Haventocht Rotterdam 19 mei

De Haventocht in Rotterdam.
Zondag 19 mei 2019

Dit jaar waren Lex Emsbroek, Job de Wilde en Ineke van Vlimmeren de gekozenen voor deze tocht.
Het is een zeer gewilde tocht waar per keer 3 deelnemers per vereniging aan mee kunnen doen. Elke ploeg krijgt een stuur mee van Nautilus. Wij gingen op pad met Alkelien die ons kundig en vol informatie door Rotterdam zou loodsen.
Met degelijke, oude, houten wherry’s en een enkele C4 werd er gevaren. Eerst een stukje Nieuwe Maas en al snel naar rustige wateren in het centrum van Rotterdam, zoals het Boerengat, de Haringvliet en de Leuvehaven. Daar verzamelden alle 16 wherry’s zich tot de boot van de Havendienst het sein gaf dat we onder de Erasmusbrug naar de Nieuwe Maas konden gaan.
haventocht2019-250pxToen begon het echte werk: hoge golven, stevige wind, regelmatig “uithouden”, Rotterdams voor boord presenteren, een eindeloze rivier met allerlei scheepvaart: Spido rondvaartboten, watertaxi’s en vrachtschepen. Op naar Schiedam voor de lunch in de jachthaven met zelf meegebracht brood, aangevuld met soep, kroketten en koffie.
Weer de boot in voor de terugtocht. Weer verzamelde zich de hele vloot van wherry’s om onder strikte begeleiding de Nieuwe Maas over te steken. Vele malen breder en onstuimiger dan onze geliefde IJssel. Langs de groetehavens, zoals Heijplaat, Waalhaven en de Maashaven weer terug naar het centrum waar we alle prachtige hoge gebouwen bewonderden, zoals STC (de Zeevaartschool), Montevideo, Delftsepoort en De Rotterdam, ruim boven de 110 meter.
Nog een uitstapje in de haven bij Katendrecht waar het ex cruiseschip De Rotterdam ligt dat nu dienst doet als hotel, terras, feestlocatie. Ook dat schip torende hoog boven ons uit. Onder de Erasmusbrug en De Hef door terug naar roeivereniging Nautilus, vlakbij de Kralingse watertoren.
Boten terug in het botenhuis en genieten van bier en wijn en een heerlijk buffet. Met een mini goodie bag door Atie, de organisator van dit festijn, terug naar Zutphen.

Ineke van Vlimmeren