Costal Rowing Muiden

Franke Froue en Coastal rowing

Naast de mooie traditionele Pilot Gigs staat deze wedstrijd voor het eerst open voor slidingboten die geschikt zijn voor het roeien op open water, verzameld genoemd Yole-de-Mèr. Coastal Rowing is momenteel de snelst groeiende tak van sport binnen het roeien. Dat is niet verwonderlijk, wetende dat deze sport de warme belangstelling geniet van het Internationaal Olympisch Comité, FISA/World Rowing en natuurlijk van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond.

De KNRB benut het jaar 2017 om ervaring op te doen met het wedstrijdroeien op open water conform de reglementen van FISA/World Rowing. Vanaf 2018 is men voornemens zelfs een Nederlands Kampioenschap op open water te organiseren. Grijp nu uw kans om eeuwige roem en glorie te oogsten door deel te nemen aan Nederlandse eerste roeiwedstrijd op open water, die onder goedkeuring van de KNRB georganiseerd wordt. “

Dat spreekt ons aan!

We schrijven ons in voor de Slag bij Pampus op 8 april 2017. Een wedstrijd van 6 kilometer om boeien heen op het Markermeer. Georganiseerd door de KNZ&RV in Muiden.

Voor ons een goed avontuur: een nieuw soort boot proberen, op open water en dat in wedstrijdvorm.

Om toch een beetje voorbereid te zijn, proberen we het water en een Yole de Mèr uit op de woensdag voorafgaand aan de wedstrijd. Met NNW 4 Bft zijn er enorme golven en hebben wij het coastal rowing volledig kunnen ervaren op dit grote water. De golven stuwt de boot af en toe zo hoog, dat Marja (op boeg), ver uitzicht over ons heen heeft.

Het water slaat over ons heen, Peggy heeft een koordje voor het lozen maar dat helpt niet zo goed....

Het water soms ver onder ons, dan weer boven ons. Dat vraagt een enorme aanpassing in onze roeitechniek: overleven.

Costal Row 250 px 419Met dit avontuur in de benen, veel gelach en enorm veel plezier vertrekken we op zaterdagmorgen naar Muiden. We zullen strijden in een heat met acht boten, zes damesteams en twee mixteams.

Er zijn vier demo boten in de race en vier eigen meegebrachte yole de mèrs, coastal sliding boten.

Een groot deel van de ploegen heeft al ervaring met coastal rowploegen. De wind komt uit een andere hoek, en is gezakt tot 2 Bft, bewolkt met een beetje zon. Prima roeiweer en het water van het Markermeer lijkt vandaag een beetje op het IJsselwater.

Er ligt een prachtige Fillipi coastal rowing demo boot op ons te wachten, direct vanuit het WK in Monaco naar Muiden gebracht. ‘Onze’ boot gevaren door de Tjechische ploeg werd daar dé wereldkampioen. Goeie condities!

Het blijkt echter dat we ook nog veel te leren hebben over deze sporttak. Een palaver blijkt een samenkomst te zijn waar toch een aantal niet onbelangrijke punten worden aangegeven. We hadden nagevraagd of er een stuurliedenvergadering was. Nee dus; nu zitten wij al in de boot. Peggy heeft gelukkig de kaart al wel goed doorgesproken en we denken toch wel dat we een boot kunnen volgen.

Het starten gebeurt buitengaats en op rij, met alle boten tegelijk. Dat wisten we, we wisten ook tussen welke boeien we gingen starten, maar dat we daarbij niet netjes op nummer hoeven te liggen wisten we niet. Dat een marifoon aan boord niet alleen voor de veiligheid is, maar juist ook om het startcommando door te geven wisten we ook niet.

Bij de startlijn manoeuvreren we wat heen en weer, bekijken onze tegenstanders en schatten onze kansen in. Terwijl we aan het strijken zijn zien we opeens alle boten om ons heen vertrekken.

Uh, zijn we gestart? Nog enigzins in de war herpakken we ons binnen drie halen. Het eerste stuk gaat over het brede water, voor de eilanden langs. Een andere onervaren ploeg heeft bij de start direct een snoek en krijgt het niet opgepakt. Oh gelukkig, in ieder geval worden we niet laatste… We kunnen snel tempo maken en komen goed in cadans. Na een kilometer hebben we drie, misschien wel vier boten in het zicht en gaan we gelijk op met een andere ploeg. Bij het ronden om het eiland hebben zij de binnenbocht bij de boei. Peggy hoort de stuur nog roepen: "Wij hebben de binnenbocht." Ja, maar wij hebben Peggy! Strak om de boei wringt ze ons in de binnenbocht. Vlak langs de andere ploeg en dan op de benen: we verhogen het tempo nog wat verder en schieten naar voren, steeds verder lopen we uit op de andere ploeg. Peggy pusht ons en dan zijn we er echt voorbij. De thermoshirts die zo'n goed idee leken zijn veel te warm. Jammer dan; doorroeien!

Peggy schreeuwt zich schor en trekt ons door de moeilijke momenten heen. Ons tempo blijft hoog en als we het Markermeer afdraaien liggen we ruim vóór de nummer vier. De golven stuwen ons richting het havenhoofd. Dit wordt natuurlijk

goed benut door Peggy en is het nog 500 meter op de benen.

Bij de finish voor het clubhuis klinkt de toeter en worden we met gejuich ontvangen. We zijn derde… En trots en moe!

Tot slot gaan we mee op de boot met een filmploeg die de mannenrace gaat vastleggen. Lekker in het zonnetje, op het dek, komen we bij van ons avontuur.

De Zweedse Olympisch roeier Lassi Karonen deed in 2013 mee aan de wereldkampioenschappen coastal rowing. Hij beschreef het gevoel als volgt: ‘De enige gelijkenis met het roeien op vlak water is de beweging, voor de rest is alles anders.

Wij kunnen dat alleen maar beamen. Maar leuk is het!

Franke Froue op woensdag met Peggy, Marjo, Maatje, Colette en Marja.

Op zaterdag met Peggy, Marjo, Inge, Colette en Marja

Kijk hier voor foto's. Dank aan Timon Smid voor aanleveren van zijn beeldmateriaal. Vind hier meer informatie over Costal Rowing bij de KNZRV Muiden.