Head of the River Amstel 2014

Aan The Head of the river Amstel, het grootste jaarlijkse roei-evenement van Nederland, deden op zondag 23 maart drie ploegen van Isala mee.

 

Het is een wedstrijd over 8 km van Amsterdam naar Ouderkerk. Een bochtig parcours met 1 bocht groter dan 90 graden, de befaamde “hoerenbocht”. 

HRA2014 1Niet alleen voor de roeiers een prestatie maar dus ook voor de stuur een flinke klus. Meer dan 500 ploegen strijden mee in vieren en achten, in totaal meer 4000 deelnemers.

 

Preparatie 

Op zaterdag vertrokken Marcel Bisseling en Douwe Schuringa richting Amsterdam met de botenwagen om de boten te prepareren. In de week voorafgaand aan de wedstrijd waren de boten van buiten en binnen flink gepoetst zodat niets aan het toeval werd overgelaten. Niet alleen schoon, maar ook gewaxt verschenen de boten aan de start.

 

Debuut 

De Jonge heren (Kees-Jan de Louw, Lex Emsbroek, Hans Ottens en Stefan Zwaferink) streden zondag mee in het clubveld (HCL4*). Henk Midderham deed voor het eerst in zijn 78 levensjaren mee aan een roeiwedstrijd en stuurde de mannen geconcentreerd over de Amstel. Gelukkig, vertelde hij achteraf, dat er een boot voor hen lag die hij kon volgen. In een tijd van 32.30 werd Ouderkerk bereikt. De 11de plek in het clubveld.

 

HRA2014 2

In de middag kwam de ploeg met Douwe Schuringa, Marcel Bisseing, René Kooij en Peter van Wilgen met stuurvrouw Emmy Kraakman in actie. De nieuwe naam van de ploeg “Ajeto” dekt de lading: de harde kern van de klusploeg van de vereniging. In 34.38 kwamen ze over de finishlijn.

 

Snelle appeltaart  

HRA2014 3Ondertussen zat de dameswedstrijdploeg (Saskia Bruil, Inge Eppink, Loes Hiddink en Swanet Riphagen, met stuur Maaike Janssen) klaar op een bankje bij de Amstel, heerlijk te genieten van het zonnetje. Oh nee, de wedstrijdtactiek werd doorgenomen. Eerder op de middag was de appeltaart van Swanet genuttigd. 'Tja', zei ze, nadat we er al van hadden gegeten. 'Het recept van zichzelf is heel eenvoudig,  maar ik heb er wat “extra’s” aan toegevoegd.' De tijd werd neergezet op 35.48, de snelste tijd ooit van deze damesploeg. Wat zat er in die taart? Jammer dat de mannenploegen pas na de wedstrijd van de appeltaart hebben zitten smullen. Wat zou er gebeurd zijn als ook zij …

 

HRA2014 4Een heerlijke dag in Amsterdam met een beetje regen maar vooral veel zon. Terwijl in Zutphen de dikke hagelstenen uit de lucht kwamen vallen.

 

Inge Eppink

 

 

HRA2014 6HRA2014 6