De Geintocht op de langste dag van het jaar

Wat een bijzondere tocht om de langste dag van het jaar te vieren. In 29 km roeiden we door een grote verscheidenheid aan panorama’s een rondje om Amsterdam Zuidoost over de Gaasp, het Gein,  de Nauwe Gein door Abcoude, het Abcoudermeer en via een rustige vaart naar Ouderkerk aan de Amstel om vervolgens over de Amstel terug te roeien naar RV Willem III.

Ons startpunt, de RV Willem III, ligt aan de Amstel vlakbij de Utrechtsebrug. Even na 11 uur werden we daar opgewacht door onze gastheer Wouter. Ik was verrast door de mooie ligging van de roeivereniging aan de Amstel en de prettige sfeer op de roeivereniging. Het proefde weer helemaal Amsterdams. Herinneringen over de tijd dat ik in Amsterdam woonde en vaak langs de Amstel fietste kwamen naar boven.
Met ons vieren kregen we een wherry mee. De tocht was zeer afwisselend met voor mij veel herkenbare plekken. De vaarten waar we doorheen roeiden meanderen zich door het landschap. Leuk om de huizen en boerderijen aan ons voorbij te zien trekken. In het Gein groeien er aan weerskanten spectaculaire zeeën van waterlelies en gele plomp.
Avontuurlijk bleek het roeien door de Nauwe Gein in Abcoude. De zeer smalle vaart vergde veel van onze stuurkunst en roeitechniek om soepel naar het Abcoudermeer te varen. Op het Abcoudermeer wachtte ons een straffe tegenwind en konden we helemaal los gaan in het roeien. En deze westenwind hield nog wel even aan op weg naar Ouderkerk aan de Amstel.
We genoten in volle teugen, wind, zon, water en een leuke ploeg om mee op stap te zijn. Na een korte stop in Ouderkerk aan de Amstel, even de boot uit voor een ijsje, volgde het laatste deel van onze tocht, over de Amstel terug naar RV Willen III.
Vanaf Ouderkerk aan de Amstel roeiden we het bruisende Amsterdamse Amstel leven in. Waren we in de voorafgaande uren nauwelijks andere boten tegengekomen, roeiend richting Amsterdam werd het al drukker en drukker. Zowel op het water als op de kant bleken er een heleboel mensen na hun werk de langste dag te willen vieren op veel verschillende manieren. Op het water feestend op feestboten en roeiend in roeiboten in alle soorten en maten. Op de wal passeerden we fietsers, hardlopers, wandelaars en spelende kinderen op de vlonders in het water.
We sloten deze leuke, mooie en voldane roeidag af met lekker eten op het terras met een fantastisch uitzicht op de bedrijvigheid op de Amstel en het komen en gaan van RV Willem III roeiboten. 

 

Annelies van der Drift

 

Klik hier voor de foto's