Isala nieuwsbrief - juli 2015

Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. Clubkampioenschappen

3. Jeugdroeikampen 

4. Roeiopleidingen 

    4a. Video-opnamen in laatste week van augustus    

5. Toerroeien 

    5a. Agenda 
    5b. Verslagen toertochten 
    5c. Meer informatie over toerroeien bij Isala
6. Wedstrijdroeien
    6a. Agenda
    6b. Verslagen wedstrijden 
    6c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
7. Onderhoud
    7a. Schades 

    7b. Helpen? 
8. Een Isalaan stelt zich voor: Michel Hoebert
9. Vogelaar in de boot: Albatros 
10. Boot stelt zich voor: Albatros
11. Nieuwe leden 

12. Geslaagd
13. Van de redactiecamera
14. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

Kees jan 125Het eerste helft van 2015 zit er alweer op, ik zie dat er veel wordt geroeid en met veel plezier. De enquête heeft direct resultaat gehad, een aantal ploegzoekende mensen zijn inmiddels gekoppeld. Veel mensen zijn op de video “gezet” om te laten zien hoe ze nu roeien en hoe het beter kan. Marjo, Chris, Lex, Douwe en Jelle hebben een roeicursus gevolg op de Saar. Het lijkt mij heel nuttig als zij hun bevindingen delen met de ROC.

De RIJM is weer achter de rug, het weer werkte mee en iedereen heeft zich prima geamuseerd. Alleen bij de Zwolsche dachten ze dat het een soort wedstrijd was, die waren dan ook ver voor de anderen binnen.

 

Bij wedstrijden zijn de laatste tijd enkele blikken getrokken, dus ook op het wedstrijdvlak zijn er leuke ontwikkelingen.

 

Wat staat ons nog te wachten? Uiteraard de IJsselregatta op 13 september, de Cottwichregatta een week later, Sail en diverse toertochten die we elders roeien, maar ook de landelijke midweekroeitocht waar we als gastheer/vrouw optreden. Kortom er gebeurt veel bij Isala.

 

We zijn in onderhandeling met de gemeente om een aantal fietsenrekken op de dijk te realiseren. Als dat te lang duurt gaan we zelf iets verzinnen.

 

Mocht iemand zich in tussen afvragen waar die Z voor staat in ZRZV Isala, die staat namelijk voor Zurfen. Een aantal leden doet dat niet onverdienstelijk! Maar ook de Z van Zwemmen komt geregeld voorbij. Bij de huidige hittegolf is het lekker om even van het vlot het water in te plonsen.

 

 

Tot slot ik wens iedereen een hele fijne vakantie en een behouden thuiskomst.

 

2. Clubkampioenschappen 

 


Onderlinge 250Op 27 juni waren de langverwachte clubkampioenschappen.

Maar liefst 40 deelnemers van diverse niveaus namen het tegen elkaar op in acht ploegen.

Steeds roeiden twee ploegen tegen elkaar op de Marshaven. Een sportieve strijd waarbij ook gelet werd op het schoonroeien.

 

Na afloop was er een een goed verzorgde en gezellige barbecue.

 

Lees hier het verslag

 

Bekijk hier de foto's

3. Jeugdroeikampen 

 

Roeien is ook een echte studentensport. Daarom organiseren roeiverenigingen in de diverse steden voor hun potentiële leden roeikampen of weekenden. Deze schijnen erg leuk te zijn! Dus al je kind nog iets zoekt ...Google even!

Voorbeeld: www.roeikamp.nl

 

4. Roeiopleidingen 

 

4a. Video-opnamen in laatste week van augustus Videocoaching 250px

   

Eind augustus lijkt nog ver weg, zo voor de vakantie, maar noteer alvast onderstaande data in de agenda!

 

Skiffeurs en ploegen nodigen we uit zich in te schrijven voor de video-opnamen/instructie op woensdagavond 26 augustus (19.00-21.00 uur) of zaterdag- en zondagmorgen 29 en 30 augustus tussen 09.00-12.00 uur.

Deze video-instructie is ook bedoeld voor de ploegen in opleiding (Hg en Kg)

Hans Diehl zal de opnamen bespreken op donderdagavond 3 september in het botenhuis, aanvang 19.30 uur.

 

Inschrijven kan door je aan te melden in de kalender op de website.

