Goudse Mijl 2014

Goudse Mijl1Roei-  en Zeilvereniging “Gouda” heette ons op 26 oktober 2014 welkom op de 12e editie van de Goudse Mijl. Dit is een unieke boord-aan-boord-wedstrijd op de Reeuwijkse plassen, overeen afstand van 1609m. Deze wedstrijd is niet zomaar een tijdrace maar een competitie met voorwedstrijden en finaleraces. Er werden speciaal voor deze wedstrijd banen aangelegd met de finish direct voor het verenigingsgebouw. In het gebouw konden andere deelnemers en gasten op een scherm de start via een live video-verbinding volgen.

 

Droog roeien 

Van ZRZV Isala deden 1½ ploegen mee. Een complete vier en een dubbeltwee met een roeister van Isala en een van Gouda.

Doordat wij drie weken niet konden roeien vanwege de vernieuwing van de vlotten, was deze wedstrijd voor ons, de Isala damesploeg, heel erg spannend. De voorbereiding vond voornamelijk op de ergometer plaats. Een boord aan boordwedstrijd hadden wij allemaal nog nooit geroeid, maar we hadden er heel veel zin in!

 

Goudse Mijl2Isala damesploeg ‘Zeg maar Els’ bestond uit Lingkan Runia, Inge Eppink, Kristina Glösemeyer, Ankie Hazewindus en Saskia Bruil (stuur). We startten op het veld DV4* in de ‘Harvik’, een boot die wij van de roeivereniging in Gouda mochten lenen. De organisatie en service omtrent het lenen van deze boot verliep vlekkeloos en we waren er helemaal blij mee.

 

Combinatie 

Saskia ging niet alleen sturen, maar vooral ook roeien, in het D2x-veld samen met Yvette Engbers van de Goudse roeivereniging.Zij verschenen aan de start in de ‘ZoefZoef’. Deze dubbeltwee startte in de ochtend en wist zich tijdens een inspannende race als tweede te kwalificeren voor de finales, met een tijd van 07:11.77. In de finalerace waren andere ploegen helaas sneller zodat zij als derde over de finish kwamen met een kloktijd en tegelijk heattijd van 07:21.75 minuten. Saskia moest vervolgens meteen de boot uitspringen en bij de vier als stuur instappen.

 

Startjes oefenen 

Omdat er maar vier ploegen voor de DV4* stonden ingeschreven kon ‘Zeg maar Els’ meteen aan de finalerace meedoen. Kort voor de start moesten wij in de nieuwe boot nog even de startprocedure oefenen: 3/4 – 2x 1/2 – 3/4 bank, en dan volledige haal en vol gas!

 

Inhaalrace 

Goudse Mijl3Het was een spannende start, maar we zagen al snel dat de andere ploegen sneller konden starten en wij dus laatste lagen. Maar de andere ploegen hadden onze energie onderschat. Ongeveer op de helft liepen wij alweer gelijk op met de andere ploegen en tijdens de laatste 30 slagen lukte het ons zelfs om iedereen in te halen en kwamen we met 1 seconde verschil als koploper en dus eerste over de finish!

Het was een hilarisch en geweldig gevoel en onze hartslag bleef nog enige tijd ver bovenin! En toch bleef het maar spannend of we wel of niet gewonnen hadden. Als eerste over de finish komen was na een wankele start gelukt, maar helaas werden wij uiteindelijk tweede vanwege de leeftijdscorrectie. Maar toch zijn wij supertrots op onze kloktijd van 06:59.75, en een heattijd van 06:06.86.


Deze wedstrijd is voor iedereen bij Isala een aanrader, omdat een boord-aan-boordwedstrijd een geweldige en spannende ervaring is! Wie weet, misschien kunnen wij volgend jaar met meerdere Isala-ploegen onze eigen boten op de Reeuwijkse Plassen opriggeren en wel blik trekken!

 

Kristina Glösemeyer

 

Bekijk hier meer foto's

Bekijk hier de uitslag van blok 2.

Bekijk hier de uitslag van het algemeen klassement.