Lingebokaal 2012 en Coupe des Dames

Lingebokaal en Coupe des Dames - 10 november 2012 

 

Duistere praktijken 

 

Op vrijdagavond 9 november was het al vroeg donker. Toch gingen er om 19.00 uur vanaf het Isala-vlot nog boten te water. Dit keer zonder riemen, riggers en roeiers ... Frank beoefende een nieuwe sport: roeiboot werpen. Aan de overkant in het weiland stond een complete ploeg roeiers die hem bijlichtte (of verblindde, daarover verschilden de meningen) met een zaklamp en probeerde de boten op te vangen.

 

Na de solotocht van de boten door het water volgde de ploegactie. Met een man of zes legden de roeiers in het pikkedonker een parkoers af door het weiland met een boot op hun schouders, op weg naar de botenwagen. De koplampen van Peggy's auto schenen over het weiland, maar brachten jammer genoeg niet de sappige, stinkende hindernissen in beeld die de koeien daar hadden neergelegd. Gelukkig wisten de sjouwers de meeste vlaaien intuïtief te ontwijken. De eerste wedstrijd was op vrijdag gewonnen. Het was gelukt om Flamingo, Nimmerzat en Franjepoot zonder uitglijders op de botenwagen te krijgen. Klaar voor een wedstrijd in Leerdam: de jaarlijkse Lingebokaal.

Teambuilding met pepernoten

Lingebokaal 2012 1Op zaterdagochtend verzamelden we ons bij het botenhuis voor de tocht naar Leerdam. Uiteindelijk reisden er vier ploegen naar de Linge af: de Jonge Heeren, de Webmasters, Ploeg Peggy en onze damesploeg. Frank was van plan ook mee te gaan om te skiffen, maar moest afhaken omdat hij niet fit was.

 

Wij als dames roeiden voor het eerst in een nieuwe samenstelling, een combinatie die inmiddels is omgedoopt tot 'de fusieploeg'. Dit gezelschap bestond uit Swanet, Lingkan, Wendy, Saskia en Loes. Uitgezwaaid door Frank reden we tegen negen uur weg uit Zutphen. Het teamgevoel werd op de heenreis versterkt door de catering die chauffeur Swanet perfect had verzorgd. Een compleet kopje koffie uit de thermosfles op knooppunt Velperbroek, een grote zak pepernoten en pakjes appelsap werden door de ploeg met smaak verorberd. Een goede basis voor de wedstrijd was in alle opzichten gelegd.

Weergoden

Onderweg naar Leerdam regende het flink. Toen we na enige omzwervingen bij het botenhuis van RV Leerdam aankwamen, kwamen de boten die in de eerste heat waren gestart net over de finish. Tot op de draad natte roeiers stapten uit. Tot ons grote geluk hadden de andere Isala-ploegen, die eerder waren aangekomen, de Nimmerzat al voor ons opgeriggerd (dank daarvoor!), waardoor wij ons slechts hoefden om te kleden en een boterham hoefden weg te happen voor we ons aan het startvlot konden melden voor de tweede heat.

 

Drie van de vier Isala-ploegen roeiden in de tweede heat, en zo hadden we veel geluk met het weer. Toen we het water opgingen, stopte het met regenen en het begon pas weer toen we ruimschoots gefinisht waren. Gerrit Hiemstra, de weerman van het acht-uurjournaal, roeide in de eerste heat. Dat had hij qua regen niet goed gepland ... Of toch wel? Hij trok wel blik en vertelde in 's avonds in het journaal dat het voor roeien niet hindert dat het regent.

Klaar voor de start ...

Toen we na het oproeien aankwamen bij de start, bleken we nog een tijd te moeten wachten voor de wedstrijd echt begon. Er was namelijk een skiff zoek ... De startboot bleek een flinke tijd zoet te zijn geweest met het zoeken van Frank, terwijl Peggy toch luid en duidelijk bij het inschrijfbureau had gemeld dat Frank niet zou komen! We waren dus wel blij dat we niet in de regen hoefden te wachten. De Isala-ploegen zochten elkaar ondertussen nog even op om over de voorbereidingen van het lustrumfeest bij te praten.

 

En toen het éindelijk zo ver was, werd er natuurlijk fanatiek geroeid! Zes kilometer legden we af in wedstrijdtempo onder aanmoediging van Loes als stuur. Wij gingen de finish over met een goed gevoel, we hebben geroeid voor wat we waard zijn. Onze coach Frank hield ons vanuit Zutphen in de gaten en liet al snel weten dat onze tijd verbeterd was vergeleken met die van (delen van de fusieploeg van) vorig jaar en in verhouding tot de eerste drie in ons veld.

 

Lingebokaal 2012 2  Lingebokaal 2012 3 

 

Lingebokaal 2012 4  Lingebokaal 2012 5 

 

De Jonge Heeren gingen na onze finish in de derde heat van start (jammer genoeg wel in de regen) en hebben daar een goede prestatie neergezet. Zij werden tweede. Net naast het blik gegrepen dus. Op dit filmpje van hun finish zie en hoor je dat ze alles hebben gegeven en dat het ook aan de aanmoedigingen van de Isala-fanclub niet heeft gelegen!


Na deze sportieve en gezellige dag verliep de terugreis soepel, hoewel er wel een herschikking van Isalanen over de auto's had plaatsgevonden. Hopelijk was dat in alle gevallen slechts uit praktische en niet uit persoonlijke overwegingen ... En op zondag vonden de boten hun plek in het botenhuis, bij daglicht, weer terug.

 

Saskia Bruil en Loes Hiddink