Haventocht Rotterdam 2017

Naulitus Het is rond half 9 op zondagmorgen als wij de skyline van Rotterdam zien opdoemen. Door de laaghangende bewolking worden de toppen van de torenflats aan het zicht onttrokken. Ik ken de stad goed, ben er opgeroeid en heb er gewerkt. De stad is de laatste decennia wel ingrijpend veranderd. Toch blijft Rotterdam “mijn stad” en ik verheug mij op deze dag.

rotterdam-ploeg-250pxSaskia, Frans en ik zijn de gelukkige Isalanen. Wij mogen vandaag meedoen met de Haventocht. Roeivereniging Nautilus uit Rotterdam organiseert jaarlijks deze spectaculaire tocht over de Maas. Nautilus heeft een botenhuis uit 1922 op een mooie locatie aan de Maas. De vereniging heeft op deze locatie dan ook enkel boten die geschikt zijn voor roeien op deze rivier. Bijzondere boten, dat wel, bijna allen houten boten. Deze boten worden door de vereniging zelf gerestaureerd en onderhouden. Terwijl ik door het botenhuis loop denk ik terug aan de woorden van mijn vader: “Vroeger waren er houten schepen met ijzeren bemanning, nu zijn er ijzeren schepen met houten bemanning!” En mijn vader had gelijk want hoewel hij tot de laatste behoorde, behoren de Nautilus roeiers tot de eerst genoemden.

Samen met onze ijzeren stuurman Ernie en onze houten Wherry, met de voor ons toepasselijke naam “IJssel”, roeien wij de Maas op. Nog maar net op de Maas wil Ernie ons even de “Nautilus shuffle” leren. Dit is het wisselen van plaats in een soort stoelendans in rondjes met “geslipte” riemen, best spannend, maar het lukt en dan gaat de tocht echt beginnen. We gaan stroomafwaarts richting Schiedam. We bezoeken een aantal havens in de stad. Voor de niet kenners, dit is langs de noordoever van de Maas. We komen langs het Witte Huis, een prachtig Art Nouveau bouwwerk, eens het hoogste kantoorgebouw van Europa en één van de weinige gebouwen die het bombardement van 10 mei 1940 heeft doorstaan. Wij zien de Paalwoningen. Helaas roeien we voorbij aan de Veerhaven om vervolgens de Parkhaven in te roeien. Deze haven is wellicht het meest overgewaardeerd. Ja, de Euromast staat vlak aan de Parkhaven, maar veel meer heeft het niet echt te bieden.

We roeien verder, watertaxies scheuren in een hoog tempo langs en veroorzaken hoge golven. Dit is voor Ernie geen probleem, terwijl hij ons informeert over het roeien op de Maas manoeuvreert hij de “IJssel” kundig door de golven. In de Jachthaven van Schiedam hebben we de lunchbreak.

rotterdam-haven-250pxDan komt het mooiste gedeelte van de tocht. Na de lunch verzamelen de boten in de Wilhelminahaven te Schiedam en een patrouilleboot van de Havendienst escorteert ons naar de overkant van de rivier. Terug stroomafwaarts, want ja de stroomrichting wordt hier door het tij bepaald, roeien we langs de voormalige Quarantaine, de RDM en de Heyplaat, waar de gebouwen van de RDM nieuwe bestemmingen hebben gekregen. rotterdam-erasmus-250pxVervolgens roeien we de Waalhaven in. Dit is niet meer de eens zo bedrijvige container haven. Hier is niet veel te beleven behalve dan dat er een zeeschip aan de ketting ligt. Het is een enorm schip waar je zomaar langs roeit. Dan roeien naar de Maashaven, vroeger een bulkoverslaghaven van meel. De silo’s staan er nog en ook deze gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen. Aan de overkant van de silo’s ligt de SS Rotterdam uit 1958, het gerestaureerde cruiseschip is nu een museum, restaurant en hotel en zeker een bezoekje waard.

Inmiddels is het zonnetje doorgebroken en we roeien het laatste stuk waar we wachten op de patrouille boot voor de oversteek. We hebben nog even tijd de Binnenhaven in te roeien. Om hier te komen moeten we onder een brug door waar we moeten slippen en vallen. Bij deze brug staat het Poortgebouw, een rijksmonument met een wat merkwaardige status maar uiteindelijk zal het wel een geschikte bestemming krijgen. (geïnteresseerden - meer informatie zie Wikipedia).

Dan steken we de Maas over richting Nautilus. Eenmaal terug in het clubhuis staat er een heerlijk buffet voor ons klaar. We drinken er wat bij en kletsen de dag nog eens door met de andere deelnemers. We hebben een geweldige dag gehad.

Wij willen hierbij alle vrijwilligers van de Nautilus Haventocht heel hartelijk danken voor deze mooie ervaring.

Marja Wielaard

 

Bekijk hier meer foto's van de haventocht Rotterdam 2017.