Logo wave nieuwsbrief

Inhoud 

 

1. Van de voorzitter   

2. ALV   

3. Roeiopleidingen 

    3a. Gezocht:: chauffeurs die met de botenwagen willen (leren) rijden.  

    3b. Video instructie 4 en 5 juni    
    3c. Overzicht opleidingsactiviteiten  

    3d. Personele wijzigingen binnen de ROC

4. Toerroeien 
    4a. Agenda 
    4b. Verslagen toertochten 
    4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.
5. Wedstrijdroeien
    5a. Agenda
    5b. Verslagen wedstrijden 
    5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala   
6. Onderhoud
    6a. Roeibak 

    6b. Klein onderhoud 
    6c. Helpen?    
7. Een Isalaan stelt zich voor: Andries Griffioen
8. Vogelaar in de boot: De Flamingo 
9. Boot stelt zich voor: Flamingo 
10. Nieuwe leden 

11. Geslaagd
12. Van de redactiecamera
13. Volgende nieuwsbrief  

 

1. Van de voorzitter 

 

Kees jan 125

Afgelopen week was ik op Madeira, niet geroeid maar veel gewandeld. In ons hotel (gratis) wifi, dus elke avond even op de Isala-site gekeken. Het deed me goed dat er heel veel geroeid werd en dat er veel mensen slaagden voor hun vaarbewijzen. Positief nieuws dus.

 

Wat ik vervelend vond, is dat iemand met de Meerkoet ergens tegenop gebotst is, of de boot heeft laten vallen. Er zit in elk geval een grote ster in de huid van de boot. De boot is daardoor geruime tijd uit de vaart.

De veroorzaker van de schade is niet bekend. Ik hoop dat de cultuur bij Isala open genoeg is om diegene zich alsnog te laten melden.

 

Aankomende weekenden wordt het weer druk, er gaan veel ploegen naar de Spaarne Lenterace. En het grootste Isala-evenement, de Rijn-IJssel Marathon, staat voor de deur. Al onze C-vieren worden die zondag de 12e ingezet. Kun je niet meeroeien, kom dan zaterdag of zondag helpen; je kunt je aanmelden via de site. Leuk om te doen en je leert direct ook andere mensen kennen.

Tot slot, 25 juni zijn onze eigen clubkampioenschappen ook dat is een leuk onderling evenement, winnen is mooi maar meedoen nog belangrijker.

Graag zie ik je deze maand bij een van deze evenementen, voordat de meesten in juli op vakantie gaan.

Kees-Jan

 

2. ALV 

Op vrijdagavond 15 april vond de voorjaars-ALV 2016 plaats in ons botenhuis
Hierbij een korte samenvatting van de besproken punten 

 


 • Vrijwilligervhjaar maatjejonkers 250pxOnze nieuwe C3x+ komt volgens planning in mei. De Pinguïn gaat dan in de opslag.
 • De anti-slip behandeling op de loopbrug is een succes. De resterende houten delen van de brug zullen ook behandeld worden met deze coating. Ook komen er netjes aan zijkant.
 • Het fietsenrek is nog steeds onder de aandacht bij de wethouder.
 • Er vinden een aantal bestuursmutaties plaats. Andries Griffioen volgt Jan Ambergen op als penningmeester, Marcel Bisseling neemt het materialencommissariaat over van Douwe Schuringa en Carla Maquelin draagt het stokje over aan Frans Boerman.
 • De bouwcommissie heeft heel hard gewerkt. Het botenhuis is in kaart gebracht, de diverse mogelijkheden zijn doorgerekend en Marcel presenteert tijdens de ALV de bevindingen. 
 • Gefaseerde nieuwbouw lijkt haalbaar te zijn voor onze vereniging. Met dank voor al de inspanningen krijgt de commissie groen licht voor het verder uitwerken van dit raamwerk.
 • Onze vereniging is actief op diverse gebieden. Onder meer een steeds grotere deelname aan de video-instructie; er is ambitie onder de leden: meer enthousiasme voor glad roeien en boordroeien. Er wordt sowieso veel geroeid. Rond het najaar komt een nieuwe leden-enquête waarin ook wensen met betrekking tot het botenhuis worden opgenomen.
 • De vrijwilliger van dit jaar is Maatje Jonkers. Gefeliciteerd!