 

In de week van de video-instructie krijg je een schema met de tijden waarop je bent ingedeeld.

 

5. Toerroeien   

 

5a. Agenda  Rijm 2 250px

 

De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

 • vr 31 jul Roeien bij RV Alphen, Alphen a/d RIjn
 • wo 12 aug Roeien bij RV Viking, omgeving Utrecht
 • zo 16 aug Kersentocht naar Wilp/fiets/roei Botenhuis Isala
 • do 20 aug Landelijke Midweektocht Botenhuis Isala
 • zo 23 aug Sail Roeierssaluut Amsterdam
 • za 05 sep Nationale Avondtocht Amsterdam
 • za 26 sep Lichtjestocht 2015 Amsterdam

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

5b. Verslagen toerroeitochten 

 

De afgelopen maand was de Rijn IJsselmarathon. De grote toertocht die Isala samen met Vada organiseert. Lees hier het verslag van de Rijn IJsselmarathon.

 

5c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

6. Wedstrijdroeien  

 

6a. Agenda  Zwr 2015 250px

 

De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

 • zo 13 sep IJsselregatta Zutphen - Deventer
 • zo 20 sep Goudse Mijl Gouda (Reeuwijk)
 • zo 20 sep Cottwich Regatta Almelo
 • za 26 sep Eemhead Amersfoort

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

6b. Verslagen wedstrijden  

 

De afgelopen maand waren de wedstrijdroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse wedstrijden geroeid. Op de Zwarte Waterregatta in Zwolle trokken de heren blik in het veld V4+.

Lees hier verslagen van de Dommelregatta en de clubkampioenschappen.

    

6c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 7. Onderhoud 

 

7a. Schades 

Gebroken blad zeemeeuw 250 

Helaas hebben het eerste half jaar diverse boten schade opgelopen. Uiteraard gebeurt dit niet met opzet en iedereen zal hiervan balen. Want naast de reparatie is ook de boot tijdelijk uit de vaart.

Toch is het mogelijk om met wat extra zorgvuldigheid schades te voorkomen. De schades aan de Plevier en de Zomertaling waren niet nodig. Ook de gelcoatschades aan de Visarend en de Flamingo hadden kunnen worden voorkomen, net als het per ongeluk op een blad gaan staan.

 

Een paar afspraken om schades zo veel mogelijk te voorkomen:

 • Wij helpen elkaar meer bij het in- en uit het water halen van de boten. Dus als er mensen zijn vraag ze even naar beneden te komen. Met zes personen gaat tillen makkelijker .
 • Draai de boten niet boven de schragen maar een meter naast de schragen.
 • Haal eerst de boot naar buiten en dan de riemen, en bij het opruimen eerst de riemen en dan de boot naar binnen.

  

7b. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 8. Een Isalaan stelt zich voor: Michel Hoebert 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over Michel Hoebert.Michel hoebert 250Hoe lang roei je al?

Ik roei sinds oktober 2013. Inmiddels heb ik mijn haven- en kanaalgestuurd gedaan. Vorige week heb ik ook mijn havenvaarbewijs Skiff gehaald.

Wat is je favoriete boot om in te roeien?

Met ons team de 'Buienradar Heroes' roeien we meestal in de Visarend. Skiffen doe ik het liefste in de Rotgans.

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Skiffen op donderdagavond en gestuurde vier op zaterdagochtend.

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Dit jaar heb ik de Weerribbentocht geroeid. Erg leuk. Ik zou graag meer toertochten roeien... Maar ja .... door gebrek aan tijd komt dat er dan niet van. Misschien op termijn ook deelname aan wedstrijden, maar dan wil ik eerst wat meer toertochten roeien.

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Ik ben sinds vijf jaar neuroloog in het Gelre Zutphen. Sinds die tijd woon ik in de omgeving van Zutphen. Ik heb een prachtig en erg boeiend beroep. Het leukste aan mijn vak vind ik het contact met alle verschillende mensen/patiënten die elke dag op mijn spreekuur komen.

Een tijdje ben ik hier op zoek geweest naar een sport die bij mij past. Sinds ik roei bij Isala heb ik de juiste sport gevonden. Heerlijk om na een drukke werkweek even je hoofd leeg te maken.

