Isala nieuwsbrief - september

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de redactie   

2. Nieuwe vlotten: niet roeien!- 24 september t/m 12 oktober    

3. Roeiopleidingen 

    3a. Boordroeicursus  

    3b. Video-instructie bij Isala groot succes!  

    3c  Skiffen 

4. Toerroeien 
    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. Verslagen wedstrijden 
    5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
     6a. Helpen?  

7. Een Isalaan stelt zich voor: Wim ter Beek
8. Vogelaar in de boot: Snabbeltje 
9. Boot stelt zich voor: Snabbeltje 
10. Nieuwe leden 

11. Geslaagd
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de redactie 

 

Een mooie nazomer: daar droomden we natuurlijk allemaal over in het natte en koude augustus. En september maakt de dromen tot nu toe waar: prachtig weer om de laatste avonden dat het nog licht genoeg is op het water mee te pakken, goed weer voor de IJsselregatta, kortom: Isala blijft in beweging.

 

De beweging blijft, want ook in het najaar zitten we niet stil. De nieuwe vlotten komen eraan, er starten weer nieuwe introductieploegen, genoeg te doen dus! Hopelijk ben je na het lezen van deze nieuwsbrief weer helemaal bijgepraat.

 

Namens de redactie, veel leesplezier!

 

2. Nieuwe vlotten: niet roeien! - 24 september t/m 12 oktober 

 


VaarverbodDit najaar krijgt ons botenhuis nieuwe vlotten. De vlotten worden volgens de planning afgeleverd in de eerste week van oktober. Vanaf woensdag 24 september tot en met zondag 12 oktober kan er daarom niet geroeid worden. In deze  periode zal de materiaalcommissie voorbereidingen treffen en de nieuwe constructie realiseren. 

 

Op onze website is meer informatie te vinden. Ook zal op de website regelmatig een berichtje worden geplaatst om jullie te informeren over de voortgang van de werkzaamheden. http://www.zrzv-isala.nl 

 

3. Roeiopleidingen 

 

3a. Boordroeicursus 

  


Topper boot webWegens toegenomen belangstelling voor het boordroeien (oarsen) in onze vereniging, 
en de stroomlijning van roeivaardigheidsverklaringen start de ROC met een pilot van een korte cursus boordroeien, met afsluitend examen.

 

Bij boordroeien roei je , in tegenstelling tot scullen, met één riem (paal) en dat vergt o.a. veel meer balanceerkunst van de roeiers als team en van de individuele roeier. Het is belangrijk dat je leert om het lichaam niet eenzijdig te overbelasten. Voordeel is dat alle lichaamskracht op één blad geconcentreerd wordt, en dat heeft ergonomisch positieve effecten.
Als je beschikt over vaardigheidsbewijs Kanaalgestuurd kun je opgaan voor het examen B1: boordroeien in de C4+ (Topper).
Op een hoger niveau liggen de examens B2: boordroeien in glad materiaal 4+ (Nimmerzat) , 8+ (niet meer beschikbaar),
en B3 : boordroeien in 2- (Stern) . Het cursustraject voor B2 en B3 is nog in ontwikkeling.

 

Met vijf lessen in de Topper kun je de theorie en praktijk van het boordroeien als team voldoende aanleren om voor B1 in aanmerking te komen. Dan kun je zelfstandig met de Topper op pad.

 

In september start de eerste cursus B1 met vier deelnemers. Als je belangstelling hebt voor een eventuele volgende cursus, mail naar de ROC: mocieor.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

  

3b. Video-instructie bij Isala groot succes!  

  

Op 30 en 31 augustus werden er voor de derde keer dit jaar video-opnamen gemaakt en werd daarbij instructie gegeven vanut de Kapsijs. Er hadden zich vier ploegen aangemeld, een 2-, een C2x, en deze keer hadden zich tien skiffeurs ingeschreven. Zelfs roeiers die pas dit jaar hadden leren skiffen hadden de moed gehad zich op te geven. Op zaterdag viel het programma halverwege de ochtend door de regen in duigen, maar Frank Posthuma heeft dat goed gemaakt door op woensdagavond nog eens te filmen en instructie te geven. Marja Wielaard en Connie Swenne hebben in de Kapsijs, samen met Frank en Hans Diehl als coach, instructie gegeven. Stijn Ruegebrink stuurde de Kapsijs zeer deskundig.

De opkomst bij de bespreking van de beelden was hoog! Bovendien was het heel gezellig. Frank presenteerde de filmpjes als vanouds en Hans Diehl gaf uitleg bij de beelden. Bij elke roeier werd uitvoerig stil gestaan en Hans gaf ons tips ter verbetering van de roeitechniek. Frank en Hans hartelijk bedankt voor alle tijd die jullie in dit traject steken en de kennis die jullie met ons willen delen.

In het najaar zal video-instructie worden georganiseerd voor de roeiers en instructeurs van de haven en kanaalgestuurde ploegen.

  

3c. Skiffen  

  

Leren roeien in een skiff vereist wat doorzettingsvermogen. Marjo Hendrix beschreef haar eerste skiffervaringen in een verslag. Lees dit verslag hier.

 

 

4. Toerroeien   

 

4a. Agenda  

 


Landelijkemwrdag web250De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

  • zaterdag 27 september: Lichtjestocht Amsterdam

  • vrijdag 3 oktober: Midweekroeien bij Daventria in Deventer
  • zondag 26 oktober: Sluitingstocht/snerttocht naar Wilp

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand waren de toerroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van de Landelijke midweekroeidagbezoek van RV Salland en bezoek van RV Hemus.