Dit is een samenvatting van de redactie.

Het officiele verslag is te vinden in de bibliotheek op de website. (inloggen verplicht). 

Dit verslag wordt ter goedkeuring aangeboden in de najaars ALV op vrijdag 11 november.

  

3. Roeiopleidingen 

 

3a. Gezocht: chauffeurs die met botenwagen willen (leren?) rijden 

  

Al 10 jaar lang maakt Isala gebruik van haar eigen botenwagen ten behoeve van het botentransport naar toertochten en wedstrijden. Voor het gebruik van de botenwagen is toestemming van het bestuur nodig. Deze toestemming wordt aangetekend op de ledenlijst met dispensatie botenwagen. Binnen de vereniging is deze dispensatie aan 11 leden verleend. Wie dit zijn kan je zien in de ledenlijst die je vindt ibj de inlog voor leden op de website.

Ondanks dit aantal leden met dispensatie voor de botenwagen, komt het voor dat er geen chauffeur beschikbaar is voor het botentransport. Daarom kunnen leden die belangstelling hebben voor het gebruik van de botenwagen zich melden bij Douwe Schuringa of Kees Jan de Louw.


Botenwagen

 

Voor meer informatie zie: Botenwagen

  

3b. Video-instructie 4 en 5 juni   

  

Zowel ploegen als skiffeurs kunnen zich nog via de activiteitenkalender opgeven. Ook instructieploegen Havengestuurd en Kanaalgestuurd moeten zich aanmelden, via hun instructeur.

  

3c. Overzicht opleidingsactiviteiten  

  


Introductiecursus250pxDe ROC, Roei Opleidingen Commissie, is een flink bemande club. Dat is wel nodig ook want er wordt veel en steeds meer instructie gegeven. Na de Open dag in maart volgden de introductiecursussen. Een flink deel van de nieuwsgierigen is enthousiast begonnen aan de cursus havengestuurd.
Het zomerseizoen geeft ruimte voor de skifflessen. We zien een flinke toename aan leden die zijn gestart met de havenskiff- en de kanaalskiffopleiding. Ten behoeve van de skiffeurs wordt 1 juni in het zwembad in Almen een training 'Klim-terug-in-je-skiff gegeven, waar al een wachtlijst voor is.


De basiscursus boordroeien is inmiddels verankerd in ons opleidingstraject. Een kleine 20 leden heeft sinds de start van deze cursus het vaarbewijs B1 behaald.
Dit voorjaar werden en worden zowel de introductiecursussen als de opleiding havengestuurd ook door leden gedaan die daar afgelopen jaren wat minder aan toe kwamen. Goed om te zien dat het zware pakket opleiding door zoveel leden enthousiast wordt gedragen.


Havenskifcursus 250pxDaarnaast is Isala inmiddels ook vijf bondsroei-instructeurs (RI-2) rijker. Een verdubbeling van ons totaal tot nu toe. De opgedane kennis en inzichten worden ingezet om de instructie nog meer structuur te geven. Een aanzienlijk deel van de activiteiten rondom instructie

en coaching kan nu worden verdeeld onder meerdere RI-2's. Voor een aantal flink belaste instructeurs/coaches betekent dit een verlichting.

 

 3d. Personele wijzigingen binnen de ROC

 

Binnen de ROC zijn er enkele wijzigingen. Gerard Straver en Gerda van Dijk hebben zich jarenlang ingezet voor de opleiding. Zwaartepunt was vooral de organisatie en uitvoering van introductiecursussen en de basisopleidingen haven- en kanaalgestuurd. Voorwaar geen kleinigheid om telkens voldoende boten, instructeurs en tijdstippen te vinden. Het stokje is overgedragen aan Marja Wielaard en Marjo Hendrix. Zoals reeds vermeld volgt Frans Boerman Carla Maquelin op als roeicommissaris.

