Dommelregatta 2015

Wachten op …

Mijn vuurdoop in een gladde 4, de Franjepoot. Meedoen met de Dommelregatta, zondag 7 juni 2015!

Ploeg Ajeto (Douwe Schuringa, Marcel Bisseling, Wim Rutten, Bastiaan Wallis met als stuur Kees Jan de Louw) is er klaar voor.
Na een mooie zonsopkomst, en de trip van Overveldseweg te Harfsen (daar woont Marcel in een prachtige stolp) naar Den Bosch en het prepareren van de drie boten aanschouwen we het ontspannen sfeertje van boten te water laten en alles wat daarbij komt kijken. De organiserende roeivereniging, De Hertog, heeft een zeer mooi botenhuis met kantine en kleedkamers.

 

... de finish
Het oproeien naar de stuw gaat in serene rust! Op tijd in het water, 10:45 uur volgens het wedstrijdschema, de start is pas om 13:15 uur. Bij de stuw doen vrijwilligers hun uiterste best de riemen en bagage zo snel mogelijk over de stuw te brengen. Daarnaast moedigen zij ons van harte aan ook snel de boot op de schouder te nemen en zo snel mogelijk over de stuw te brengen. Even met zonnebrand insmeren? Vergeet ’t maar, hup, hup…! Even lijkt het wel de Elstedenroeimarathon tijdens een wisselpunt! Aldus voorbij de stuw, op naar de start. Nou mooi niet! Na tien slagen worden we naar de 'kant' verordonneerd! We vertoeven in een finish-gebied! Nu heb ik alle tijd om in te smeren, het zonnetje brandt er op los! Kees Jan geeft zijn beschouwing over de bemanning van de diverse gefinishte wedstijdboten. "Die heeft een te zware stuur..”, en “die gooit water op bij de uitpik”...

 

Zo gaat dat nog een tijdje door totdat Peggy’s opzwepende, vooruitstuwende stem boven alles te horen is. Zeg maar Els (Lingkan Runia, Inge Eppink, Saskia Bruil, Loes Hiddink) roeiden in de Stormvogel een goede tijd (31:59 min.) en even later komt de Nimmerzat met Frankie's Angels aan (Sonja Lenstra, Ankie Hazewindus, Gabriëlle Parel, Ineke Boerwinkel, gestuurd door Marjo Hendrix). Ook een goede tijd (33:30 min). Ondertussen loopt het finishgebied vol met de deelnemers voor de start om 13:15 uur. We besluiten maar te gaan oproeien. Het hele wedstrijdtraject wordt opgeroeid, langs de mooie oevers van de Dommel, veel waterplanten en licht meanderend

 

... de start
Vrijwilligers van de organisatie roepen met megafoons waar de boten zich moeten opstellen in het startgebied. Langzaam maar zeker loopt het startveld vol. Ik kijk (terwijl het wachten is gaan irriteren) op een team met een klein meisje (uit het  zachte “g”-gebied) als stuur en met roeiers die er  'ervaren' uitzien. Ze heeft lange gezonde mannen aan boord en maakt gebruik van een intercom! Die ervaring is in ons team nog niet zo aanwezig, maar we geven ons  er helemaal aan over. We gaan het onderste uit de kan halen. Die twintig procent extra komt nog wel. Bijvoorbeeld, als ik mijn blad de volle slaglengte in het water kan benutten om de druk op te bouwen, zonder dat er water weggegooid wordt of opspat.


Dommelregatta 2015Het oproeien naar de start begint rond 13:45 uur.  Een startschot kan er niet af. Kees Jan opent alle registers om onze slagen tot één  geheel te smeden. De boot met het kleine stuurmeisje heb ik niet meer gezien, volgens Bastiaan zijn zij ons met 'rustige' slagen geleidelijk voorbij gevaren. Gelukkig hoor ik Kees Jan, dat helpt!

 

....en weer de finish

Geconcentreerd op de slagen  loopt de Franjepoot eindelijk beter! Ik hoor een andere  boot! Geluid van aanmoediging en roeislagen naderen, dat geeft motivatie! Even langszij met een boot die we uiteindelijk gaan inhalen. Met de bladen door de waterplanten! Ik zie de afstand groter worden, nog meer motivatie. Dat gevoel, hartslag en ademhaling opgejaagd, volhouden! Waar blijft die laatste 500 meter? Nog 50 slagen, aldus Kees Jan. Op volle kracht trap ik er op los, waar blijft die toeter?

 

Onduidelijk waar de finishlijn is gelegd, maar Kees Jan vertrouwt erop dat we die lijn gepasseerd zijn. Wat een race, niet netjes geroeid van mezelf! Ik merk wel dat Douwe, Marcel en Bastiaan echt hun stinkende best hebben gedaan! Eenmaal uitgeroeid richting stuw, begint het wachten weer. Oh ja, de tijd: 30:47 min.

Wim Rutten

 

Bekijk hier meer foto's.

Bekijk hieronder de filmpjes van de isala ploegen in actie tijdens de Dommelregatta:

Dames 1

Dames 2

Heren 1