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Met mijn techniek, bijvoorbeeld de slag zo lang mogelijk maken, rustig oprijden. Tijdens het skiffen nu vooral nog met mijn balans en proberen niet om te slaan (wat nog niet gebeurd is!). Daarnaast natuurlijk met de mooie natuur en het lekker buiten zijn.

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Ik heb een introductiecursus gegeven. Dat vond ik erg leuk om te doen. In de toekomst zou ik mij graag meer inzetten voor het opleiden van nieuwe roeiers, bijvoorbeeld het coachen van een cursus havengestuurd.

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Het lijkt me leuk wat meer jongere leden/ jeugd te zien op de vereniging. Roeien zou denk ik meer gepromoot kunnen worden op scholen. Na de middelbare school kun je vaak lid worden van een studentenroeivereniging. Achteraf vind ik het jammer dat ik tijdens mijn studie niet ben gaan roeien.

Wat moet vooral blijven bij Isala? De goede opleidingsstructuur. Daarnaast de gezelligheid en ongedwongen sfeer.

 

 

 

  

 9. Vogelaar in de boot: Albatros 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 


Albatros 250De Albatros – eeuwig zwervend over de oceanen, vrij maar eenzaam. Luister maar naar het nummer van Fleetwood Mac uit 1969, met die prachtig echoënde gitaar van Peter Green.

 

Inderdaad brengen albatrossen ongeveer hun hele leven vliegend door. Met hun lange, smalle en stijve vleugels zijn ze gebouwd om te zweven. Ze hebben een extra pees die als vleugelslot dienst doet, zodat het zweven geen spierkracht kost. Gebruikmakend van thermiek kunnen ze zo uren lang vliegen zonder één vleugelslag te maken.

 

De reuzenalbatros is de grootste vliegende vogel die er bestaat, met z'n spanwijdte van 3,40 meter en z'n gewicht van 8 kilo. Het moge duidelijk zijn dat zo'n vogel niet gemakkelijk de lucht in komt. Ze komen dan ook alleen aan land om te broeden en hun jong te voeden. Eén jong inderdaad, dat na een broedtijd van twee à drie maanden uitkomt en dan nog vier maanden in het nest blijft. Het jaar daarop slaan de ouders meestal over, eens per twee jaar is inspannend genoeg. Het jong is pas na minstens vijf jaar zwerven overde oceaan geslachtsrijp. Kortom, alles is groot en traag aan deze vogel. Wat dan weer wél leuk is: ze hebben een uitgebreid en vertederend baltsritueel en gaan zeer vredelievend met elkaar om.

 

Ze duiken nauwelijks, maar pikken inkt- en andere vissen van het wateroppervlak. Helaas leidt dat ertoe dat ze vaak verstrikt raken in de lijnen van de langelijnvisserij; naar schatting sterven zo jaarlijks 100.000 albatrossen en verschillende soorten worden in hun voortbestaan bedreigd.

 

Er zijn circa twintig soorten op verschillende wereldzeeën, maar geen op de noordelijke Atlantische oceaan. Je zult ze dan ook niet in Nederland tegenkomen.

 

 10. Boot stelt zich voor: Albatros

 


Albatros boot 250Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Albatros

 

De Albatros is in 2002 nieuw aangeschaft. Het is de tweede skiff die de vereniging destijds heeft aangeschaft bij bouwer Filippi. Eén van de vier 60-70 kilogram skiffs van onze vloot, geschikt voor de lichtere roeiers. We vragen aan topafschrijver èn lichte roeier Nico Kok wat hem in deze boot aantrekt. Het antwoord van deze zeer ervaren roeier: "Ze lag vooraan in het botenhuis."

 

 

11. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er twee nieuwe leden ingeschreven: Marlies Ambergen (buitenlid) en Léon van Oosterhout

 

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

12. GeslaagdGeslaagd havenskiff1 250pxAfgelopen maand slaagden voor hun havenskiffexamen:

Marian Cornelissen, Jet Jacobs, Nieske Nijland, Desiree Kossen, Ineke van Vlimmeren, Raoul Hanssen, Lex Schouten, Michel Hoebert, Clarien Veltkamp, Brenda Tunzi, Evert Woudenberg, Barbara Heldring, Jelle Schuringa, Marleen Hartman en Marica Hofstede de Groot.

 

Raymond Veldhuis en Ton van Unen slaagden voor het examen IJsselgestuurd.

 

Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

13. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

 

201507 red cam collage

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

14. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je in september in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 15 september. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.