 

4. Toerroeien   

 

4a. Agenda  

 

De komende weken staan de volgende toertochten op het programma: 

 • zo 12 juni  Rijn-IJsselmarathon
 • za 25 juni  Geuzentocht
 • zo  3  juli   Biesbosch Gastentocht
 • do 18 aug  Landelijk Midweek Roeien

Bekijk hier de toerroeikalender van Isala.

 

4b. Verslagen toerroeitochten 

 

Het toerroeiseizoen is gestart. De toerroeiers zijn erg actief; uit en thuis werden diverse tochten geroeid. Lees hier de verslagen van de de Mosterdtocht, Weerribbentocht, Rondje Naardermeer, Dauwtraptocht naar Wilp en Groene Harttocht.

 

4c. Meer informatie over toerroeien bij Isala.

Wil je meedoen aan een toertocht of heb je vragen over toerroeien bij Isala? Mail de toerroeicommissie: mocreot.[antispam].@zrzv-isala.nl 

5. Wedstrijdroeien  

 

5a. Agenda  

 

De wedstrijden die die komende weken op de kalender van Isala staan zijn:

 • zo 29 mei Spaarne Lente Race
 • zo 12 juni Dommelregatta
 • zo 19 juni Zwarte Water Regatta
 • za 25 juni Clubkampioenschappen

Bekijk hier de wedstrijdkalender van Isala. 

  

5b. Verslagen wedstrijden  

 

De afgelopen maand waren de wedstrijdroeiers erg actief; uit en thuis werden diverse wedstrijden geroeid. Lees hier de verslagen van de ErgometerkampioenschappenHead of the river AmstelOude IJsselraceSkøll Cup en de Elfsteden roeimarathon.

     

5c. Meer informatie over wedstrijdroeien bij Isala 

  

Heb je vragen over wedstrijdroeien bij Isala? Mail de wedstrijdcommisaris: mocdew.[antispam].@zrzv-isala.nl

 

 6. Onderhoud 

 

6a. Roeibak


Roeibak250pxIedereen die weleens de trap naar het botenhuis afloopt heeft inmiddels de gloednieuwe drijvende roeibak gezien. Door de toegepaste aanhangerkoppelingen is die ook nog eens makkelijk los te halen en weg te varen - wie zet de snelste tijd van en naar de boom? Er wordt nog gewerkt aan de inhoud van de bak: emplacement, slidings en voetenbankje. Maar dan kunnen we ook onze roeihaal gaan verfijnen, zowel voor scullen als voor boordroeien.

 

6b. Klein onderhoud 

'Klein' onderhoud was er natuurlijk de afgelopen tijd. Er zijn weer diverse loszittende schroefjes en verschuivende slidings vastgezet, kapotte zitjes gerepareerd en voetenbankjes vernieuwd. De gedeeltelijk afgescheurde waterkering van de Zeemeeuw is weer vastgezet. De Meerkoet is uit de vaart genomen wegens forse schade aan de kuiprand en het onderwaterschip . Reparatie zal helaas wel enige tijd vergen. 

 

6c. Helpen?  

 

Wil je meehelpen aan onderhoudsklussen, meld je dan aan bij materiaalcommissaris: moctam.[antispam].@zrzv-isala.nl 

 

 7. Een Isalaan stelt zich voor: Andries Griffioen 

 

Wie zijn de leden van Isala? In elke nieuwsbrief laten we je kennismaken met een lid. Deze maand lees je alles wat je altijd al wilde weten over onze nieuwe penningmeester Andries Griffioen.

 


Andries griffioen 250Hoe lang roei je al?
5 jaar.

 

Wat is je favoriete boot om in te roeien? Anders dan zijn naam doet vermoeden: de Rotgans

 

Op welke momenten in de week ben je te vinden in het botenhuis? Zondagochtend in de 4 en vaak nog een avond door de week om te skiffen

 

Doe je ook mee aan toertochten en/of wedstrijden? Soms, te weinig tijd om het vaker te doen.

