KICK op Loosdrecht - 16 september 2017

Dat het een mooie dag gaat worden is direct duidelijk als wij rond half 12 aankomen in Loosdrecht. Wij - een aantal Franke Froue roeiers - aangevuld met slagroeier Maatje en debutant-stuur Daan gaan een wedstrijd roeien in een “Yole de Mer “ op de Loosdrechtse Plassen. Het evenement is ‘de KICK op Loosdrecht’’, een wedstrijd voor ‘Gigs ‘en ‘Yole de Mers’. Contacten van Colette bij de KNZ&RV Muiden hebben het voor ons mogelijk gemaakt dat wij de prachtige Filippi “Wim Koopman” mogen lenen van de Amsterdamse roeivereniging ‘De Hoop’ . Dit is een gladde boot gemaakt voor open water roeien, heel snel, soepel, wendbaar en stabiel. Onze debutant -stuur Daan had zich goed voorbereid maar heeft nog nooit eerder een dergelijke boot gestuurd. Het is wezenlijk anders sturen dan elke willekeurige boot van Isala. Deze boot stuur je met de voeten.
Ondanks het druilerige- ietwat koude weer voor de tijd van het jaar is de sfeer ongedwongen en gezellig. Aan de Loosdrechtse Plassen ligt het prachtige boothuis van de Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht. Op het tijdstip dat wij arriveren zijn er al een aantal Gig wedstrijden geroeid. Terwijl wij nog maar net ons ontbijtje binnen hebben zitten een aantal mensen op het terras gezellig aan een drankje. Het is duidelijk dat hier sportiviteit en weekendgezelligheid op een ontspannen manier wordt beleefd.
Nadat wij ons hebben gemeld en omgekleed helpt de mannenploeg van ‘De Hoop’ onze boot te water. Misschien wat vroeg, maar Daan moet even oefenen.Bij controle van het roer ontdekt hij dat de bouten van het roer te vast waren aangedraaid. Gelukkig kunnen we dit nog snel verhelpen en draait het roer als een zonnetje. 

coastalrowactie250pxFoto: Henk Wismeijer

Bizar snel weet Daan hoe ‘de Wim Koopman’ zich gedraagt en dus roeien we wat rond, startje oefenend, startsein herhalend. Het is koud en wij willen graag starten. De start is ‘en masse’… . Aan de start zien wij 4 ploegen in plaats van 5. Raar … we missen de ploeg van ‘de Hoop’ in de andere Filippi. We hebben deze dames gezien in het botenhuis, jonge sportief gebouwde vrouwen, geduchte competitie dus, maar ze zijn er niet.
Wij liggen klaar tussen de boeien, het startsein klinkt (start, ready, set, go… ) en wij zijn weg. Na de eerste 300 meter zien we al 1 ploeg achterop raken. Gelukkig we worden geen laatste. Dan lozen we een 2de ploeg. Na ongeveer 2 kilometer komen we ook voor te liggen op de 3de ploeg. Shit… we liggen op winnerskoers, maar houden we dit vol? Daan moedigt aan en probeert ons in een cadans te houden. Eerst ziet hij niet dat wij worden ingelopen, dan kijkt hij om en wordt stil, hij moet nu even geconcentreerd sturen. Maar als Daan niet meer roept gaat het direct minder met het ritme in de boot. We worden verder ingelopen en het wordt even spannend, maar dan heeft Daan het gezien en zijn koers bepaald. Nu begint hij weer te roepen. Zijn ‘Ja, Ja, Ja’ zijn misschien niet de meest gangbare stuuraanwijzingen, ze werken wel en we roeien weer in cadans. Nadat we de laatste boei strak gepasseerd zijn liggen we nog steeds voor en worden we zelfs een beetje baldadig. Colette wil graag een betere tijd dan de vorige race, ze moedigt ons aan door te roeien, maar iedereen begint wat te roepen. Het wordt dus geen betere tijd dan de vorige race maar we winnen wel met een ruime voorsprong. Echter ook de snelste mannen zijn minder snel dan onze vorige tijd, dus het was langzamer water.
Na de wedstrijd is het botenhuis vol met gezelligheid en wij doen van harte mee. We borrelen, krijgen onze prijs uitgereikt en genieten van het Indisch Buffet. Het is feest, onze dag kan niet meer stuk.
Maar waar was nou die 5de ploeg? De ploeg van ‘de Hoop’ waarvan wij verwachtten echt niet te kunnen winnen? Nou… zij waren allang op het water maar hadden de start gemist. Toen zij merkten dat de race was begonnen zijn ze alsnog gestart, minuten later en zij zijn 4de geworden. Wij hebben dus nog wel een uitdaging als we onze winst van vandaag moeten gaan verdedigen.
Marja Wielaard, Maatje Jonkers, Colette Schelfhorst, Inge Wilms en Daan Moes

Kijk hier voor foto's