Het Project Isala Daventria Dames 8+                    

 

Zondag 10 maart 2024 12.15 uur, de finale van het project. Dames Masters E 8+, Head 2024.

Een goede race is geroeid, waarbij de ploeg van de 41 dames achten er 11 wist voor te blijven. Voor deze groep een prima resultaat in deze openingsklassieker van het wedstrijd roeiseizoen!

De Isala en Daventria dames verzamelen zich om 9 uur bij Poseidon aan de Jan Vroegopsingel te  Amsterdam. De Daventria 8 ligt al opgeriggerd klaar en hoeft alleen nog maar op maat te worden 
afgesteld qua dolhoogte en voetenboordstelling. Er is voldoende tijd om het lichaam op spierspanning te brengen en te genieten van een steeds drukker wordende Amstel.  Om 10.30 uur een korte wedstrijd-bespreking en dan de boot te water. 

Oproeien via een oproeibaan, de Rozenoord brug onderdoor, voorbij het Kalfje, door de hoerenbocht, terwijl gestarte boten al over de wedstrijdbaan voorbijsnellen. 
Ook vanaf de kant is het genieten van zoveel roeiactiviteit op de Amstel. Vlak voor Oudekerk kunnen de oproei-jasjes uit en wordt de keerboei gerond in wedstrijdtenue. 
Ontspannen roeien de dames naar de voorstart en gaan er in een beheerste  tempo 27 met harde halen door de
start. 


De wind wakkert  aan naar ONO 4 en staat grotendeels schuin tegen. Dat mag de pret niet drukken, want 
langzaam maar gestaag lopen de dames in op een voor hen gestarte 8. Zelf worden ze ook ingelopen door de 
vlak achter hen gestarte zeer ervaren wedstrijdcracks van een combinatie ploeg. 
Een stukje voor de hoerenbocht worden ze ingehaald terwijl ze op hun beurt de andere 8 net op tijd voor de grote bocht kunnen inhalen. Jammer genoeg krijgen ze onvoldoende ruimte (lees: raken de riemen op een paar centimeter na net niet in elkaar verstrengeld) om de scherpe bocht voldoende hoog in te snijden. Zo’n 15 seconden tijdverlies is het gevolg.

Daarna kunnen de dames goed hun eigen race varen, onder luide aanmoedigingen van de meefietsende supporters. Na de Rozenoordbrug even terug naar ¾ bank om tegen de wind in het ritme hoog te houden. Vanuit de Omval op naar de Berlagebrug en dan onder luide toejuichingen met een 700 meter durende eindsprint naar de finish bij de Hoop in een tijd van 32.53 minuten.  

Dit alles na een enerverende voorbereiding door het vele hoge water, waarbij we in zeven verschillende boten hebben geroeid bij drie verschillende verenigingen. Vanaf januari is er drie keer per week getraind, waarvan twee keer in de boot en éénmaal per week op de ergometer).
Veel dank aan Amycus waar we de meeste trainingen hebben geroeid/ Yes, we waren wel zes seconden sneller dan de Amycus 8 😊).

Terugblik: “heel tevreden met onze inspanning en ook met resultaat: 6e van de 8 in de E klasse en van alle dames 29e van de 41 in een tijd van 32:53.”

Het projectteam bestond uit: 
Roeiers: Brigit, Annelies, Genevieve, Cecile, Marica, Carla, Anja en Inge; wedstrijdstuur. Renate.
Trainingssturen en catamaran sturen: Wicher, Rob en Christiaan.
Vaste invallers: Liesbeth en Karin.
Coach: Alex

Credits voor de foto’s en filmpje: Wim, Sandra, Mark en dochters van Marica