 

Waar houd je je mee bezig als je niet aan het roeien bent? Samenwonend met Manon in Zutphen, vader van 2 zoons: Milan (6) & Kevin (4), Werkzaam bij de Rabobank in Zutphen als financieringsspecialist.

 

Waar houd je je mee bezig als je aan het roeien bent? Bakboord / Stuurboord.

 

Hoe zet jij je in voor de vereniging Isala? Sinds kort penningmeester.

 

Wat zou er moeten veranderen bij Isala? Een nieuwe accommodatie zou welkom zijn.

 

Wat moet vooral blijven bij Isala? De ongedwongen sfeer.

  

 8. Vogelaar in de boot: De Flamingo 

 

Vogelkenner Willem Drok schrijft in de nieuwsbrief geregeld over een vogel die is vernoemd in ons botenbestand. Ton de Haas zorgt voor een prachtige illustratie. 

 


Flamingo 250Er zijn veel rare snavels in de vogelwereld, maar die van de flamingo maakt goede kans de wedstrijd te winnen. Er zit een bijna haakse hoek in, en hij werkt alleen als de vogel zijn kop ondersteboven houdt en de bovensnavel aan de bodem houdt. In de bovensnavel zit een zeef waarmee hij kreeftjes en andere diertjes uit het water filtert, die hij dan met z’n tong naar binnen likt. Inderdaad, zo doen walvissen het ook. Daarbij heeft hij onwaarschijnlijk lange en dunne poten, en om bij het water te komen moet-ie dan weer een heel lange nek hebben. Lekker handig.

 

De carotenoïden uit de kreeftjes geven de veren hun rose kleur. Hun snavel is feitelijk gespecialiseerd op kreeftjes en garnalen in zoute en brakke wateren in de tropen en subtropen. Daar komen dan ook kolonies van vele duizenden vogels voor.

 

Er zijn in totaal zes soorten, vier in Zuid- en Midden-Amerika en twee in Zuid-Europa, Afrika en West-Azië. De meest noordelijke broedplaats ter wereld is het Zwillbrocker Venn bij Groenlo. Daar streken in 1982 Chileense flamingo’s neer, ontsnapt uit gevangenschap. In 1993 voegden zich bij deze groep vogels van de Europese soort, de rose flamingo. Sindsdien broeden er zo’n 20-40 vogels van beide soorten, en één Caraïbische flamingo. Ze voeden zich met plankton dat daar overvloedig aanwezig is vanwege de mest van de grote kolonie kokmeeuwen. Buiten de broedtijd zwerft de groep rond, vooral langs het Veluwemeer, en overwintert in het Volkerak. Een enkele keer doen ze daarbij ook de IJsseluiterwaarden aan.

 

 9. Boot stelt zich voor: Flamingo

 

Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor de Flamingo.

 

De Flamingo is in 2011 nieuw aangeschaft bij botenbouwer Wiersma. Het is een populaire boot. Sinds maart 2014, start e-Captain reserveringen, is deze C4 363 keer afgeschreven. Het overgrote deel door ploeg Peggy. Ze waren goed voor ruim 120 afschrijvingen.
De boot wordt ook regelmatig gebruikt voor instructie Kanaalgestuurd. En natuurlijk mag ze altijd mee met de diverse toertochten waarbij we onze eigen boten gebruiken. Tijdens de RIJM 2015 lag de Flamingo helaas voor een grote reparatie op de kant.


Plpeggy flamingo250pxVoor Ploeg Peggy is de 'Flamingo' liefde op het eerste gezicht. Lees hieronder hun verhaal.


