Jeugdwedstrijd rondje Froskepolle - Friesland

Half negen, zondagochtend.

Dat is vroeg, maar de spanning zorgt voor wakkere roeiers. De allereerste wedstrijd...

Na bijna twee uur rijden komen we aan in waterrijk Friesland, bij Wetterwille. Voor velen bekend als basis van de Elfstedentocht. 
De wedstrijd is al begonnen dus we kunnen goed afkijken hoe het er aan toe gaat. De kaart bestuderen we met de stuurtjes, want welke kant moeten we op roeien?
En dan is er ook nog een smalle brug. Dus niet alleen voor de roeiers een uitdaging maar zeker ook voor de stuur. 
Het is een wedstrijd voor jeugd van Regio Noord-Oost. Dus Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland zijn vertegenwoordigd.

Wij zijn met drie ploegen van Isala-jeugd in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Drie keer een C4, met eigen stuur. Ze moeten zo hard mogelijk een rondje om het eiland Froskepolle, ongeveer 3 km roeien. Rechts, rechts, rechts, dan nog een hele scherpe bocht naar rechts en daar is de finish weer terug bij het botenhuis.
In de middag doen we nog een spectaculaire sprint van 250 meter in de gestuurde C2 met een keerboei (een roeiriem midden in het water). Starten vanuit stilstand, half, half, driekwart, heel, en gááán, 15 halen trappen, dan keihard houden met bakboord, strijken bak, één, twéé, drie, en weer slagklaar en GO, terug! Nog een keer 15 halen trappen, finish. Dat gaat snel!
Dan is het wachten op de uitslagen, dat gaat niet zo snel als het roeien....

Wat een uitdaging. De eerste wedstrijd van de jeugd. Het roeit wel anders als je het water niet kent en een boot leent, met scheve stuurtouwtjes. Elkaar aanmoedigen is ook heel leuk. We hebben een heerlijke sportieve dag gehad. En de mix2 trekt ook nog blik! Gefeliciteerd Rixt, Loet en stuur Zeb!
Dit avontuur vraagt naar meer. 

Op naar de volgende wedstrijd!

Sonja Lenstra