 

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  

 


Blik 250webDe wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

  • zaterdag 27 september: Eemhead Amersfoort *

  • zaterdag 4 oktober: Vechtrace Gramsbergen *

  • zaterdag 11 oktober: Knorresteijn Memorial Regatta Enschede *

  • zaterdag 18 oktober: Tromp Boat Race Hilversum

* Let op: deze wedstrijden vallen in de periode dat er bij Isala niet geroeid kan worden in verband met de werkzaamheden rond de nieuwe vlotten. 

 

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

5b. Verslagen wedstrijden  

 

De afgelopen maand waren de wedstrijdroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse wedstrijden geroeid. Lees hier de verslagen van de  IJsselregatta en de Cottwich Almelo regatta.

    

5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 

6a. Helpen?   

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Wim ter Beek 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over onze clubkampioen Wim ter Beek.

 


Wimterbeek web250Hoe lang roei je al?
Dit jaar is mijn jubileumjaar, dan roei ik 25 jaar! Ik ben in Nijmegen begonnen, daarna Den Haag en toen (in 1999) Zutphen.

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Ik roei het liefste in een boord vier. Bij Isala vind ik de nieuwe Stern 2- erg fijn roeien.

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Ik heb geen vaste momenten. Ik kom op momenten dat niemand aanwezig is zoals zaterdag- of zondagmiddag.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Wedstrijdroeien is mijn passie. Toertochten roei ik niet. Binnenkort ga ik meedoen met de Cottwich-Almelo regatta in de vier zonder (combinatie met Naarden en Doetinchem).

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Werk, kinderen, moestuin en andere sporten (hardlopen, ergometeren, tennis)

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Werken aan mijn techniek. Iedere haal harder en beter.

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Vanaf 2000 heb ik diverse bestuursfuncties vervuld. Penningmeester, roeicommissaris (o.m. de invoering van vaarbewijzen en een andere manier van introductieroeien) en voorzitter. Dat laatste heb helaas moeten afbreken omdat mijn vrouw een hernia kreeg. Daarna heb ik het rustig aan gedaan.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Boordroeien mag een grotere impuls krijgen. Ik zag dat er plannen voor zijn. Dat juich ik toe.

Wat moet vooral blijven bij Isala? De knusse, gezellige, ongedwongen sfeer.

  

 8. Vogelaar in de boot: Snabbeltje 

 

Snabbeltje web200Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

'Je moest je schamen!,' zei Ernst-Jan. 'Ik wil dat je een lieve, tamme eend blijft, die de andere dieren in het bos met rust laat.' 'Kwak-kwak... kwááák...!' zei Snabbeltje. En toen liep hij heel gehoorzaam achter zijn baasje aan naar huis.

 

Zo, nu weten we gelijk wie Snabbeltje is: het eendje van Ernst-Jan, waarmee hij allerlei avonturen beleeft. Beschreven door Jaap ter Haar in 1958, en te horen in het NCRV-kinderuurtje, op woensdagmiddag op de radio.


Snabbeltje is duidelijk een Hollands Kwakertje. Al minstens tweeduizend jaar worden tamme eenden gefokt, waarschijnlijk het eerst in China. Deze tamme eenden stammen af van de gewone wilde eend; je ziet nog steeds allerlei kruisingen, die bij vogelaars bekend staan als 'soepeend'.

 

Het Hollands Kwakertje is een nederlands ras, speciaal gefokt voor gebruik in eendekooien. Een klein eendje, met een ronde kop, wit of in wildkleur. Met zijn gekwaak lokt hij wilde eenden op de trek naar de eendekooi toe, en vervolgens lokt hij ze de vangpijpen in. Vergeef het hen, zij weten niet wat ze doen, zullen we maar zeggen.

 

 

 

 9. Boot stelt zich voor: Snabbeltje

 


Snabbel 250webNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Snabbeltje

 

Snabbeltje is in 2005 door Isala aangeschaft. Het is een wedstrijdskiff van Aylings voor roeiers van 70 kg.

 

In het voorjaar van 2013 heeft onze Snabbeltje een aanvaring met een meerpaal gehad. Daar kon ons gele eendje niet tegen. De schade: beide boorden gekraakt en de bodem ontzet. Snabbeltje werd door de verzekering total loss verklaart. 

 

Kees Jan heeft er heel wat uurtjes werk in gestoken en aan het eind van 2013 werd er door Hidde Seckel al een goede prestatie neergezet in deze boot. Hidde en Snabbel trokken blik bij de Cottwich-Almelo Regatta. 

 

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er geen nieuwe leden ingeschreven. 

  

11. GeslaagdGeslaagd kanaalgestuurd 250webDouwe Schuringa, Rutger van den Brink en Sebastiaan van den Worm hebben het vaarbewijs kanaalskiff gehaald.
 

 

Nynke Vierstra en Christiaan Braun hebben het vaarbewijs havenskiff gehaald. 

 

Hidde Seckel, René Kooij, Paul Waart, Lise Bøgh-Sørensen, Marja Wielaard, Brigitta Nieuwenhuis en Marina Moerkens zijn geslaagd voor het vaarbewijs IJsselgestuurd.

 

Het vaarbewijs kanaalgestuurd is gehaald door: Marjo Hendrix, Cuny van Leeuwen, Brenda Tunzi, Bastiaan Wallis en Michel Hoebert.

 

Het havenvaarbewijs is behaald door: Marleen Hartman, Jet Jacobs

Saskia Wekking, Roger Sassen, Lex Schouten, Paul de Lange, Wibo Scherpenisse, Ineke van Vlimmeren, Clarien Veltkamp, Claire van Mourik-Broekman, Marian Cornelissen, William Goossens, Ytzen Tamminga en Maarten Boer.

 

Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

201409 red cam collage 

  

Bekijk de complete serie foto'shier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je eind oktober in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 23 oktober. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.