De Landelijke Midweekroeidag (LMWR) 2014

Landelijke midweekroeidag 2014 

 

Alweer voor de derde keer werd dit jaar op donderdag 21 augustus de KNRB landelijke midweekroeidag bij Isala gehouden, het begint een traditie te worden …
Ook dit keer hebben we roeiverenigingen die wilden meedoen moeten teleurstellen. Roeivereniging de Laak deed al voor de derde keer mee. 

 

Zandgat
Dit jaar stond de IJssel als rivier centraal en voor de gemeenschappelijke lunchplek hadden we voor het Zandgat Gorsssel bij de lunchtafel, gekozen. De heen-fietsroute door de uiterwaarden van de IJssel voerde langs de sluis bij Eefde en weer terug langs het Twentekanaaal, naar het landgoed Zwafink waar we werden ontvangen met een vruchtensap en cake.
Ondertussen was er ook nog een lekke band gerepareerd en een nieuwe fiets opgehaald aan de Marshaven.

De bijna tegelijke aankomst om 12.00 uur van roeiboten en fietsers bij de lunchplek aan het Zandgat van Gorssel was voor de organisatoren en natuurlijk ook de deelnemers een grappig hoogtepunt van deze roei- en fietsdag.

Helaas was voor een van de oudere deelnemers de roeitocht naar het Zandgat bijna te veel van het goede en moest hij bijna uit de roeiboot getild worden, omdat het niet meer ging. Dit heeft ons natuurlijk behoorlijk aan het denken gezet, omdat we bij de inschrijving noemen dat het een tocht is voor 'stevige roeiers' die tegen een stootje kunnen.

Nu blijkt dat we de sociale controle vanuit de groep, de deelnemende roeivereniging, nodig hebben om te voorkomen dat roeiers die met hun conditie ver achter blijven aan te sporen niet aan een dergelijk roei-evenement mee te doen. Wij zullen dit punt inbrengen in de komende vergadering van de KNRB over het midweek roeien.


Maar toen we eenmaal met onze lunchpakketten rondom de picknicktafel zaten, met een prachtig zicht op de IJssel, waren we dit kleine incident natuurlijk alweer vergeten. Het was bij nader inzien de mooiste dag van de week met veel zon. En we zaten we ook aan de mooiste en jongste rivier van Nederland.

 

Scheveningen  

Aan de lunchtafel werden we door de roeiers van De Laak uit Den Haag uitgenodigd om het komende jaar naar Scheveningen te roeien, nagenoeg tot achter de boulevard. Momenteel wordt bij Madurodam gewerkt aan een doorbraak in het kanaal naar Scheveningen. Daar waar nu nog een ontoegankelijke duiker ligt, is volgend jaar een verbinding voor de watersport naar Scheveningen. Kortom, nieuw Haags toerroeiperspectief dat we graag willen gaan verkennen.

 

Gorssel
In de middag brachten de fietsers een bezoek aan de Zorgtuin in Gorssel. Dit is een sociaal en maatschappelijk project dat een brug slaat tussen jong en oud. De tuin is toegankelijk voor diverse doelgroepen en mede daardoor draagt hij voor zowel kwetsbare oudere als jongere burgers van Gorssel bij aan de leefbaarheid. Met veel enthousiasme wist Henk van Dorth zijn 14 projecten die gebruikmaken van de Zorgtuin toe te lichten, bijvoorbeeld Tuinieren vanuit de rolstoel. 

 

Zutphen 

Maar het fietsveer van Gorssel en ons tijdschema hielden toch de vaart er in. We fietsen over de mooie IJsseldijk en brachten nog een bezoek aan de boerderijwinkel van de familie Ooijman. Daar stond het mandje met flinke pruimen al voor ons klaar. Erg verfrissend bij een flinke fietstocht. Helaas verliep de rest van de tocht door een niet voorziene omleiding anders dan gepland, maar we waren toch op tijd in het botenhuis voor het overheerlijke soepbuffet met desembrood van Maatje, Hennie en Trude.
De roeiers hadden voor het eten nog even tijd om de IJsselkade vanaf het water te verkennen, altijd een uniek stadgezicht.

Met het uitreiken van onze unieke `Isala-tegel` werd de geslaagde roei- en fietsdag afgesloten.

  

LMRD 2014 

 

Bekijk hier meer foto's.