Geuzentocht

In het roeispoor van de Geuzen, 1574.

Wij (Hennie Duyts, Lei Braam, Pieter Arkesteijn en ondergetekende) zijn deze route begonnen vanuit Leidschendam over de Vliet richting Stompwijk naar de Aa meertjes. Op deze plek verzamelde de geuzenvloot zich in september 1574 om ten strijde te trekken tegen de Spanjaarden.
GeuzentochtHet was een barre veldslag volgens de geschiedschrijving. 3 Oktober 1574 werd Leiden ontzet door de Geuzen. Als dank schonk Prins Willem van Oranje een jaar later, zijn Hogeschool, thans Universiteit, aan Leiden.
Na deze meertjes vervolgden wij deze pracht tocht door met waterlelies bedekte smalle slootjes, door oer Hollands weidegebied. Wij voeren tussen het riet over de Weipoortse Vliet. Daar begon een lange roeitocht, meanderend, smal slingerend met als bijzonderheid het passeren van een 17 tal bruggetjes, verbindingen tussen boerderijen en wegen over de Weipoortse Vliet. Zeer bijzonder omdat die vandaag speciaal voor ons, voor deze tocht, open- en dicht gingen. Een speciale walploeg van de Roeivereniging Rijnland zorgde voor het op- en neer halen van deze bruggen. Een bijzondere doortocht, waarbij we enig idee kregen hoe dat in 1574 ook moet zijn gegaan.
Wij hebben dat dunnetjes overgedaan. Dikwijls bleven we haken aan rietstengels, roeiden we met de riemen die we hadden, zeer schuin hangend tussen wal en schip, zelfs totaal natte kleren halend. Het ging vaak goed maar het zou niet gek zijn om toerroeiers in de toekomst erop te wijzen dat roeien door smalle slootjes en bruggen, andere vaardigheden vragen dan IJsselbevoegdheid.
Na dit alles de lunch, met als afsluiting een rondje Leiden en weer terug naar het botenhuis van Roeivereniging Rijnland in Leidschendam.

Deze tocht, waarvoor we persoonlijk uitgenodigd werden door roeivereniging Rijnland, is een aanrader. Als dank voor alle inspanningen hebben wij, zoals gebruikelijk, onze IJsvogel aangeboden aan de organisatoren van deze roeitocht. Met gezonde kleur, de geserveerde Geuzenmaaltijd gegeten en daarna voldaan weer richting Isala.

 

Hier vind je meer foto's

Ton de Haas