vogels aan de IJssel’. Wat we normaal zien in de verte konden we nu zien van wel heel dichtbij, met gluren in de nesten van de ooievaars, en het voeden van de heel kleine ooievaartjes, prachtig om te zien. Maar de camera van vogelkenner Johan Blanksma ontdekte ook een voor ons onbekende Lepelaars kolonie, in de Rammelwaard, achter ra 933, in een meertje vlak achter de Westelijke IJsseldijk. Lepelaar kolonies zijn schaars in Europa, maar dicht bij de IJssel voelen zij blijkbaar thuis.

Al met al was dit een geslaagde aftrap van ons Vogeljaar en Lustrumjaar, tenslotte kreeg Ton de Haas als aandenken een oud papieren Isala vaantje voor bij zijn opgezette vogels en Johan Blanksma kreeg de blauwe Isala Oscar vogel uitgereikt voor zijn vogel filmwerk.

Het Vogelboekje van Ton de Haas ligt nu ter inzage op de bar in de kantine.
De film van Johan Blanksma ‘Vogels aan de IJssel‘ is nog steeds te zien.

Pieter Arkesteijn