Duiker

Duiker illuEen vogel die duiker heet – die zal wel duiken. Maar ja, vogels van allerlei pluimage duiken. Eerder behandelden we in deze serie al de topper – een duikeend. Hij heeft een nauwe verwant die brilduiker heet. En futen, die duiken ook; er is een kleine futensoort die kuifduiker heet. Om nog maar te zwijgen van de papegaaiduiker. 

Maar als vogelaars het over duikers hebben, bedoelen ze leden van de familie van die naam. Flinke, vis- en schelpdieren etende zwemvogels, een soort grote futen, met een stevige, puntige snavel. Ze duiken niet alleen graag, maar liggen ook als ze zwemmen diep; vaak met alleen de kop boven water. Tsja, dat doet me denken aan mijn eigen avonturen in een skiff ...

De verschillende soorten zijn in de broedtijd prachtig getekend en nogal luidruchtig. Helaas hebben we daar in Nederland niets aan, want ze broeden aan noordelijke meren: in Schotland, Scandinavië, IJsland. Op de trek komen ze wel langs, vooral langs de kust. Maar soms ook langs de rivier; zo zat er begin april een week lang een parelduiker in de uiterwaarden bij Huissen. Voor alle duidelijkheid: die heet zo vanwege de witte parels op zijn donkere vleugels, niet omdat-ie op parels vist. Hoewel hij een oester op z'n tijd niet versmaadt. Nog spectaculairder was een geelsnavelduiker die in januari op het Rhederlaag zat. Deze vogels – van gansformaat – komen zelden in Nederland, en er stonden dan ook honderden vogelaars op de dijk bij Giesbeek om hem te zien en te fotograferen.

(Tekst Willem Drok en illustratie Ton de Haas) 

 


 

Duiker bootNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Duiker

Bij Isala is maar één skiff met de kleur rood. Dat is de Duiker. Het is een laag afgestelde skiff met RVS-riggers voor roeiers van 60-70 kg. 

Dit type skiffs werd gemaakt door de botenbouwer Hasle in Scandinavië, die vooral kano's maakt. Het is een poyester (glasvezel) boot waarbij de romp in een keer is gemaakt. Dit is goed te zien aan het dek dat op de romp is bevestigd. Er steekt een randje uit. Deze bevestiging is ook de zwakke plek van de boot. Lekkage heeft het noodzakelijk gemaakt om deze rand vol te spuiten.

De Duiker is een degelijke boot en door zijn lengte van 8 meter 20 ook nog eens snel.

Het was in 2002 voor Isala een verhoudingsgewijs goedkope skiff. Helaas is Hasle is gestopt met het bouwen van roeiboten.