"Als je regelmatig in dezelfde boot roeit dan bouw je een band op. Je kent de mogelijkheden, de gewenste afstelling en ideale bezetting. De Flamingo, is 'onze boot'. Als Ploeg Peggy hebben wij de boot geadopteerd en zijn er erg zuinig op. De Flamingo wordt dan ook door ons vertroeteld. Regelmatig gepoetst en na iedere roeitocht worden de slidings schoongemaakt. Wat we hiervoor terug krijgen is heel veel roeiplezier. Onze tochten op de IJssel, naar Nunspeet, Gat van Stam en Gat van Gorssel, naar strandje 933 om te zwemmen en visjes roken, de Flamingo is voor ons een ideale boot. Maar ook hebben wij al veel 'IJssel-gestuurden' opgeleid. Ook nu weer hebben wij drie kandidaten die worden opgeleid. Tot slot een advies aan alle Isalanen: adopteer ook een boot; af en toe poetsen en de staat van onderhoud goed bijhouden. Je krijgt er veel voor terug...

En tot slot, het wordt weer mooi weer, ga je naar een strandje om te zwemmen? Altijd de boot tillen en NOOIT het zand in roeien, leg de boot ver genoeg uit 'de branding', want als er een vrachtschip langskomt, moet de boot droog blijven liggen." 

 

10. Nieuwe leden

 

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er 12 nieuwe leden ingeschreven:

Roos de Bruin, Alex Pennington de Jongh, Berthe Aeijelts, Enneke Schekman, E.J.P. Scheerder, A. Somer-de Haas van Dorsser, Karin Brakenhoff-Vrolijk, Janneke Remmelink, Esther Lammers, Arianne Wopereis-Bruijn, Ab Garritsen en Martijn Wijnhoven.

  

Welkom bij Isala! Veel roeiplezier!  

  

11. GeslaagdGeslaagdSinds de vorige nieuwbrief zijn er heel wat vaarbewijzen uitgereikt.

Het havengestuurd certificaat aan onze juniorleden: Diedelot Denessen, Alette Bouman, Lars Reerink, Mitchell de Vries. Bij de seniorleden zijn dit: Jannet de Haan, Josephine Broekhuizen, Roos de Bruin, Bela Evers, Judith Dingemans, Tom Haring, Jeannet van Zanten, Eva de Leeuw, Ingeborg Roos en Pieter Boon.
Voor het kanaalgestuurd examen zijn geslaagd: Anja Peeters, Liesbee Colombijn, Elisa Olde Scholtenhuis, Saskia Boterenbrood, Anne Slot, Anne Petra van Es, Wim de Kievit, Marian van Poelje, Marga van Berkel, Rein Rutten.
Lex Schouten, Roger Sassen, Annegaaike Leopold en Alex Algra kregen hun autorisatie IJsselgestuurd.
Het B1-certificaat werd in ontvangst genomen door Hennie Duijts, Carla Maquelin, Fokke Jan Dijkstra en Ton de Haas.

Een B3-autorisatie is toegekend aan Sebastiaan van den Worm.
Door een vervroegd examen is het havenskiffvaarbewijs al uitgereikt aan Eva de Leeuw, Marie-José Heestermans en Ewolt de Boer.

Weliswaar geen vaarbewijs maar het KNRB Roei-instructeur-diploma (RI-2) is behaald door Erik Kok, Martijn Imming, Chris Braun, Marja Wielaard en Marjo Hendrix. 


Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

12. Van de redactiecamera

 

Afgelopen weken zijn met de redactiecamera weer mooie foto's gemaakt. 

  

Collage september na psp  

  

Bekijk de complete serie foto's hier

Schroom niet om zelf de camera te gebruiken als je iets leuks ziet gebeuren! Je vindt hem op het computertafeltje. 

  

13. Volgende nieuwsbrief

 

De volgende nieuwsbrief kun je rond september in je mailbox verwachten. 

Wil je reageren op deze nieuwsbrief? Wil je een bijdrage leveren aan de volgende editie, nieuws delen of heb je een tip? Neem dan contact op met de redactie.

Inleverdatum kopij voor de volgende nieuwsbrief is 15 september. 

  


  

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Roei- en Zeilvereniging Isala uit Zutphen.